srodziemnomorska.htm

(11 KB) Pobierz
claudia.pl

Dieta Śródziemnomorska

SCHUDNIJ 3-4 KG W CIĄGU MIESIĄCA

Uznawana za najzdrowszą spośród diet. Można ją stosować przez całe życie. Przestrzegając jej zasad, utrzymamy znakomitą kondycję. Dania są smaczne, pilnujmy więc, by nie przekraczać wielkości porcji.
 

Zasady diety. Menu jest bardzo urozmaicone. Dieta bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, makaronach, rybach i owocach morza. Pokarmy te są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Nieocenione źródło białka stanowią rośliny strączkowe. Zupełnie wykluczamy z jadłospisu wieprzowinę. Potrawy przyprawiamy dużą ilością czosnku i cebuli, a do sałatek, zup i sosów, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego, dodaj oliwę z oliwek. Aby pozbyć się nadwagi, dzienny jadłospis powinien dostarczać (w 5 posiłkach) najwyżej 40 g tłuszczu i 1200 kcal.
 

I dzień

  • Śniadanie: 2 kromki chleba żytniego gruboziarnistego (z soją i słonecznikiem) cienko posmarowane margaryną, 50 g wędzonego dorsza, 50 g sałatki z małego pomidora i ogórka
  • Drugie śniadanie: 150 g homogenizowanego serka
  • Obiad: talerz zupy pieczarkowej gotowanej na włoszczyźnie z odrobiną oliwy z oliwek, 100 g łososia pieczonego w folii, 3 łyżki gotowanych ziemniaków, 100 g sałaty doprawianej oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
  • Podwieczorek: szklanka chudego zsiadłego mleka, szklanka owoców sezonowych
  • Kolacja: 150 g sałatki z pomidora i cebuli z odrobiną oliwy z oliwek i soku z cytryny, 40 g kaszy kuskus, 2 plasterki szynki

II dzień

  • Śniadanie: filiżanka płatków kukurydzianych ze 175 g jogurtu naturalnego, brzoskwinia
  • Drugie śniadanie: kromka żytniego chleba razowego cienko posmarowana margaryną, plasterek polędwicy, ogórek
  • Obiad: chłodnik z 200 g kefiru, ogórka, botwiny, szczypiorku i jajka, 2 mandarynki
  • Podwieczorek: szklanka soku pomarańczowego
  • Kolacja: 250 g sałatki z tuńczyka, papryki, kukurydzy i groszku z puszki, pół grahamki

III dzień

  • Śniadanie: 2 kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną, 2 plasterki szynki z indyka, 100 g sałatki z ogórka i szczypiorku
  • Drugie śniadanie: banan, 175 g jogurtu naturalnego
  • Obiad: zupa koperkowa z 2 ziemniakami, włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g czerwonej papryki faszerowanej ryżem, przecierem pomidorowym i jajkiem
  • Podwieczorek: plaster arbuza
  • Kolacja: 200 g sałatki greckiej (pomidor, sałata, ogórek, ser feta polany odrobiną oliwy z oliwek), 2 kromki żytniego chleba razowego

IV dzień

  • Śniadanie: 2 kromki pumpernikla cienko posmarowane margaryną, 60 g chudego twarożku ze szczypiorkiem, pomarańcza
  • Drugie śniadanie: pół grahamki z 20 g pasty z kurczaka, 10 rzodkiewek
  • Obiad: talerz zupy kalafiorowej na włoszczyźnie i piersi kurczaka, 200 g polędwicy wołowej z rusztu, 30 g kaszy gryczanej, 100 g fasolki szparagowej z wody
  • Podwieczorek: 150 g jogurtu owocowego
  • Kolacja: 250 g sałatki z bobu, jabłka, czerwonej papryki, koperku, doprawionej oliwą , sokiem z cytryny i musztardą

V dzień

  • Śniadanie: 2 kromki razowego chleba żytniego cienko posmarowane margaryną, połówka jajka na twardo 2 plasterki szynki, 100 g sałatki z pomidora i ząbka czosnku pokropionej oliwą
  • Drugie śniadanie: brzoskwinia, 150 g jogurtu naturalnego
  • Obiad: 200 g szaszłyka z piersi kurczaka, cebuli i czerwonej, papryki pokropionego odrobiną oleju rzepakowego, 30 g brązowego ryżu 200 g surówki z ogórka, kiełków soi, sałaty i koperku, 150 g gotowanej marchewki z groszkiem
  • Podwieczorek: gruszka
  • Kolacja: kromka grahama z 2 plastrami szynki, 200 g sałatki z pomidora i papryki czerwonej, plaster sera feta ze szczypiorkiem

VI dzień

  • Śniadanie: kromka pumpernikla cienko posmarowana margaryną, 2 plasterki żółtego sera, 2 liście sałaty z pomidorem
  • Drugie śniadanie: 175 g kefiru
  • Obiad: 250 g kapuśniaku gotowanego z włoszczyzną i piersią kurczaka, 200 g ryby po grecku z odrobiną oliwy
  • Podwieczorek: szklanka owoców sezonowych
  • Kolacja: 2 kromki razowego chleba żytniego (z soją i słonecznikiem) parówka drobiowa, 100 g brokułów z wody

VII dzień

  • Śniadanie: kromka razowego chleba żytniego z ziarnem, cienko posmarowana margaryną i pastą rybną (30 g wędzonej makreli i 80 g chudego sera twarogowego), 100 g surówki z pora i jabłka
  • Drugie śniadanie: mały banan, szklanka odtłuszczonego mleka
  • Obiad: 250 g leczo z piersi indyka, czerwonej i zielonej papryki, kabaczka, cebuli, pomidora, 30 g brązowego ryżu szklanka soku owocowego
  • Podwieczorek: gruszka
  • Kolacja: pół grahamki cienko posmarowanej margaryną oraz 30 g pasztecika drobiowego, 100 g fasolki szparagowej z wody

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin