rodzinna.htm

(8 KB) Pobierz
claudia.pl

Dieta rodzinna

Autor: Helena Ciborowska

SCHUDNIJ 2-4 KG W CIĄGU MIESIĄCA

Posiłki są tak skomponowane, aby smakowały wszystkim domownikom. Ci, którzy nie stosują odchudzającej diety, mogą jadać więcej produktów zbożowych i mniej ograniczać tłuszcze.
 

Zasady diety
Jedząc 4-5 posiłków dziennie dostarczamy organizmowi ok. 1200 kcal. Menu zostało tak skomponowane, by nie zabrakło nam białka, witamin i minerałów. W jadłospisie dominują warzywa i owoce; produkty te zawierają dużo błonnika, dzieki czemu dobrze trawimy i nie czujemy się głodni. Zupełnie wykluczone są dania smażone w tłuszczu oraz węglowodany łatwo przyswajalne przez organizm: cukier i słodycze. Niewskazane są także produkty pobudzające łaknienie: kawa naturalna i ostre przyprawy. Uzupełnieniem jadłospisu są napoje: niegazowana woda mineralna, przegotowana woda lub soki owocowe (pijemy je przed śniadaniem) oraz napoje mleczne i herbatki ziołowe. Te pijemy przed snem.
 

I dzień

  • Śniadanie: filiżanka kawy zbożowej z mlekiem odtłuszczonym bez cukru, kromka pełnoziarnistego pieczywa cienko posmarowana masłem z plasterkiem polędwicy, 150 g surówki z papryki, ogórków, pomidora i cebuli, z odrobiną oleju
  • Drugie śniadanie: 2 kromki chrupkiego chleba, 100 g chudego serka owocowego, herbata bez cukru
  • Obiad: 200 g kurczaka pieczonego w folii z przyprawami ziołowymi, 150 g surówki z porów i marchwi wymieszanej z jogurtem, szklanka soku owocowego
  • Kolacja: 80 g kabaczka faszerowanego wołowiną i ryżem, herbata z mlekiem

II dzień

  • Śniadanie: filiżanka herbaty owocowej bez cukru, kromka pieczywa gruboziarnistego cienko posmarowana margaryną, 200 g sałatki z kurczaka i jarzyn polanej odrobiną oleju, podanej na liściu sałaty
  • Drugie śniadanie: szklanka jagód lub truskawek z łyżką serka homogenizowanego
  • Obiad: filiżanka czystego barszczu z buraków, 150 g ryby pieczonej w folii z 3 łyżkami ryżu brązowego z odrobiną masła, 150 g sałatki z pomidora i cebuli, szklanka kisielu jabłkowego ze słodzikiem
  • Kolacja: zapiekanka z 250 g ziemniaków wymieszanych z pieczarkami, gotowanym jajkiem, cebulą i odrobiną oleju, szklanka kefiru

III dzień

  • Śniadanie: filiżanka kawy zbożowej z mlekiem odtłuszczonym, grahamka cienko posmarowana masłem z 3 plasterkami szynki, liść zielonej sałaty
  • Drugie śniadanie: 3 mandarynki
  • Obiad: filiżanka bulionu, 100 g wołowiny gotowanej, 2 ziemniaki z wody z koperkiem, włoszczyzna z bulionu, ćwikła z chrzanem z dwóch buraków, 150 g jogurtu owocowego bez cukru
  • Kolacja: jajko faszerowane pieczarkami, kromka pieczywa pszenno-żytniego cienko posmarowana margaryną, 150 g sałatki z kapusty białej, herbata z mlekiem bez cukru

IV dzień

  • Śniadanie: 3 łyżki płatków kukurydzianych zalanych szklanką chudego mleka, 150 g owoców sezonowych
  • Drugie śniadanie: kromka pumpernikla, 100 g sałatki z selera, groszku, szynki doprawionej jogurtem, filiżanka herbaty z dzikiej róży bez cukru
  • Obiad: filiżanka zupy czystej pomidorowej, 300 g gołąbków z ryżem brązowym, mięsem i warzywami, 150 g arbuza
  • Kolacja: 300 g placków ziemniaczano-marchwiowych usmażonych na odrobinie oleju, 100 g surówki z czerwonej kapusty, filiżanka herbaty z mlekiem

V dzień

  • Śniadanie: filiżanka kawy bezkofeinowej z mlekiem odtłuszczonym, kromka pieczywa pełnoziarnistego z pastą z serka twarogowego i jajka ze szczypiorkiem, kiwi
  • Drugie śniadanie: 170 g jogurtu naturalnego
  • Obiad: 250 g gotowanego kurczaka, 200 g ziemniaków z koperkiem, 100 g fasolki szparagowej z wody, 100 g sałatki z czerwonej kapusty, szklanka kompotu z jabłek bez cukru
  • Kolacja: filiżanka herbaty bez cukru, 100 g sałatki z brązowego ryżu, tuńczyka i warzyw, 100 g owoców sezonowych lub cytrusowych

VI dzień

  • Śniadanie: filiżanka kawy zbożowej z mlekiem, kromka chleba razowego z 70 g pasty z wątróbki cielęcej i kiszonego ogórka, jabłko
  • Drugie śniadanie: szklanka koktajlu z kefiru i owoców sezonowych lub mrożonych ze słodzikiem, 2 kromki chleba chrupkiego
  • Obiad: 130 g pulpetów z mięsa, kaszy i warzyw, 2 ziemniaki z wody z koperkiem, 100 g surówki z kapusty pekińskiej, szklanka napoju owocowego bez cukru
  • Kolacja: omlet na parze z 2 jaj ze szpinakiem, filiżanka mleka odtłuszczonego

VII dzień

  • Śniadanie: 2 łyżki płatków owsianych ze szklanką mleka, pół bułeczki z łyżeczką dżemu niskosłodzonego, filiżanka herbaty
  • Drugie śniadanie: 2 kromki chleba chrupkiego z łyżką serka homogenizowanego, grejpfrut
  • Obiad: pół porcji zupy jarzynowej, 150 g ryby duszonej, 150 g brokułów z wody, 150 g surówki z marchwi i jabłka
  • Kolacja: 300 g kaszki kuskus z warzywami, szklanka soku pomidorowego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin