KOKTAJL Z AWOKADO I RAKÓW
Przepisy -> Przekąski -> Koktajl z awokado i raków
To lekka przekąska; małe co nieco dla miłośników awokado. Delikatne i maślane awokado, cudownie współgra z dressingiem, który jest kombinacją coszystych pomidorów i ogonków rakowych. Całość zwieńczona odrobiną sherry i oliwą.
Składniki
1 pomidor
2 łyżeczki sherry
1 łyżeczka oliwy extra virgin
1/4 łyżeczki soli
75g ogonów rakowych
1 awokado
1 łyżeczka posiekanej kolendry
Sposób przyrządzenia
Przekrój pomidora na pół, łyżeczką usuń pestki, pokrój go na małe kawałki.
Pociętego pomidora wsyp do miseczki z sherry, oliwą i solą. Wymieszaj całość tak by powstał dressing.
Tuż przed podaniem, dodaj do dressingu ogonki rakowe i wymieszaj.
Przekrój awokado na pół usuń pestkę, w miejsce po pestce umieść wcześniej przygotowaną mieszankę pomidorów i ogonków rakowych. Wierzch posyp kolendrą.
PIKANTNE BRZOSKWINIE
Przepisy -> Przekąski -> Pikantne brzoskwinie
Letnia przystawka lub dodatek do dań z grilla. Wspaniałe połączenie soczystych brzoskwiń i winno−ziołowej zalewy. Brzoskwinie te, doskonale nadają się także jako dodatek, na świąteczny Bożonarodzeniowy obiad.
2 małe puszki brzoskwiń
1 łyżka octu ryżowego lub białego octu winnego
2 krótkie laski cynamonu
ok. 4cm świeżego imbiru, obranego i pociętego na cienkie plasterki
1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
3 goździki
Umieść brzoskwinie razem z sokiem, w garnku.
Dodaj do garnka, ocet ryżowy, cynamon, plasterki imbiru, chilli, sól, pieprz i goździk.
Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez minutę, następnie zgaś ogień pod garnkiem i pozostaw do ostygnięcia.
Brzoskwinie możesz podawać z szynką lub umieść je w ozdobnych słoikach i podaruj swoim znajomym.
PIZZA NAAN
Przepisy -> Przekąski -> Pizza naan
Banalny przepis, który sprawdza się zawsze wtedy, gdy burczy nam w brzuchu i mamy mało czasu na przygotowanie przekąski.
Zrobienie tej pizzy nie trwa wiele dłużej niż złożenie zamówienia przez telefon, a sprawia o wiele większą przyjemność.
1 gotowy chlebek naan
2 łyżeczki sosu pomidorowego
70g mieszanki marynowanych grzybów
75g sera owczego fontina, pokrojonego drobno
3 gałązki świeżego tymianku
Nastaw piekarnik na 220 C. Połóż chlebek naan na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wysmaruj chlebek sosem pomidorowym, następnie posyp grzybami , serem i liśćmi tymianku obranymi z gałązki.
Piecz chlebek ok. 5 minut, lub do czasu kiedy ser się rozpuści.
POPCORN NA PRZYJĘCIE
Przepisy -> Przekąski -> Popcorn na przyjęcie
To popcorn inny niż znacie, delikatnie maślany, w którym słodycz i aromat cynamonu, łączy się z lekką pikanterią papryki. Coś, z niczego; na długie wieczory przed telewizorem i na imprezę z przyjaciółmi.
2 łyżki oleju
200g popcornu
4 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kminu
2 łyżeczki papryki
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
Do garnka wlej olej i rozgrzej go odrobinę, następnie wsyp popcorn i przykryj garnek pokrywką.
Do drugiego garnka włóż masło, przyprawy i lekko podgrzej tak by wszystkie składniki połączyły się.
Do gotowego popcornu wlej rozpuszczone masło z przyprawami i dobrze wymieszaj.
Popcorn przełóż do miski.
Jak na taką porcję popcornu, ilość masła podana w przepisie była z byt mała i dodałam go jeszcze 3 łyżki, co do soli, podana ilość wydała mi się za duża i ją zmniejszyłam. Ale wam radze na pierwszy raz zrobić popcorn tak jak jest w przepisie, a później modyfikować go według własnych upodobań. Życzę smacznego :)
PRZEKĄSKA−POWRÓT Z BARU
Przepisy -> Przekąski -> Przekąska powrót z baru
Są takie dni, że brak nam pomysłu na szybki obiad lub kolacje, otwieramy lodówkę i ...
Właśnie tak powstają takie dania, to mały przegląd tego co znaleźliśmy w naszej lodówce, połączony w jedno, jakże smaczne danie.
65g mrożonego groszku
375g ugotowanych młodych ziemniaków z poprzedniego dnia
2 plastry bekonu
1 łyżeczka oleju
2 jajka
50g sera Cheddar, startego
Potnij bekon na małe kawałki i usmaż na patelni.
Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, w ostatniej minucie gotowania groszku dodaj do garnka ziemniaki, tak by podgrzały się lekko.
Odlej wodę z garnka i wrzuć na patelnię z bekonem , groszek i ziemniaki, patelnię zdejmij z ognia.
Jajko roztrzep z serem i wlej na patelnię, całość dokładnie wymieszaj ,wyłóż na talerz.
GORĄCE BOCCONCINI CZYLI ZŁOTE KULECZKI
Przepisy -> Przekąski -> Gorące Bocconcini czyli Złote kuleczki
Kuchnia włoska należy do najbardziej popularnych kuchni świata. Jej wyjątkowy charakter to zasługa lokalnych metod produkcji, wyśmienitych surowców oraz oryginalnych i niepowtarzalnych zwyczajów przyrządzania i serwowania dań. Mozzzarella w tym kraju jest jednym z najczęściej używanych serów, a małe kulki mozzarelli o nazwie bocconcini, oznaczają nic innego, jak małe chapsy lub przegryzki.
Gorące Bocconcini to mozzarella o złotawym zabarwieniu i łagodnym aromacie wędzonki, ukryta pod chrupiącym kocykiem z panierki.
150g sera bocconcini, można go zastąpić małymi kulkami mozzarelli
40g mąki kukurydzianej
1 jajko roztrzepane z odrobiną soli
50g panierki Panko
Wysusz kulki sera. Do foliowej torebki wsyp mąkę kukurydzianą.
W jednym naczyniu przygotuj roztrzepane jajko z solą, w drugim panierkę Panko.
Wsyp kulki sera do torebki z mąką kukurydzianą i obtocz je dokładnie. Następnie zamocz w jajku a na końcu w panierce.
Na patelnie wlej olej ok. 5cm i usmaż na nim obtoczony ser. Każda kuleczka ma być złocista i chrupiąca.
Po usmażeniu sprawdź jedną kulkę, czy ser w środku jest ciepły i ciągnący.
SER HALLOUMI Z JAJKIEM I MIĘTĄ
Przepisy -> Przekąski -> Smażony ser halloumi z jajkiem i miętą
Kuchnia cypryjska jest połączeniem kuchni greckiej i tureckiej. Jednak zioła, przyprawy, a także rośliny występujące jedynie na tej wyspie tworzą charakterystyczny i unikalny aromat potraw, których doskonały smak na długo zapada w pamięci.
Tak też jest w przypadku tej potrawy; biały, półtwardy ser o lekko słonawym smaku, wspaniale łączy się z zieloną sałatą, jeszcze ciepłym rozlewającym się jajkiem i orzeźwiającą miętą.
125g sera halloumi
1 duże jajko
3 łyżki posiekanych liści mięty
garść niedużych liści sałaty
Pokrój ser halloumi w plastry grubości 1cm. Napełnij garnek wodą; jeśli jajko wyjmujesz bezpośrednio z lodówki, włóż go do wody i doprowadź do wrzenia. W innym wypadku poczekaj, aż woda się zagotuje i wtedy umieść jajko w garnku. Jajko powinno być ugotowane pół minuty przed tym zanim usmaży się ser.
Na dobrze rozgrzanej patelni, usmaż ser halloumi z każdej strony. Ułóż na talerzu umyte liście sałaty, na wierzch połóż usmażony ser halloumi. Po upływie 4 1/2 minuty wylej wodę z garnka w, którym gotowało się jajko i zalej je zimną wodą. Obierz jajko, potnij je bezpośrednio na serze tak by żółtko wypłynęło na ser. Całość posyp liśćmi mięty.
ZAWINIĄTKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
Przepisy -> Przekąski -> Zawiniątka z szynką parmeńską
Ta prosta propozycja na smaczną przekąskę, np. do białego wina lub w połączeniu z sałatką i grzankami. Sprawdzi się na każdym przyjęcia i smakuje wybornie.
400g pociętej na plasterki szynki parmeńskiej
200g suszonych fig
150g łagodnego miękkiego sera koziego lub innego kremowego serka
Potnij plastry szynki na 2 lub 3 paski. Przetnij na pół każdą z fig i nałóż na każdą połówkę serek. Połóż połówkę figi serem do dołu centralnie na każdy pasek szynki i zrób zawiniątka. Ułóż je na talerzu.
Przygotowując te zawiniątka, nie byłam przekonana czy da się to zjeść. Myślałam sobie: "Co za dziwna kombinacja; słona szynka, serek i do tego jeszcze ta słodka figa". No i pierwszy mały kęs, absolutnie mnie zaskoczył. Teraz wiem, że czasem nawet najdziwniejsze w moim mniemaniu połączenie, może okazać się świetnym daniem.
MARYNOWANA FETA
Przepisy -> Przekąski -> Marynowana feta
Nigella Lawson pisze: "To kolejny prezent, którego zrobienie polega na wrzuceniu różności do słoika, a nie gotowaniu."
2 słoiki po 250ml i 2 słoiki po 125ml, szczelnie zamykane
600g osączonej fety, pokrojonej w centymetrową kostkę lub 3 opakowania gotowych kostek fety w solance
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka suszonego oregano
500ml zwykłej oliwy
Wysterlizuje słoik i odstaw, żeby ostygł.
Włóż do miski pokrojoną fetę, dodaj chili, miętę oraz oregano i delikatnie wymieszaj, tak by dodatki pokryły kostki fety; uważaj, żeby feta się nie pokruszyła.
Luźno wypełnij zmine słoiki kostkami sera do poziomu tuż poniżej krawędzi i zalej oliwą. Szczelnie zamknij słoik i wstaw do lodówki.
Marynowaną fetę przygotuj na tydzień przed spożyciem albo podarowaniem i przechowuj w lodówce. Zużyj w ciągu miesiąca zwracając uwagę, żeby ser był zawsze zalany oliwą.
PODWÓJNIE NIEBIESKIE CHRUŚCIKI
Przepisy -> Przekąski -> Podwójnie niebieskie chruściki
Nigella Lawson pisze: "To jest cudowny, ostry dip serowy z niebieską pleśnią, rozprowadzony − i to jest drugi niebieski składnik w tym przepisie − na grubych, chrupiących ciemnogranatowych kukurydzianych chipsach."
125g sera z niebieską pleśnią
100g twarożku śmietankowego o temp. pokojowej
125g kwaśnej śmietany
35g zielonych papryczek jalapeno ze słoika
świeżo mielony biały pieprz
ok. 100g (pół paczki) fioletowych chipsów kukurydzianych
szczypior
Rozdrobnij albo rozgnieć w misce ser pleśniowy i wymieszaj z twarożkiem i kwaśną śmietaną. Drobno posiekaj plasterki papryki jalapeno i wymieszaj z białym pieprzem. Łyżczką nałóż porcje serowej masy na chipsy. Posyp małą ilością szczypiorki. Gotowe do podania.
Niestety mimo poich poszukiwań, nie udało mi się kupić niebieskich chipsów. Stąd też na zdjęciu widnieją tradycyjne chipsy kukurydziane. Jeśli komuś z was uda się zdobyć te chipsy i zrobić, zdjęcie tej przekąski, chętnie umieszcze je na stronie.
CHRUŚCIKI KRABOWE
Przepisy -> Przekąski -> Chruściki krabowe
Nigella Lawson pisze: "Mogę jeść mięso krabowe w każdej postaci − świeże z chili i czosnkiem, z makaronem, zmieszane z doprawioną sałatą, w postaci słonych ciasteczek − ale to być może jest najprostsze i wymagające najmniej zachodu wcielenie."
1 cebula dymka
1 strąk świeżej, pozbawionej nasion czerwonej papryczki chili
300g białego mięsa krabowego
60ml kwaśnej śmietany
mały pęczek kolendry
1 mała paczka chipsów kukurydzianych
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka soku z limonki
Posiekaj drobno dymkę, chili i kolendrę, wymieszaj z mięsem krabowym i innymi składnikami, po czym rozsmaruj gotową mieszankę na chipsach.
Ponieważ nie jestem fanką owoców morza i ryb, ten przepis jak na razie pozostanie bez zdjęcia. Jeśli ktoś z was zrobi kiedyś, tą wersję chruścików, chętnie umieszcze jego zdjęcie.
CHILISERKI
Przepisy -> Przekąski -> Chiliserki
Nigella Lawson pisze: "Serek z chili i chipsami tortilla to leniwa i szybka przekąska w klimacie latynoamerykańskim. Aby dodać jej jeszcze więcej ostrości, rozsmarowuje je na kukurydzianych chipsach z chili."
350g twarożku śmietankowego
125ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki słodkiej lub łagodnej papryki
30g drobno posiekanej czerwonej papryki jalapeno ze słoika
1/2 łyżeczki sosu Worcestershire
200g chipsów kukurydzianych z chili
Wymieszaj twaróg z kwaśną śmietaną. Dodaj paprykę, posiekane jalapeno i sos Worcestershire, całość dokładnie wymieszaj. Tuż przed przybyciem gości delikatnie nałóż przygotowaną pastę na każdy z chipsów i ułóż je na półmisku lub na kilku płaskich talerzach.
Ponieważ chipsy robią się dość szybko mokre, po nałożeniu dipu, radzę wam przygotować je bezpośrednio przed przyjściem gości, lub wysypać chipsy na duży półmisek a dip postawić na stół w miseczce.
WĘDZONY ŁOSOŚ Z CHLEBEM PIECZONYM NA SODZIE
Przepisy -> Przekąski -> Wędzony łosoś z chlebem pieczonym na sodzie
Nigella Lawson pisze: "Irlandczycy już od dawna wiedzą, że gładka intensywność smaku wędzonego łososia doskonale współgra z prostym chlebem pieczonym na sodzie. Zamierzam wykorzystać te połączenie, dodając, odrobinę ostrego chrzanu, marynowaną czerwoną kapustę i koper, który wygląda jak iglste gałązki."
100g gęstej śmietany
50g mocnego tartego grzanu
0,5kg bochenek pokrojonego razowego chleba pieczonego na sodzie lub innego chleba razowego
225g cieniutkich plasterków wędzonego łososia
ok. 75g konserwowej czerwonej kapusty ze słoika, starannie odsączonej
1 pęczek świeżego koperku
Wymieszaj śmietaną z chrzanem. Odlicz 8−10 kromek chleba. Pokrój każdą na 3−4 kawałki. Różna liczba kawałków wynika z różnic wielkości kromek chleba. Posmaruj kawałki chleba śmietaną z chrzanem i przykryj skrawkiem plastra wędzonego łososia. Nałóż zwitek konserwowej czerwonej kapusty i udekoruj każdą kanapkę kawałkami gałązek koperku.
W przepisie Nigella pisze, że jeśli nie, posiadamy chleba na sodzie, możemy go ze spokojem zastąpić kromkami z pumpernikla. Ja osobiście proponuję wam przejść się do najbliższego supermarketu i zakupić gotową mieszankę do wypieki chleba, ostatnio pojawiło się ich sporo na rynku. Uwierzcie mi na słowo, żaden chleb kupiony w sklepie nie smakuje tak dobrze, jak ten upieczony w domu. A pieczenie chleba z gotowej mąki, to dziecinnie prosta sprawa. Ostatnio taki mix zakupiłam w Lidlu, wystarczyła woda, odrobina cierpliwości by ciasto wyrosło i do piekarnika, za max. 60 minut, macie ciepły i pyszny chlebek
ŚWIĄTECZNIE PIKANTNE ORZESZKI
Przepisy -> Przekąski -> Świątecznie pikantne orzeszki
Nigella Lawson pisze: "Jest coś uzależniającego w miseczce ciepłych, prażonych orzechów i chociaż od dawna mam w zwyczaju przynosić je na przyjęcia w charakterze przekąski, odmieniłam nieco zwykły zestaw przypraw, żeby orzechy były bardziej aromatyczne. W ten właśnie sposób można nasycić tłum gości bez większego zamieszania. "
500g mieszanki orzechów
1 1/2 łyżeczki garam masala
1 łyżeczka soli selerowej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki jasnego cukru muscovado lub innego miałkiego brzowego cukru
3 drobno posiekane gałązki rozmarynu i 2 gałązki do przyprania
szczypta soli
Podgrzej dużą patelnię na średnium ogniu.
Postaw płytką plachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w pobliżu kuchenki.
Wysyp orzechy na rozgrzaną patelnię i mieszaj łopatką przez 3 minuty, aż lekko się podprażą. Dodaj garam masala oraz sól selerową i podrzucaj orzechy na patelni, aby się jednolicie obtoczyły. Dodaj oliwę, cukier oraz rozmaryn i ponownie wymieszaj orzechy. Gdy trochę ściemnieją i staną się gładkie od mieszaniny cukru i przypraw, zsuń je jednym ruchem z patelni na przygotowaną uprzednio blachę i oprósz solą do smaku.
Najlepiej ciągle gorące orzechy przesypać do miseczek i wetknąć gałązkę rozmarynu w roli gałązki jodłowej.
ZAWINIĄTKA ZE ŚLIWKĄ
Przepisy -> Przekąski -> Zawiniątka ze śliwką
Nigella Lawson pisze: "Nie jest to wprawdzie jedzenie dla dzieci, ale na pewno dziecinnie prosto się je robi."
12 plastrów boczku lub cienkie plastry pancetty
24 suszone śliwki bez pestek
90ml armaniaku
W dniu poprzedzającym przyjęcie pozostaw w zalane armaniakiem śliwki w przykrytej misce.
W dniu przyjęcia nagrzej piekarnik do temp. 200 C.
Rozprostuj plaster bekonu na desce i przetnij go poziomo na dwie części lub weź cały plaster pancetty. Następnie wyjmij z miski nasączoną śliwkę i zawiń w plaster boczku, zabezpieczając przed rozwinięciem wykałaczką.
Powtórz te czynności z pozostałymi śliwkami i ułóż gotowe zawiniątka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz zawiniątka 10−15 minut w piekarniku, następnie odstaw, żeby nieco przestygły − by nie dopuścić do poparzenia palców i ust gości. Gotową przekąskę przełóż na talerze i podawaj.
KIEŁBASKI KOKTAJLOWE W GLAZURZE ŻURAWINOWO−SOJOWEJ
Przepisy -> Przekąski -> Kiełbaski koktajlowe w glazurze żurawinowo−sojowej
Nigella Lawson pisze: "Przyjęcie nie jest przyjęciem bez lepkiej kiełbaski albo trzech, a te mają przyjemnie świąteczny smak. Nie poprzestaję na tym − ta słodka, ciepła i ostra glazura przydaje się też jako marynata i sos do pieczenia trzydziestu kurzych skrzydełek albo dwudziestu małych żeberek − wszyscy będą się tak samo oblizywać."
125ml tajskiego lub chińskiego słodkiego sosu chili
60ml sosu żurawinowego ze słoika
60ml sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru muscovado
sok z 1 klementynki
sok z 1 limonki
50 kiełbasek koktajlowych
Nagrzej piekarnik do 200 C.
...
bogg