Rewolucja Na Talerzu -s01e08.chleb.17.06.2010.docx

(597 KB) Pobierz

Odcinek 8

Premiera odcinka – czwartek, 17.06 2010, godz.22:00

Chleb
Pieczywo stanowi 1/3 naszej codziennej diety. Rocznie zjadamy 100 kilogramów chleba na osobę. W tym odcinku programu “Rewolucja na talerzu” Agata i Olga zaproponują dwa przepisy na zdrowy i pyszny chleb oraz przepis na słodkie bułeczki orkiszowe, które zastąpią kaloryczne drożdżówki. Pierwsza propozycja - chleb pszenny razowy na drożdżach - jest dla osób, którym trudno rozstać się ze smakiem tradycyjnego chleba. Druga wersja to pełen witamin chleb żytni razowy na zakwasie. Ten chleb ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Trzecia propozycja jest dla osób poszukujących wyrafinowanego smaku - są to pyszne bułeczki orkiszowe, które poprawiają naszą kondycję psychiczną i fizyczną. Do naszego pieczywa zaproponujemy również trzy rodzaje maseł i oliw smakowych pełnych zdrowych ziół i przypraw. W tym odcinku powiemy jaki dobroczynny wpływ na nasz organizm ma błonnik oraz co dobrego jest w kminku. Zdradzimy również co jeść by mieć piękną skórę i lśniące włosy. Wszystkie te informacje oraz wiele innych już w tym odcinku „Rewolucji na talerzu. Zapraszamy!

 

Chleb razowy na drożdżach

-          20 g świeżych drożdży

-          1/4 szklanka ciepłego mleka (na zaczyn)

-          1 szklanka mąki pszennej  500

-          2 szklanki mąki pszennej razowej

-          1 szklanka wody

-          2 łyżki oliwy z oliwek

-          1 łyżka miodu

-          1 łyżka soli

Drożdże rozkruszyć, zalać ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać by się rozpuściły. Dodać szklankę mąki pszennej 500 i odstawić na 15 minut. Dodać mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dokładnie wyrobić, aż ciasto stanie się elastyczne i nie będzie przylepiać się do dłoni. Odstawić na 30 minut. Uformować bochenek i odstawić jeszcze na 15 minut aż pięknie wyrośnie. Naciąć chleb by nie pękał podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Do chleba podajemy 3 rodzaje mała smakowego: 1) masło z pietruszką i czosnkiem; 2) masło ze skórką cytrynową, tymiankiem i pieprzem; 3) suszone  pomidory zmiksowane z masłem. Masło należy zmiksować lub dokładnie wyrobić z drobno posiekanymi dodatkami.

kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 70

 

Chleb żytni razowy na zakwasie

na zakwas:

-          200 g mąki żytniej typ 2000

-          200 ml ciepłej wody

-          na chleb:

-          1 kg mąki żytniej typ 2000

-          650 ml ciepłej wody

-          łyżka kminku

-          50 g nasion słonecznika

-          50 g nasion dyni

-          1,5 łyżeczki soli

Zakwas

50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać najlepiej w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny. Nie może być przeciągów, ale też nie powinno być za gorąco, gdyż nie wyrośnie. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.

 

Chleb

Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej razowej i wlać 500 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody, wymieszać, przykryć bawełnianą lub papierową serwetką, odstawić w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.

Rano z gotowego zaczynu odłożyć do słoika 2 łyżki zakwasu do następnego pieczenia (zakwas można przechowywać w lodówce do 10 dni), słoika nie zakręcać tylko przykryć papierową lub bawełnianą serwetką by mógł oddychać. Następnym razem dokarmianie zakwasu mąką i wodą jest szybsze, bo trwa tylko dwa dni.

Do reszty zakwasu dodać 150 ml przegotowanej dobrze ciepłej ale niegorącej wody z rozpuszczoną w niej 1,5 łyżeczki soli, wsypać 500 g mąki żytniej razowej oraz kminek, nasiona słonecznika i dyni wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść.

Podzielić ciasto na dwie części. Włożyć do dwóch małych podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto podczas rośnięcia nie pękało, posmarować wrzątkiem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny.

Przez 15 minut rozgrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200*C chleby jeszcze raz posmarować wrzątkiem, wstawić do piekarnika i piec przez 55 minut.

Odparować na kratce i kroić gdy zupełnie ostygnie. Taki chleb zachowuje świeżość około tygodnia.
Do chleba podajemy 3 rodzaje oliwy: 1) z czosnkiem i chilli; 2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem; 3) z majerankiem

 

kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, naszej wersji 65

 

Słodkie bułeczki orkiszowe

-          3 szklanki mąki orkiszowej typ 1850

-          1 łyżeczka suchych drożdży

-          1 i ¼ szklanki ciepłego mleka

-          2 łyżki miodu

-          2 łyżeczki soli

-          2-3 łyżki oliwy

-          1 kubek fig, daktyli, moreli, śliwek

 

Pokroić owoce. Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól, miód i owoce. Dolać szklankę mleka i wymieszać ciasto, a następnie wyrobić je  ręcznie, oceniając czy jeszcze trzeba dolać mleka. Dodać oliwę i ponownie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne, nie klejące się do rąk. Przykryć miskę folią i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny. Potem podzielić ciasto na równe części i uformować bułeczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do wypieków i odstawić na kolejne pół godziny. Piec przez pół godziny w 180ºC. Podajemy z kefirem.

 

tradycyjna słodka bułka 300 ma kcal, nasza wersja 130

Zgłoś jeśli naruszono regulamin