Nalewka z owoców jałowca.rtf

(5 KB) Pobierz
Nalewka z owoców ja³owca

Nalewka z owoców jałowca

 

Składniki:

35 suszonych lub 70 świeżych owoców jałowca

2 łeczki cukru

1 l czystej wódki

 

Owoce opłucz, osącz, a potem włóż do butli (nalewka będzie bardziej aromatyczna, jeśli owoce wcześniej utłuczesz w moździerzu). Następnie dodaj cukier i zalej owoce wódką.

 

Butlę zatkaj i odstaw w chłodne miejsce na 6 tygodni (co 2-3 dni wstrząśnij naczyniem). Następnie płyn znad owoców zlej do czystej butelki i odstaw do sklarowania. Po 2 tygodniach nalewkę zlej, a osad przefiltruj.

 

"Jałowcówka" jest najlepsza po 3 miesiącach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin