Pierogi z czereśniami.rtf

(7 KB) Pobierz
Pierogi z czereœniami

Pierogi z czereśniami

 

Składniki:

ciasto:

35 dag mąki

jajo

l

2/3 szklanki wody

nadzienie:

50 dag czereśni

łka bułki tartej

kubeczek jogurtu naturalnego (15 dag)

2 łki cukru pudru do posypania

 

Czereśnie opłucz, a po usunięciu szypułek wydryluj je i wymieszaj z buł tartą.

 

Na stolnicę przesiej mą, zrób wgłębienie, w które wbijesz jajo. Zagnieć ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę. Teraz musisz dobrze wyrobić ciasto rękami, ażdzie gładkie i jednolite. Następnie podziel całość na trzy części, podsypując mą rozwałkuj na grubość 2-5 mm i wytnij szklanką krążki. Na każdy krążek nakładaj nadzienie (po 2-3 czereśnie), składaj na pół i zlepiaj brzegi.

 

Tak przygotowane pierożki gotuj we wrzącej osolonej wodzie pod przykryciem, na średnim ogniu. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze około 2 minut. Wyjmuj z wody ł cedzakową i odsączaj.

 

Podawaj polane jogurtem i posypane cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin