Deser morelowo-śmietanowy.docx

(11 KB) Pobierz

Deser morelowo-śmietanowy

 

Składniki

SKŁADNIKI: na 3 pucharki

* 250g moreli w puszcze
* 1 galaretka pomarańczowa lub owoce tropikalne
* 200 ml wody gorącej
* 1/2 l śmietany kremówki 36%
* 2 kopiaste łyżki cukru pudru
* 12 biszkoptow podłużnych (po 4 na pucharek)

Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i studzimy.
Owoce wyciągamy z puszki,odkladamy 3 połówki do ozdoby,a resztę miksujemy na mus.
Smietanę ubijamy.Jak już zgęstniej dodajemy cukier puder i chwilkę ubijamy,aby połączyć składniki.
Odkladamy 3-4 łyżki śmietany,a do reszty dodajemy mus morelowy i mieszamy łyżką.Następnie powoli wlewamy ostudzoną galaretkę i miksujemy do połączenia się składników.
Biszkopty wkladamy do woreczka i walkiem gnieciemy na bardzo drobno.
Do pucharka wsypujemy rozgniecione biszkopty (wychodzi po 4 ciastka na pucharek).
Na biszkopty wykładamy masę morelową.Na masę morelową wykładamy śmietanę,a następnie znowu masa morelowa.Na wierz układamy morele pokrojone w paseczki/trójkąciki jak kto woli.
Wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin