Krem czekoladowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Krem czekoladowy

Krem czekoladowy

 

Składniki na 4 porcje:

szklanka śmietanki kremówki

3 jaja

tabliczka czekolady (10 dag)

pół laski wanilii

4 łki cukru

2 kostki cukru

3 łeczki Żelatyny WINIARY

kieliszek koniaku

 

Zacznij od ubicia na pianę jaj z połową cukru. Postaw je następnie na naczyniu z gorą wodą i ubijaj dalej, aż masa zgęstnieje. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w kilku łkach wrzątku.

 

Czekoladę połam, wlej trzy łki śmietanki, rozpuść i dodaj do ubitych jaj. Pozostałą śmietankę ubij z resztą cukru, delikatnie połącz z ostudzoną masą jajeczną. Dodaj wanilię utartą między kostkami cukru (będzie miała wspaniały aromat!), czekoladę oraz koniak. Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw do schłodzenia do lodówki.

 

W podobny sposób przyrządzisz krem kawowy - do masy z jajek wystarczy dodać dwie łki kawy instant.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin