Ratafia tutti frutti.rtf

(6 KB) Pobierz
Ratafia tutti frutti

Ratafia tutti frutti

 

Składniki:

500 g malin

500 g wiśni

250 g czarnych porzeczek

250 g jagód

250 g poziomek

500 g moreli

500 g brzoskwiń

500 g renklod

1 kg gruszek

500 g węgierek

pomarańcza

cytryna

100 g rodzynek

1,5 kg cukru

2 l spirytusu 95-proc.

 

Do 10-litrowego słoja wsypuj (w miarę ich dojrzewania) świeże owoce. Wcześniej z wiśni, moreli, brzoskwiń, renklod i węgierek usuń pestki. Z gruszek wytnij gniazda nasienne i przekrój je na ćwiartki. Cytrynę i pomarańczę sparz, rodzynki opłucz, osącz i wrzuć do słoja.

 

Każ kolejną porcję owoców przesypuj 100-150 g cukru i zalewaj 200 ml spirytusu. Owoce maceruj przez 4 tygodnie od wrzucenia ich ostatniej partii. Nalew zlej, owoce odciśnij. Następnie nalew przefiltruj przez watę, rozlej do butelek i odstaw na 6 miesięcy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin