Tort błyskawiczny.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort b³yskawiczny

Tort błyskawiczny

 

Składniki:

3 gotowe blaty biszkoptowe (najlepiej czekoladowe)

4-5 łek galaretki z czarnych porzeczek

4 łeczki Żelatyny WINIARY

4 łki brązowego rumu

25 dag cukru

Cukier wanilinowy WINIARY

3 szklanki śmietany kremówki

20 połówek orzechów włoskich

czekolada deserowa

glazura do orzechów:

2 łki masła

2 łki cukru

2 łki miodu

 

Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody, a następnie podgrzewaj, aż się rozpuści i wtedy wymieszaj z rumem. Do ubitej na sztywno śmietany dodaj cukier i cukier wanilinowy, jeszcze minutę ubij i połącz z wystudzoną, rozpuszczoną żelatyną. Dwa krążki biszkoptu posmaruj podgrzaną galaretką porzeczkową i bitą śmietaną (3/4 szklanki kremu odłóż na później). Posmarowane blaty nałóż na siebie i nakryj je trzecim krążkiem. Resztą kremu posmaruj wierzch i wstaw tort do lodówki na 2 godziny.

 

Składniki glazury podgrzewaj przez 5 minut w rondelku, ciągle je mieszając. Zanurzaj kolejno orzechy w glazurze i układaj je na pergaminie do wyschnięcia. Schłodzony tymczasem tort posyp startą czekoladą i ozdób orzechami w glazurze.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin