LAZANIA - (kuchnia włoska).
•
1 opakowanie płatów lazanii
5-6 pieczarek
2-3 średnie cebule
2 średnie marchewki
500g mielonego mięsa wołowego(chudego)
sol,pieprz
zioła(bazylia,oregano lub np. jakiś mix)
słoik sosu do spaghetti
przecier pomidorowy ok 140 g
masło
• 2-3 ząbki czosnku
BIAŁY SOS:
2 łyżki masła(czubate)
2 łyżki maki(czubate)
500ml mleka
można dodać gałkę muszkatołową
150-170g sera żóltego
• Opis przygotowania:
Podsmazamy mieso na brazowo na odrobinie oleju,odlewamy wytopiony tluszcz i odkladamy mieso na miseczke.Kroimy pieczarki i podsmazamy na odrobinie masla.Dodajemy pokrojona drobno cebule,czosnek i bardzo drobno pokrojona marchewke.Smazymy mieszajac przez ok 5 minut(az marchewka bedzie miekkawa)Dodajemy mieso i gotujemy przez 3 min..Nastepnie dokladamy sloik sosu,przecier pomidorowy,doprawiamy sola,pieprzem i ziolami i podgrzewamy do zagotowania. Bialy sos: Rozpuszczamy maslo w garnku,dodajemy make i mieszamy na malym ogniu,cienkim strumieniem wewamy mleko energicznie mieszajac,aby nie bylo grudek.Zagotowujemy i delikatnie podgrzewamy mieszajac,az sos zgestnieje.Dodajemy 1/4 tartego sera i mieszamy do rozpuszczenia. Wnaczyniu zaroodpornym wylewamy troche bialego sosu i rozprowadzamy go po dnie,ukladamy platy lazani,nastepnie dajemy warstwe sosu z miesem(na pierwsze dwie warstwy miesne mozna dac jeszcze troszke bialego sosu)Nastepnie przekladamy sos miesny i platy az do wyczerpania.Na koniec zalewamy wszystko bialym sosem i posypujemy reszta sera. Zapiekamy w 200 stopniach przez ok 35-40 min.
Ozzy1972