Rewolucja Na Talerzu -s01e01.Ciasta.29.04.2010.docx

(115 KB) Pobierz

Odcinek 1

Premiera 29 kwietnia 2010

Ciasta

Kto z nas nie lubi ciast ? Czy można jeść słodkie i zdrowe ciasta a przy tym pozostać szczupłą? Chcemy pokazać Państwu, że jest to możliwe.

Jedzenie ciast to przyjemność i często jest sposobem na zmniejszenie stresu i poprawę samopoczucia.

W premierowym odcinku programu „Rewolucja na talerzu” nasze prowadzące Agata Lewandowska - ekspert do spraw żywienia i Olga Kwiecińska -kucharka z zamiłowania pokażą Państwu, że możemy jeść smaczne ciasta nie bojąc się przy tym o naszą linię. Proponujemy trzy sposoby na zdrowe i słodkie ciasta. Choć wydaje się to mało prawdopodobne to jednak nasze specjalistki pokażą, że jest to możliwe.

Zapraszamy na prawdziwą ucztę dla zmysłów-czekoladowe ciasto które w połączeniu z miodem i sokiem z pomarańczy jest receptą na lepsze samopoczucie i rozwój intelektualny naszych dzieci . Poznamy smak lekkiego delikatnego sernika na parze z truskawkami, który jest inwestycją w nasze zdrowie i szczupłą sylwetkę oraz ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców które jest bombą zdrowia. W odcinku dowiemy się jaka jest różnica między mąką białą a mąką z pełnego ziarna? Dlaczego warto jeść truskawki ? I jak to możliwe, że od jedzenia sernika na parze chudniemy? Na te wszystkie pytania znajdą Państwo odpowiedzi w naszym programie.

Zapraszamy Państwa na co tygodniową podróż kulinarną w krainę smaków, zdrowych i przepysznych potraw. Każdy odcinek będzie poświęcony  powszechnie znanym produktom oraz goszczących na naszych stołach daniom , tzn. deserami, chlebem, kurczakiem, schabem, makaronem,  itp

Smacznego !

 

CIASTO CZEKOLADOWE

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/ciastoczekoladowe460.jpg

na ciasto:

-          3 tabliczki czekolady

-          2 łyżki miodu

-          6 jaj

-          100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

-          skórka z jednej pomarańczy

-          szczypta soli

na polewę:

-          1 pomarańcza

-          1 łyżka miodu

-          50 ml sherry

Na parze rozpuścić czekoladę z miodem. Utrzeć żółtka dodać przestudzoną masę czekoladową i wymieszać. Ucierać dalej dodając stopniowo sok z pomarańczy. Dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać ją delikatnie z gotową masą. Piec w okrągłej formie w rozgrzanym do 250*C piekarniku przez 10 minut. W między czasie podgrzać filetowane cząstki pomarańczy w miodzie i sherry. Gotowe ciasto podawać gorące z polewą z pomarańczy i posypane startą skórką.

 

porcja tradycyjnego ciasta 480 kcal, naszej wersji 350 kcal

SERNIK pieczony w kąpieli wodnej

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/sernik460.jpg

-          800 g twarogu śmietankowego (4% tłuszczu)

-          3 jaja

-          1/2 szklanki cukru.

-          1 laska wanilii

-          truskawki

 

Rozkroić laskę wanilii, wyjąć ziarenka i dodać do twarogu. Dodać cukier i zmiksować. Stale miksując kolejno dodawać po jednym jajku. Wyłożyć formę papierem do pieczenia wlać masę serową. Formę wypełnioną ciastem zakryć folią aluminiową. Postawić na blasze do pieczenia, na którą należy wlać wrzątek. Piec 60 minut w 180*. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i nie otwierając go pozostawić w nim ciasto na kolejne 15 minut. Robimy to po to by ciasto nam nie opadło.

Uchylić drzwiczki piekarnika i odczekać kolejne 15 minut.

Wyjąć ciasto z piekarnika i nie wyjmując go z formy wystudzić.

Gdy jest chłodne wstawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.

 

porcja tradycyjnego sernika 350 kcal, naszej wersji 150 kcal


CIASTO drożdżowe z owocami

http://slimak.onet.pl/_m/TVN/tvnstyle/ciastodrozdzowe460.jpg

-          1 paczka suchych drożdży (7 g)

-          300 g przesianej pszennej mąki z pełnego przemiału

-          100 g przesianej pszennej mąki typ 500

-          100 ml ciepłej wody

-          100 ml oleju rzepakowego

-          1/2 szklanki miodu

-          1 banan

-          10 namoczonych moreli

-          150 g jagód

 

Mąkę i drożdże wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej rzepakowy i miód. Wyrobić. Zmiksować banana i namoczone morele. Dodać do ciasta i ponownie dobrze wyrobić. Wsypać jagody i zagnieść delikatnie. Wyłożyć do formy i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w nagrzanym do 180* piekarniku przez 1h.

 

porcja tradycyjnego ciasta 350 kcal, naszej wersji 250 kcal

Zgłoś jeśli naruszono regulamin