Czego nie jeć Mięs zawierajšcych cholesterol: tłuste mięsa,boczek, parówki, kiełbasa salami i inne wędliny wędliny, wštróbka, podroby, konserwy mięsne , tluszcz i skóra z drobiu Należy unikać potraw smażonych na male, smalcu, słoninie, oleju słonecznikowym, sojowym, czy kukurydzianym oraz na margarynach twardych (służšcych do smażenia). Dotyczy to również posiłków sprzedawanych komercyjne takich jak hamburgery, frytki czy chipsy, gyż zawierajš one tłuszcze w formie trans, ktore rownież powodujš wzrost cholestrolu LDL we krwi. Masła Jajek Pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. mietany, serów żółtych i topionych, lodów Pieczywa białego Połšczenie cukru, cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych ma szczególnie silny wpływ na wzrost poziomu cholesterlu. Bardzo często połšczenie takie występuje w słodyczach, wyrobach cukierniczych, ciastach, ciastkach, lodach i deserach, gdzie cukier łšczy się z masłem, mietanš, mlekiem, margarynš czy jajkami.
crazy3m