Omlet biszkoptowy z owocami.rtf

(6 KB) Pobierz
Omlet biszkoptowy z owocami

Omlet biszkoptowy z owocami

 

Składniki:

omlet:

6-8 jaj

3 łki cukru

4 łki mąki

2 łki masła

l

30-40 dag owoców: tryskawek, jagód, malin, jeżyn

cukier

 

Wszystkie owoce umyj, odsącz i wymieszaj z cukrem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Jaja rozbij, oddzielając żółtka od białek, żółtka utrzyj z cukrem, a z białek ubij sztywną pianę. Połącz delikatnie żółtka z pianą, dodaj szczyptę soli oraz przesianą, wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

 

Na patelni rozgrzej masło, wlej masę jajeczną i smaż powoli pod przykryciem, aż się zetnie (w czasie smażenia podważaj omlet od boków, by masa spływała na dno patelni). Włóż omlet do nagrzanego piekarnika na 5-10 minut, by z wierzchu lekko się zrumienił. Wyjmij, pośrodku połóż owoce, złóż na pół i ułóż na półmisku. Pokrój na porcje i natychmiast podawaj.

 

Zamiast owoców możesz użemu, konfitur (4-5 łek) lub polej omlet sokiem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin