Dieta według Gersona.pdf
(
150 KB
)
Pobierz
Dieta Dr.Maxa Gersona wersja2
Dieta według Gersona
Wykorzystane
Ņ
ródła:
1. Max Gerson, M.D. „A cancer therapy: results of fifty cases: a summary of 30 years of clinical
experimentations”. Wyd. orygin. 1958 r.
2. Charlotte Gerson - prelekcje na wideokasetach. The Gerson Institute, 1992 r.
Nale
Ň
ałoby jeszcze uwzgl
ħ
dni
ę
„Gerson Therapy Handbook”
HISTORIA
Max Gerson (1881-1959) był lekarzem, cierpi
Ģ
cym na migren
ħ
. Inspiruj
Ģ
c si
ħ
pewnym artykułem z
Włoch, opracował empirycznie diet
ħ
, przy której nie miał wi
ħ
cej napadów. Leczył ni
Ģ
swoich
pacjentów z migren
Ģ
. Jeden z nich przy okazji wyzdrowiał z gru
Ņ
licy skóry, po czym nast
Ģ
pili dalsi
pacjenci z t
Ģ
chorob
Ģ
. Doszło to do prof. Sauerbrucha (pierwszy wykonywał operacje na klatce
piersiowej, wspomnienia wydane po polsku), ten dał Gersonowi do leczenia grup
ħ
450 pacjentów z
gru
Ņ
lic
Ģ
skóry. 446 zostało wyleczonych. Dalej rozszerzono z sukcesem wskazania na gru
Ņ
lic
ħ
narz
Ģ
dów wewn
ħ
trznych. [Wyleczono m. in.
Ň
on
ħ
Alberta Schweitzera z gru
Ņ
licy płuc z ogniskami
wtórnymi w ko
Ļ
ciach (ponadto jego córk
ħ
z b. rzadkiej postaci czyraczno
Ļ
ci, a samego Schweitzera w
wieku 75 lat z cukrzycy insulinozale
Ň
nej, do
Ň
ył do 91).]
Gerson zauwa
Ň
ył,
Ň
e pacjenci z gru
Ņ
lic
Ģ
mieli mnóstwo chorób towarzysz
Ģ
cych, i te si
ħ
te
Ň
leczyły!
Doszedł do wniosku,
Ň
e
organizm posiada wystarczaj
Ģ
ce mo
Ň
liwo
Ļ
ci samoleczenia, nale
Ň
y tylko je
przywróci
ę
. Czyni to wła
Ļ
nie jego dieta.
TEORIA
Nowotwór nie jest chorob
Ģ
miejscow
Ģ
, a ogólnoustrojow
Ģ
.
Yamagiwa
i
Ichigawa
w l. 30-tych
smarowali uszy królików smołami rakotwórczymi. Najpierw miało miejsce uszkodzenie narz
Ģ
dów
wewn
ħ
trznych, dopiero na ko
ı
cu rozwijał si
ħ
rak.
Warburg
stwierdził uszkodzenie enzymów utleniaj
Ģ
cych w nowotworach. Aby prze
Ň
y
ę
, komórki
przechodz
Ģ
na fermentacj
ħ
(energetyk
ħ
beztlenow
Ģ
). W warunkach fermentacji potrafi
Ģ
tylko rosn
Ģę
i
dzieli
ę
si
ħ
[bez ró
Ň
nicowania].
Aktywno
Ļę
enzymów spada te
Ň
w normalnych tkankach, przede wszystkim w w
Ģ
trobie (histologicznie
b
ħ
d
Ģ
cej długo bez zmian).
Z komórek nowotworowych i niezmienionych ucieka potas i jod, wchodzi chlorek sodu i woda.
Leczenie polega cz
ħĻ
ciowo na odtworzeniu zasobów potasu w komórkach.
Przyczyny mo
Ň
na sprowadzi
ę
do dwóch:
1.
Niedobory
(deficiency)
2.
Zatrucie
, autointoksykacja
(toxicity)
Ad 1.
ņ
ywno
Ļę
przetworzona, surowce z uprawy i hodowli przemysłowej (choroby ro
Ļ
lin i zwierz
Ģ
t
hodowlanych
Ļ
wiadcz
Ģ
o ich niedoborowo
Ļ
ci)
Ad 2. Nadmiar nieprzetworzonych produktów po
Ļ
rednich metabolizmu, chemikalia, produkty chorych
tkanek (np. nowotworowych).
Toksyny s
Ģ
inhibitorami enzymów.
Nasza
Ň
ywno
Ļę
jest`niedoborowa i zarazem toksyczna.
The Gerson Institute,
1572 Second Avenue, San Diego, CA 92101, USA
tel. 001-(619) 685-5353
, http://gerson.org
Zob. tak
Ň
e: http://gerson-research.org
OGÓLNY SKŁAD DIETY
Owoce
Soki owocowe, warzywne i z zielonych cz
ħĻ
ci ro
Ļ
lin
Jarzyny, surówki
Specjalna zupa („zupa Hipokratesa”)
Ziemniaki
Płatki owsiane
Jest to podstawa leczenia w celu odtrucia organizmu. Surowce powinny pochodzi
ę
z upraw
organicznych. Ilo
Ļę
spo
Ň
ywanych potraw i soków jest dowolna, mo
Ň
liwie najwi
ħ
ksza. Niektórzy
pacjenci mog
Ģ
nawet
ŇĢ
da
ę
dodatkowych ilo
Ļ
ci w nocy.
Ilo
Ļę
kalorii na jednostk
ħ
obj
ħ
to
Ļ
ci jest mniejsza, dlatego posiłki musz
Ģ
by
ę
obfitsze i cz
ħ
stsze.
Potrawy maksymalnie urozmaicone pod wzgl
ħ
dem smaku, koloru i konsystencji.
Efektywna jest nie sama dieta, a dieta ł
Ģ
cznie z medykamentami.
ZABRONIONE POTRAWY I SUBSTANCJE
NIKOTYNA SÓL i wszystkie zamienniki soli, sól
gorzka
butelkowane rafinowane
puszkowane solone
mro
Ň
one w
ħ
dzone
przetwory siarczynowane
liofilizowane kuchenki mikrofalowe
marynowane zupy itp. w proszku
alkohol m
Ģ
ka (biała)
ananasy napoje gotowe ze sklepu
awokado ogórki surowe i marynowane
ciastka olej, z wyj
Ģ
tkiem lnianego tłoczon. na zimno
cukier orzechy
cukierki owoce jagodowe
czekolada ostre przyprawy (pieprz, papryka)
farby do włosów, trwałe ondulacje soda oczyszczona w potrawach,
fluor w pa
Ļ
cie do z
ħ
bów, płukankach do pa
Ļ
cie do z
ħ
bów, płukankach do gardła
gardła
grzyby sól gorzka
herbata str
Ģ
czkowe i wyroby z nich,
ziarno soi i wyroby z soi
kakao
Ļ
mietana
kawa, tak
Ň
e rozpuszczalna (instant) tłuszcz
lody woda do picia
woda fluorkowana do u
Ň
ytku wewn
ħ
trznego (przygotowanie potraw)
woda fluorkowana do u
Ň
ytku zewn
ħ
trznego
Zabronione czasowo (zwłaszcza w pierwszych miesi
Ģ
cach):
jaja
mi
ħ
so
masło
ryba
mleko
ser
Zabronione s
Ģ
wszelkie tłuszcze zwierz
ħ
ca:
Ļ
mietana, masło, jogurt zawieraj
Ģ
cy tłuszcz, jaja, ser z
zawarto
Ļ
ci
Ģ
tłuszczu.
Po 6-10 tygodniach mo
Ň
na wł
Ģ
czy
ę
troch
ħ
jogurtu beztłuszczowego bez dodatków oraz twarogu z
mleka surowego (niehomogenizowanego) odtłuszczonego lub ma
Ļ
lanki odtłuszczonej bez dodatku
soli.
JOGURT ODTŁUSZCZONY
W jogurcie własnej roboty z mleka pełnego niehomogenizowanego
Ļ
mietana na górze oddziela si
ħ
jak
skórka i zostaje jogurt odtłuszczony.
TWARÓG ODTŁUSZCZONY
Twaróg z mleka surowego odtłuszczonego: zamkni
ħ
te opakowanie mleka trzyma
ę
24-28 godzin w
ciepłej wodzie (w garnku wypełnionym w 3/4 wod
Ģ
, podgrza
ę
Ň
eby było tylko troch
ħ
cieplejsze ni
Ň
temperatura komfortu dla palców czy dłoni, nie zagotowywa
ę
, nie przegrzewa
ę
, temperatura MUSI
BY
Ę
poni
Ň
ej 49 °C, wy
Ň
sze temperatury niszcz
Ģ
enzymy znajduj
Ģ
ce si
ħ
w surowym mleku, wył
Ģ
czy
ę
,
zostawi
ę
, po paru godzinach i na noc znowu podgrza
ę
do tej samej temperatury). Po 26-30 godzinach
wida
ę
oddzielenie serwatki. Przela
ę
przez płótno (nie tak g
ħ
ste jak do wyciskania soków) na sitku.
Płótno do sera zło
Ň
one w kilka warstw mo
Ň
na wykorzysta
ę
do soków. Po ostygni
ħ
ciu do lodówki.
Zostawi
ę
troch
ħ
serwatki,
Ň
eby nie wysychało.
Sposoby przygotowania:
- rozbełta
ę
z jogurtem
na sos (dresing) do sałatek
-
z pomidorami
jako mała przek
Ģ
ska
- do sałaty li
Ļ
ciastej wraz
z olejem lnianym
Pozostałe zwierz
ħ
ce odstawi
ę
na 2 lata.
NACZYNIA
NIE U
ņ
YWA
Ę
:
szybkowarów, naczy
ı
i sztu
ę
ców aluminiowych, ani alufolii. Szczególnie soki i
rozdrobnione jarzyny nie mog
Ģ
si
ħ
styka
ę
z aluminium.
U
ņ
YWA
Ę
: wyrobów ze stali nierdzewnej, szkła, emaliowanych, ceramicznych.
NIE U
ņ
YWA
Ę
kuchni mikrofalowych.
ZALECANE OWOCE
Nale
Ň
y je
Ļę
surowe owoce w du
Ň
ych ilo
Ļ
ciach (NIE Z PUSZEK ANI SŁOIKÓW)
Banany
Melony
Brzoskwinie
Morele
Czere
Ļ
nie, wi
Ļ
nie
Papaja
Grejpfruty
Persimon
Gruszki
Pomara
ı
cze
Jabłka
Porzeczki
Mango
ĺ
liwki
Mandarynki
Winogrona
Gruszki i
Ļ
liwki uduszone s
Ģ
łatwiej strawne.
Mo
Ň
na te
Ň
je
Ļę
OWOCE DUSZONE we własnym soku.
Mo
Ň
na je
Ļę
owoce suszone łagodnym ciepłem i bez siarczynowania, jak rodzynki, brzoskwinie,
daktyle, figi, morele,
Ļ
liwki lub owoce mieszane - opłuka
ę
, namoczy
ę
i udusi
ę
.
SUROWY PRZECIER JABŁKOWY: robi si
ħ
na cz
ħĻ
ci miel
Ģ
cej prasy Norwalk - jako deser, mi
ħ
dzy
posiłkami, wieczorem, na noc.
GOTOWANY PRZECIER JABŁKOWY: jabłka pokrajane i oczyszczone z gniazd nasiennych zala
ę
do 3/4 wysoko
Ļ
ci wod
Ģ
(nie przykrywa
ę
wod
Ģ
). Doprowadzi
ę
pod przykryciem do wrzenia,
zmniejszy
ę
ogie
ı
i chwil
ħ
pogotowa
ę
na małym ogniu. Przepu
Ļ
ci
ę
przez r
ħ
czny młynek do potraw
(„Forley food mill”) - skórki zostan
Ģ
na nim. Mo
Ň
e sta
ę
w nocy na stoliku przy łó
Ň
ku pacjenta - dobry
w biegunce, niestrawno
Ļ
ci. Gdy jabłka wczesne, kwa
Ļ
ne, mo
Ň
na słodzi
ę
. Nie wolno gdy biegunka,
tak
Ň
e miodem ani słodzikami. W biegunce nie mo
Ň
na surowych wczesnych kwa
Ļ
nych jabłek - wtedy
ubiegłoroczne. Ponadto jabłka surowe obrane ze skórki, pieczone, kompot jabłkowy z rodzynkami.
PRZECIER MARCHWIOWO-JABŁKOWY + troszk
ħ
soku pomara
ı
czowego + troszk
ħ
rodzynek:
jako II
Ļ
niadanie dla dzieci - poprawia uwag
ħ
na lekcjach, stopnie, wzmacnia układ odporno
Ļ
ciowy
(mniej przezi
ħ
bie
ı
)..
ZABRONIONE
(patrz lista)
Wszystkie owoce jagodowe i ananasy; ich kwasy aromatyczne wywołuj
Ģ
niekorzystne reakcje.
Awokado, orzechy - zbyt du
Ň
o kwasów tłuszczowych.
Ogórki - zbyt du
Ň
o sodu i
Ņ
le ł
Ģ
cz
Ģ
si
ħ
z sokami (niestrawno
Ļę
)
Str
Ģ
czkowe - suche nasiona zawieraj
Ģ
inhibitory enzymów, utrzymuj
Ģ
ce je „w stanie u
Ļ
pienia”.
Dlatego powoduj
Ģ
gazy.
(
ĺ
wie
Ň
a fasolka szparagowa i groszek zielony s
Ģ
dopuszczalne. Wyj
Ģ
tkowo mo
Ň
na wrzuci
ę
do zupy
gar
Ļę
soczewicy dla zmiany smaku, generalnie unika
ę
.)
Kiełki - zawieraj
Ģ
niekompletne aminokwasy, wywołuj
Ģ
ce tocze
ı
(ro
Ļ
liny tak broni
Ģ
si
ħ
przed
zwierz
ħ
tami).
Dopuszcza si
ħ
jako przek
Ģ
sk
ħ
jedn
Ģ
kromk
ħ
dziennie chleba
Ň
ytniego pełnoziarnistego na zakwasie -
bezsolnego (pod warunkiem spo
Ň
ycia zaleconych potraw, nie zamiast, przy dobrym apetycie). Dlatego
nie opłaca si
ħ
wypieka
ę
samemu.
SOKI
Ł
Ģ
cznie 13 szklanek po 250 ml soków dziennie, co odpowiada ok. 7,5 kg surowca. Co godzin
ħ
1
szklank
ħ
(od 8.00 do 20.00).
ĺ
wie
Ň
e (nie z puszek ani kartoników).Wypija
ę
natychmiast
po
przygotowaniu. Enzymy oksydacyjne w ci
Ģ
gu pół godziny trac
Ģ
do 60% aktywno
Ļ
ci pod wpływem
tlenu z powietrza,
Ļ
wiatła i temperatury.
Sok pomara
ı
czowy (jedna szklanka na
Ļ
niadanie)
Sok jabłkowo-marchwiowy - cztery szklanki dziennie
Sok z zielonych cz
ħĻ
ci ro
Ļ
lin - cztery szklanki dziennie
Sok winogronowy
Sok grejpfrutowy
Sok jabłkowy
Sok pomidorowy
NIE PI
Ę
WODY (aby zmie
Ļ
ciły si
ħ
soki i zupa)
Zacz
Ģę
od mniejszych ilo
Ļ
ci, zwi
ħ
ksza
ę
stopniowo.
PRZYGOTOWANIE SOKÓW
SOKI CYTRUSOWE: na r
ħ
cznym lub elektrycznym wyciskaczu ze sto
Ň
kiem. Niedopuszczalne
wyciskanie całej połówki ze skór
Ģ
(szkodliwe kwasy tłuszczowe i substancje aromatyczne na
powierzchni).
POZOSTAŁE SOKI: surowiec utrze
ę
(zemle
ę
na miazg
ħ
), mas
ħ
wło
Ň
y
ę
na kawałek płótna (na
Ļ
rodek), zło
Ň
y
ę
je na trzy wszerz i wzdłu
Ň
i wycisn
Ģę
przez pras
ħ
. (S
Ģ
elektryczne, najlepsze prod.
Norwalk, na stronie internetowej www.gerson.org podano
Ņ
ródła, równie
Ň
u
Ň
ywanych. S
Ģ
te
Ň
prasy
r
ħ
czne prod. K & K. Mo
Ň
na sokowirówk
Ģ
Champion, ale prasa lepsza.
Sposób „zza Buga”: przecier zawini
ħ
ty w płótno umie
Ļ
ci
ę
w garnku, przyło
Ň
y
ę
kr
ĢŇ
kiem z bardzo
grubej sklejki który posłu
Ň
y jako „tłok” prasy, garnek oprze
ę
dnem o wewn
ħ
trzn
Ģ
framug
ħ
drzwi,
kr
ĢŇ
ek ze sklejki dociska
ę
podno
Ļ
nikiem samochodowym którego „stopa” b
ħ
dzie si
ħ
opierała o
przeciwległ
Ģ
framug
ħ
.) W sokowirówkach nie przechodzi do soku wi
ħ
kszo
Ļę
minerałów oraz
niekorzystnie zmienia si
ħ
ładunek elektryczny. Sok z sokowirówki szybko si
ħ
rozwarstwia, z prasy
pozostaje homogenny nawet po 2 godzinach. [Mo
Ň
liwe uzasadnienie: sokowirówka wyci
Ģ
ga sok z
wodniczki zajmuj
Ģ
cej gros komórki ro
Ļ
linnej, cytoplazma o bardziej
Ň
elowatej konsystencji
(zawieraj
Ģ
ca wi
ħ
kszo
Ļę
minerałów), która znajduje si
ħ
na obwodzie komórki, pozostaje w odpadach]
Przygotowuj
Ģ
c soki zostawi
ę
troch
ħ
miejsca na roztwór potasu.
Przy pocz
Ģ
tkowej nadwra
Ň
liwo
Ļ
ci miesza
ę
soki z rzadkim przecedzonym kleikiem owsianym w
stosunku 1:1, potem wystarcz
Ģ
dwie ły
Ň
ki kleiku a
Ň
do zaadaptowania si
ħ
.
SOK MARCHWIOWO-JABŁKOWY - w równych cz
ħĻ
ciach.
Nie obiera
ę
jabłek. Pokraja
ę
i usun
Ģę
gniazda nasienne. Nie skroba
ę
marchwi, tylko umy
ę
.
Tylko
sok marchwiowo-jabłkowy mo
Ň
na w razie konieczno
Ļ
ci przechowywa
ę
przez 2-3 godziny w
termosie (nie w lodówce). Najlepsze jabłka na sok - Mc Intosh. Mog
Ģ
by
ę
Greenings, Jonathan,
Boskop, Granny Smith. Natomiast Golden Delicious czy Rea s
Ģ
za słodkie na sok, mog
Ģ
by
ę
na
surowo i do potraw. Bywaj
Ģ
odmiany niezbyt soczyste (m
Ģ
czyste), wtedy nie na soki,
SOK Z ZIELONYCH CZ
Ħĺ
CI RO
ĺ
LIN: Postara
ę
si
ħ
o jak najwi
ħ
cej rodzajów li
Ļ
ci z poni
Ň
szej listy:
Li
Ļ
cie z czerwonej kapusty
(2-3 li
Ļ
cie)
Młode li
Ļ
cie buraczane
(ze
Ļ
rodka., zewn
ħ
trzne maj
Ģ
za du
Ň
o kwasu szczawiowego)
Bo
ę
wina (szerokoogonkowa?)
Endywia
Sałata kompasowa (skarola)
Sałata rzymska
Nasturcja (rukiew wodna)
(1/4 p
ħ
czka)
Sałata siewna (ró
Ň
ne odmiany, w tym głowiasta)
Sałata głowiasta czerwona [?] (redhead lettuce, red lettuce)
Bib [?] lettuce [??]
Kawałek zielonej papryki (1/4 mniejszego str
Ģ
ka)
Na ka
Ň
d
Ģ
szklank
ħ
soku doda
ę
jedno
Ļ
rednie jabłko.
Do tego soku nie wolno dodawa
ę
płynu Lugola.
Plik z chomika:
Doorciaa
Inne pliki z tego folderu:
Paradoks terapeutyczny.doc
(51 KB)
Bóle.Kręgosłupa.Terapia.Metodą.McKenziego.Szabuniewicz.pdf
(28633 KB)
Lęk i zaburzenia lękowe - poradnik dla pacjentów i ich rodzin .pdf
(1318 KB)
choroba_niedokrwienna_serca_cz2.pdf
(196 KB)
Medycyna Ratunkowa.doc
(13057 KB)
Inne foldery tego chomika:
diety, przepisy, drinki
historia
komputery
literatura
prawo
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin