Babka mazowiecka.rtf

(7 KB) Pobierz
Babka mazowiecka

Babka mazowiecka

 

Składniki:

ciasto:

50 dag mąki

15 dag cukru

15 dag masła

10 żółtek

szklanka mleka

po 5 dag: droży, migdałów, rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej

polewa:

10 dag cukru pudru

białko

aromat rumowy

 

Zagotuj 3/4 szklanki mleka i zalej nim 20 dag mąki. W pozostałym mleku rozpuść droże i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosły. Teraz utrzyj z cukrem żółtka.

 

Do zaparzonej i przestygniętej jużki dodaj rozpuszczone droże i utarte z cukrem żółtka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i postaw w ciepłym miejscu. Gdy ciasto zwiększy objętość, wsyp resztęki, wlej rozpuszczone masło i starannie wyrób, pod koniec dodaj bakalie.

 

Przygotuj formę - dokładnie wysmaruj ją masłem, potem posyp buł tartą i napełnij do połowy wysokości ciastem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz w średnio gorącym piekarniku 40-50 minut (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).

 

Przygotuj polewę: cukier puder utrzyj do białci z białkiem, pod koniec ucierania dodaj aromat.

 

Po ostygnięciu ciasto wyjmij z formy i oblej polewą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin