Wino z Granatów
Przepis nr. 01
Umyj owoce i obierz ze skórki, pokrój na małe kawałeczki, włóż do plastikowego sitka i wyciśnij cały sok do baniaka. Sitko z pulpą także wsadź do baniaka. Dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po paru dniach wyjmij sitko, odciśnij dokładnie pulpę, po 2 tygodniach ściągnij znad osadu, po 2 miesiącach znowu, po 3 miesiącach jeszcze raz i jeśli wino jest klarowne, butelkuj.
Przepis na 5 litrów wina:
9 owoców granatu
0,62 kg. rodzynek
1 kg. cukru
13g. kwasu cytrynowego
0,5 taniny
4g. enzymu pektynowego
2g. pożywki
drożdże winne
woda do objętości 5 litrów
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
leeleila