Sernik na zimno z bitą śmietaną, truskawkami i płatkami migdałów.odt

(12 KB) Pobierz

Sernik na zimno z bitą śmietaną, truskawkami i płatkami migdałów

 

Składniki:

Masa serowa:

30 dag masła

szczypta soli

3 szklanki cukru pudru

cukier waniliowy

4 żółtka

1 kg zmielonego sera

2 łyżki kakao

2 łyżki żelatyny

Bita śmietana:

1 litra śmietany 30%

2 łyżki cukru pudru

2 opakowania śmietan-fix

Ponadto:

1 paczka okrągłych biszkoptów

2 galaretki agrestowe

ok. 70 dag truskawek

Do dekoracji:

płatki migdałów

Sposób wykonania:

Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć biszkoptami. Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w około 750 ml gorącej wody i ostudzić. Truskawki umyć i osuszyć.

 

Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku i ser. Gotową masę serową podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w 1 szklanki gorącej wody i ostudzić). Ciemną masę serową wyłożyć na biszkopty i całą tortownicę włożyć do zamrażalnika na około 10 minut. Do drugiej części masy serowej również dodać ostudzoną żelatynę (1 łyżkę żelatyny należy rozpuścić w 1 szklanki gorącej wody i ostudzić). Jasną masę serową wyłożyć na ciemną masę serową. Na jasnej masie serowej rozłożyć truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 15 minut.

 

                                                                                                                                                                       

 

 

 

Tężejąca galaretkę agrestową wylać na truskawki i całą tortownicę włożyć do lodówki na około 30 minut. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na galaretkę agrestową. Wierzch sernika udekorować płatkami migdałów. Sernik włożyć do lodówki na około 24 godziny.

 

                          

                                             Smacznego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin