Opity Izydor.docx

(13 KB) Pobierz

Opity Izydor

 

·         Ciasto:

·         5 jajek

·         150 g masła

·         150 g cukru

·         2 łyżki kakao

·         100 g zmielonych orzechów włoskich

·         50 g mąki

·         1/2 łyżeczki sody

·         dżem morelowy

·          

·         Masa orzechowa:

·         300 g zmielonych orzechów włoskich

·         250 ml wódki

·         250 ml rumu

·          

·         Masa czekoladowa:

·         3 jajka

·         150 g cukru

·         200 g masła

·         100 g gorzkiej czekolady

·         2 łyżki kakao

·         1 kieliszek spirytusu

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Masło ucierać w misce, dodając cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa. Dodać orzechy. Wmieszać łyżką pianę. Przełożyć do posmarowanej masłem i posypanej mąką formy (prostokątna 20 x 33 cm lub tortownica o średnicy 24 cm). Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C przez 25 minut.

Zrobić masę orzechową: do zmielonych orzechów wlać wódkę i rum, wymieszać.

Przygotować masę czekoladową. Ubić jajka z cukrem nad gorącą wodą na biały krem. Ostudzić. Masło ucierać w misce, stopniowo dodając ostudzony krem, kakao i roztopioną, ostudzoną czekoladę oraz kieliszek spirytusu.

Ciasto wyłożyć z formy. Posmarować dżemem morelowym, nałożyć równomiernie masę orzechową. Na wierzch i boki nałożyć masę czekoladową (zostawić trochę do dekoracji). Odstawić do lodówki na pół godziny.

Nałożyć polewę czekoladową, posypać orzechami. Odstawić na noc.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin