Deser morelowo-śmietanowy
Składniki
SKŁADNIKI: na 3 pucharki* 250g moreli w puszcze* 1 galaretka pomarańczowa lub owoce tropikalne* 200 ml wody gorącej* 1/2 l śmietany kremówki 36%* 2 kopiaste łyżki cukru pudru* 12 biszkoptow podłużnych (po 4 na pucharek)
Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i studzimy.Owoce wyciągamy z puszki,odkladamy 3 połówki do ozdoby,a resztę miksujemy na mus.Smietanę ubijamy.Jak już zgęstniej dodajemy cukier puder i chwilkę ubijamy,aby połączyć składniki.Odkladamy 3-4 łyżki śmietany,a do reszty dodajemy mus morelowy i mieszamy łyżką.Następnie powoli wlewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników.Biszkopty wkladamy do woreczka i walkiem gnieciemy na bardzo drobno.Do pucharka wsypujemy rozgniecione biszkopty (wychodzi po 4 ciastka na pucharek).Na biszkopty wykładamy masę morelową.Na masę morelową wykładamy śmietanę,a następnie znowu masa morelowa.Na wierz układamy morele pokrojone w paseczki/trójkąciki jak kto woli.Wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.
elunia01