· 1 kostka Bulionu grzybowego WINIARY
· 500 g kapusty kiszonej
· 50 g grzybów suszonych
· 1 cebula posiekana
· 100 g masła
· sól, pieprz
· Łazanki:
· 200 g mąki pszennej
· 2 jajka
· sól
Kapustę odcisnąć jeżeli jest bardzo kwaśna, następnie ugotować. Grzyby namoczyć i ugotować, odsączyć i pokroić paseczki. Grzyby z cebulą podsmażyć na maśle i dodać do kapusty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Łazanki: Z mąki i jajek zagnieść ciasto, rozwałkować i pokroić romby. Gotować w posolonym wrzątku, odsączyć i połączyć z kapustą.
· 4 duże ziemniaki
· 15 dag szpinaku
· 1 cebula
· 20 dag mielonego mięsa
· 8 dag sera rokpola
· 4 dag utartego żółtego sera
· 1 ząbek czosnku
· Jarzynka
· olej
Ziemniaki gotować 25 min w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i wydrążyć. Szpinak obgotować i pokroić. Na oleju podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso. Farsz doprawić solą, pieprzem i Jarzynką WINIARY. Rokpol rozdrobnić i wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku. Do ziemniaków włożyć mięso, szpinak i posypać utartym serem. Ułożyć na natłuszczonej żaroodpornej formie i zapiekać 20 minut w temp. 200ºC
marzena68