Schab nadziany suszonymi śl....pdf

(92 KB) Pobierz
Schab nadziany suszonymi œl...
Schab nadziany suszonymi śliwkami z sosem z leśnych grzybów Moje... http://www.mojegotowanie.pl/layout/set/print/przepisy/obiady/schab_n...
Schab nadziany suszonymi śliwkami z sosem z leśnych
grzybów
Dodane przez: kontakt1982
Skþadniki
schab kawałek o wadze ok. 60 dag.
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów ( borowików,podgrzybków )
kostka "bulion grzybowy"
45 łyŜek oleju ryŜowego
roztarty ząbek czosnku
zioła prowansalskie,sól,pieprz,słodka papryka
łyŜka mąki do zagęszczenia sosu
2 łyŜki masła w wiórkach
Etapy przygotowania
1.Schab opłukać,osuszyć,nakłuć ostrym noŜem i nadziać suszonymi śliwkami.WłoŜyć do miski natrzeć
przyprawami,czosnkiem oraz olejem ryŜowym.Odstawić w chłodne miejsce na noc.MoŜna obrócić kilka razy
schab aby równomiernie się zamarynował.Grzybki takŜe namoczyć na noc w takiej ilości wody aby je
przykrywała.
2.Schab wyłoŜyć na rozgrzaną suchą patelnię i zrumienić go ze wszystkich stron.Schab przełoŜyć do naczynia
Ŝaroodpornego naczynia,dodać masło w wiórkach.Zapiekać pod przykryciem ok. 60 min.
3.Po godzinie zalać pieczeń grzybkami razem z wodą w której się moczyły,zapiekać bez przykrycia.Po 15 min.
dodać kostkę "bulion grzybowy" rozpuszczoną razem z mąką w połowie szklanki wody i zapiekać jeszcze przez
15 min.
4.Gotowy schab pokroić w plastry ułoŜyć na talerzu i polewać sosem grzybowym.
Ilość porcji: 3
Czas pieczenia: 90 minut
Czas przygotowania: 2 dni
Copyright © 2009
1 of 1
20091127 10:30
190298316.001.png 190298316.002.png 190298316.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin