Czego nie jeść.txt

(0 KB) Pobierz
Czego nie jeć



Mięs zawierajšcych cholesterol: tłuste mięsa,boczek, parówki, kiełbasa salami i inne wędliny wędliny, wštróbka, podroby, konserwy mięsne , tluszcz i skóra z drobiu

Należy unikać potraw smażonych na male, smalcu, słoninie, oleju słonecznikowym, sojowym, czy kukurydzianym oraz na margarynach twardych (służšcych do smażenia). Dotyczy to również posiłków sprzedawanych komercyjne takich jak hamburgery, frytki czy chipsy, gyż zawierajš one tłuszcze w formie trans, ktore rownież powodujš wzrost cholestrolu LDL we krwi.

Masła

Jajek

Pełnotłustego mleka i jego przetworów, np. mietany, serów żółtych i topionych, lodów

Pieczywa białego

Połšczenie cukru, cholesterolu i kwasów tłuszczowych nasyconych ma szczególnie silny wpływ na wzrost poziomu cholesterlu. Bardzo często połšczenie takie występuje w słodyczach, wyrobach cukierniczych, ciastach, ciastkach, lodach i deserach, gdzie cukier łšczy się z masłem, mietanš, mlekiem, margarynš czy jajkami. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin