Ratafia z grenobleZestaw na 2 litry wodki o mocy 30ż.1 l nalewu,20 ml zaprawy orzechowo-korzennej,800 g cukru,250 ml spirytusu o mocy 95ż,100 ml wody.Nalew:1 kg wisni,200 g czarnych porzeczek,200 g malim,730 ml spirytusu o mocy 95ż,300 ml wody.Zaprawa orzechowo-korzenna:0,5 g klacza alpinii lekarskiej,10-15 g lupin niedojrzalych, zielonych orzechow wloskich,500 ml spirytusu o mocy 50ż.1. Wisnie oplukac, wydrylowac. 1/10 pestek, wydrylowane wisnie, maliny i oplukane czarne porzeczki zalac 730 ml spirytusu wymieszanego z 300 ml przegotowanej wody. Odstawic do maceracji na 3-4 tygodnie.2. 260 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc z 250 ml wody, przez co uzyska sieok. 500 ml spirytusu o mocy 50ż.3. Sporzadzic zaprawe: klacza alpinii lekarskiej i lupiny orzechow rozdrobnicna male kawalki, wlozyc do sloja i zalac spirytusem o mocy 50ż w taki sposob, by spirytus przykryl zupelnie surowiec, odstawic sloj i macerowac 2tygodnie.4. Sporzadzic zestaw: polaczyc nalew z cukrem rozpuszczonym w cieplej wodzie,wymieszac.5. Wlac spirytus o mocy 95ż, dopelnic woda do objetosci 2 l. Wymieszac i dolewac stopniowo zaprawe orzechowo-korzenna, az do uzyskania odpowiedniego smaku wodki.
Gacek13101988