Lazania (kuchnia włoska).odt

(12 KB) Pobierz

LAZANIA  -  (kuchnia włoska).

 

         

1 opakowanie płatów lazanii

5-6 pieczarek

2-3 średnie cebule

2 średnie marchewki

500g mielonego mięsa wołowego(chudego)

sol,pieprz

zioła(bazylia,oregano lub np. jakiś mix)

słoik sosu do spaghetti

przecier pomidorowy ok 140 g

masło

        2-3 ząbki czosnku

BIAŁY SOS:

2 łyżki masła(czubate)

2 łyżki maki(czubate)

500ml mleka

sol,pieprz

można dodać gałkę muszkatołową

150-170g sera żóltego

 

        Opis przygotowania:

Podsmazamy mieso na brazowo na odrobinie oleju,odlewamy wytopiony tluszcz i odkladamy mieso na miseczke.Kroimy pieczarki i podsmazamy na odrobinie masla.Dodajemy pokrojona drobno cebule,czosnek i bardzo drobno pokrojona marchewke.Smazymy mieszajac przez ok 5 minut(az marchewka bedzie miekkawa)Dodajemy mieso i gotujemy przez 3 min..Nastepnie dokladamy sloik sosu,przecier pomidorowy,doprawiamy sola,pieprzem i ziolami i podgrzewamy do zagotowania. Bialy sos: Rozpuszczamy maslo w garnku,dodajemy make i mieszamy na malym ogniu,cienkim strumieniem wewamy mleko energicznie mieszajac,aby nie bylo grudek.Zagotowujemy i delikatnie podgrzewamy mieszajac,az sos zgestnieje.Dodajemy 1/4 tartego sera i mieszamy do rozpuszczenia. Wnaczyniu zaroodpornym wylewamy troche bialego sosu i rozprowadzamy go po dnie,ukladamy platy lazani,nastepnie dajemy warstwe sosu z miesem(na pierwsze dwie warstwy miesne mozna dac jeszcze troszke bialego sosu)Nastepnie przekladamy sos miesny i platy az do wyczerpania.Na koniec zalewamy wszystko bialym sosem i posypujemy reszta sera. Zapiekamy w 200 stopniach przez ok 35-40 min.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin