Tort czekoladowy polski.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort czekoladowy polski

Tort czekoladowy polski

 

Składniki:

biszkopt:

12 jaj

20 dag cukru pudru

25 dag czekolady w proszku

25 dag migdałów

masa:

25 dag cukru

szklanka wody

25 dag migdałów

sok z cytryny

pół laski wanilii

polewa:

gotowa polewa czekoladowa

do dekoracji:

atki migdałowe

 

12 żółtek utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę i - wciąż ucierając - stopniowo dodawaj czekoladę w proszku oraz zmielone ze skórką migdały. Z białek ubij następnie sztywną pianę i bardzo delikatnie połącz ją z masą jajeczno-czekoladową. Tak przygotowane ciasto biszkoptowe powoli przełóż do wysmarowanej i oprószonej mą dużej tortownicy, po czym wstaw do ciepłego piekarnika i piecz około 50 minut.

 

Przygotuj masę: z cukru i wody ugotuj gęsty syrop. Do wrzącego syropu wsyp i chwilkę pogotuj obrane i zmielone migdały. Syrop zestaw z ognia, ostudź do 60°C i ucieraj, aż zrobi się białe. Pod koniec dodaj sok z cytryny i posiekaną wanilię.

 

Upieczony biszkopt przekrój na 2 krążki, które następnie przełóż jeszcze ciepłą masą. Wierzch tortu oblej polewą czekoladową i udekoruj płatkami migdałów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin