Opity Izydor
· Ciasto:
· 5 jajek
· 150 g masła
· 150 g cukru
· 2 łyżki kakao
· 100 g zmielonych orzechów włoskich
· 50 g mąki
· 1/2 łyżeczki sody
· dżem morelowy
·
· Masa orzechowa:
· 300 g zmielonych orzechów włoskich
· 250 ml wódki
· 250 ml rumu
· Masa czekoladowa:
· 3 jajka
· 200 g masła
· 100 g gorzkiej czekolady
· 1 kieliszek spirytusu
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło ucierać w misce, dodając cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa. Dodać orzechy. Wmieszać łyżką pianę. Przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (prostokątna 20 x 33 cm lub tortownica o średnicy 24 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 25 minut.Zrobić masę orzechową: do zmielonych orzechów wlać wódkę i rum, wymieszać.Przygotować masę czekoladową. Ubić jajka z cukrem nad gorącą wodą na biały krem. Ostudzić. Masło ucierać w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.Ciasto wyłożyć z formy. Posmarować dżemem morelowym, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch i boki nałożyć masę czekoladową (zostawić trochę do dekoracji). Odstawić do lodówki na pół godziny.Nałożyć polewę czekoladową, posypać orzechami. Odstawić na noc.
elunia01