Kwas foliowy chroni przed rakiem i poronieniem.pdf

(33 KB) Pobierz
Kwas foliowy chroni przed rakiem i poronieniem
Kwas foliowy chroni przed rakiem i poronieniem
Zwiększone spożycie kwasu foliowego chroni przed poronieniem i rakiem - wykazały dwa niezależne badania
opublikowane przez "Journal of the American Medical Association" oraz podczas konferencji "Australian
Gastroenterology Week".
Kwas foliowy (witamina z grupy B) występuje głównie w zielonych warzywach liściastych, takich jak kapusta,
brukselka i szpinak, w ziemniakach, kalafiorze, brokułach, zielonym groszku, drożdżach, jajach, wątrobie, w
otrębach pszennych oraz niektórych płatkach śniadaniowych, które są w niego wzbogacane. Brak kwasu
foliowego wywołuje niedokrwistość.
Niedobór kwasu foliowego mogą spowodować, oprócz nieprawidłowego odżywiania, również stałe odchudzanie,
leczenie antybiotykami, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu czy też stosowanie pigułek
antykoncepcyjnych. Czasami przyczyną tego niedoboru może stać się wada wrodzona polegająca na
zmniejszonej przyswajalności tej witaminy. Wcześniejsze badania wykazały, że kwas foliowy chroni podczas
ciąży płód przed wadami rozwojowymi układu nerwowego.
Naukowcy z Huddinge University Hospital w Szwecji oraz National Institute of Child Health and Human
Development w USA zaobserwowali, że kobiety ciężarne, w których osoczu poziom kwasu foliowego był niski,
były o 50 procent bardziej narażone na poronienie niż kobiety z poziomem normalnym lub podwyższonym.
Badania prowadzone przez trzy lata objęły 468 kobiet, które poroniły, i 921 innych. Poziom kwasu foliowego
mierzono między 6 a 12 tygodniem ciąży. Wszystkie kobiety mieszkały w Szwecji, gdzie (w przeciwieństwie do
USA) żywność nie jest wzbogacana sztucznie w kwas foliowy). Na razie nie wiadomo, jaki jest mechanizm
zapobiegania poronieniu.
Zdaniem zespołu prowadzącego badania, wyniki przemawiają za wzbogacaniem żywności w kwas foliowy.
Australijskie badania zespołu dr Michaela Fenecha wykazały ponadto, że kwas foliowy zmniejsza ryzyko
uszkodzenia DNA, będące przyczyną raka. Obecnie zalecane jest dzienne spożycie na poziomie 200-400
mikrogramów dziennie. Badania dr Fenecha wskazują, że wyraźny efekt ochronny u młodych osób pojawia się
przy spożyciu 700 mikrogramów dziennie.
2002, 10, 17 , PAP
Zgłoś jeśli naruszono regulamin