POR 21.02.docx

(15 KB) Pobierz

Przebieg choroby infekcyjnej

1.             Infekcja- okres przygotowania się czynnika chorobotwórczego do wnikania, jego wnikanie do rośliny oraz nawiązywanie kontaktu pasożytniczego

2.             Inkubacja- okres między zakończeniem infekcji a wystąpieniem pierwszych objawów chorobotwórczych

3.             Właściwa choroba- okres od pierwszych objawów przez wszystkie kolejne zmiany symptomów do zamarcia lub wyzdrowienia rośliny

4.             Wyzdrowienie- okres rekonwalescencji rośliny

5.             Wyrównanie- okres powrotu rośliny do równowagi fizjologicznej

 

Składniki epidemii

·                Czas

·                Patogen (musi być agresywny, łatwo rozprzestrzeniający się)

·                Środowisko (duża wilgotność, niska temperatura)

·                Żywiciel (roślina podatna, wrażliwa)

·                Człowiek (bierze udział w rozprzestrzenianiu patogenów)

 

Epidemiologia- nauka zajmująca się zmianami  w populacji patogenów na dużej przestrzeni i czasie

Epidemia- masowe wystąpienie choroby na dużym obszarze

Pandemia- na obszarze kraju, kontynentu

Endemia- na ograniczonym obszarze

Epidemia wędrująca- źródła infekcji znajdują się na jednym miejscu na kontynencie (np. mączniak rzekomy ogórka)

Próg infekcji- minimalna ilość materiału infekcyjnego niezbędna do zakażenia rośliny żywiciela, np. zarodniki grzyba, komórki bakterii

Środowisko- żeby wystąpiła epidemia muszą sprzyjać patogenowi: wilgotność, temperatura i wiatr.

 

Rozprzestrzenianie czynników chorobotwórczych

·                Bezpośrednie (nasiona, organy wegetatywne)

·                Pośrednie:

a.                   Hydrochoria- przy pomocy wody

b.                   Anemochoria- przy pomocy wiatru

c.                    Zoochoria

d.                   Antropochoria

 

Programy komputerowe: epiderm, epiven, blitecast

 

Najczęściej występujące epidemie:

·                Rolnictwo- mączniaki zbóż, rdze zbóż, zaraza ziemniaka, chwaścik buraka

·                Sadownictwo- parch jabłoni, szara pleśń truskawek

·                Ogrodnictwo- mączniak rzekomy ogórka, zaraza ziemniaka na pomidorze

 

Metody ochrony roślin

·                Agrotechniczne

a.                   Prawidłowa uprawa roli- orka

b.                   Zmianowanie, izolacje przestrzenne

c.                    Prawidłowe nawożenie

d.                   Utrzymanie właściwego odczynu gleby

e.                   Wysiewanie i wysadzanie tylko wysokiej jakości nasion itd.

f.                      Niszczenie chwastów

g.                   Uprawy mieszane

h.                   Rejonizacja upraw

i.                      Zbiór w optymalnych terminach

j.                      Stosowanie prawidłowej gęstości siewu i sadzenia

 

Rejonizacja upraw zależy od:

·                       Warunków glebowych

·                       Warunków atmosferycznych

·                       Wielkości gospodarstw

·                       Zagrożenia nalotami mszyc

·                       Możliwości finansowych rolników

 

·                Metody mechaniczne

·                Selekcja negatywna

·                Niszczenie resztek roślin, żywicieli pośrednich

 

·                Hodowla i wykorzystywanie odmian odpornych

·                Metody fizyczne

·                Działanie wysoką lub niską temperaturą

·                Promieniowanie ultrafioletowe i Roentgena

·                Zadymianie (przymrozki)

·                Zraszanie wodą (przymrozki)

 

·                Kwarantanna

·                Celem jest niedopuszczenie do wprowadzenia i zawleczenia groźnych gospodarczo chorób roślin, szkodników, chwastów

 

·                Metody biologiczne

·                Redukcja gęstości- inokulum (obniżenie progu infekcyjnego)

·                Obniżenie aktywności patogenu

Cele osiągamy przez masowe wprowadzenie antagonistów

 

·                Chemiczne metody ochrony roślin

·                       Karencja- najkrótsza liczba dni jaka musi upłynąć od zabiegu chemicznego do zbioru

·                       Tolerancja- największa dopuszczalna…

·                       Prewencja dla ludzi

·                       Prewencja dla pszczół i ryb- liczba godzin (rzadziej dni) po upływie których pszczoły mogą nalatywać na opryskowe rośliny

·                       Fitotoksyczność- uszkodzenie roślin przez fungicydy stosowane prawidłowo

 

Klasy toksyczności:

I Bardzo toksyczne do 25 mg/kg masy ciała

II Toksyczne 25-200 mg

III Szkodliwe 200- 2000 doustnie

 

·                Integrowana metoda:

·                Uwzględnia wszystkie pozostałe metody

·                Rezygnacja z metody chemicznej jest niemożliwa ani teraz ani w przyszłości

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin