WINO Z GRANATÓW.doc

(20 KB) Pobierz
Wino z granatów

Wino z Granatów

Przepis nr. 01

Umyj owoce i obierz ze skórki, pokrój na małe kawałeczki, włóż do plastikowego sitka i wyciśnij cały sok do baniaka. Sitko z pulpą także wsadź do baniaka. Dodaj resztę składników, oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po paru dniach wyjmij sitko, odciśnij dokładnie pulpę, po 2 tygodniach ściągnij znad osadu, po 2 miesiącach znowu, po 3 miesiącach jeszcze raz i jeśli wino jest klarowne, butelkuj.

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino z Granatów

9 owoców granatu

0,62 kg. rodzynek

1 kg. cukru

13g. kwasu cytrynowego

0,5 taniny

4g. enzymu pektynowego

2g. pożywki

drożdże winne

woda do objętości 5 litrów

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin