Wpływ diety matki na rozwój wątroby dziecka.docx

(16 KB) Pobierz

Badacze odkryli niedawno związek pomiędzy ilością krwi przepływającą przez wątrobę nienarodzonego dziecka w późnej ciąży a dietą jego matki. U szczupłych ciężarnych, których dieta jest niezbalansowana, przepływ krwi przez wątrobę zwiększa się. Wcześniej sądzono, że ma to zabezpieczać odpowiednią ilość składników odżywczych dla płodu, pozwalając mu dalej rosnąć, lecz teraz naukowcy doszli do wniosku, że opisane zjawisko może również wpływać na funkcjonowanie wątroby w późniejszym życiu, zwiększając ryzyko chorób serca w dorosłości oraz cukrzycy w jesieni życia (tzw. cukrzycy II typu).

 

 

 

        Aby ustalić, jak sposób odżywiania się matki i jej szczupłość mogą długofalowo wpływać na zdrowie jej malucha, naukowcy z uniwersytetów w Southampton, Bergen i Oslo posłużyli się USG. Urządzenie pozwalało na pomiar przepływu krwi przez wątrobę rozwijającego się dziecka w późnej ciąży. Technikę opracowano w Norwegii, głównie w Haukeland University Hospital w Bergen, który jest wiodącym ośrodkiem zastosowania metody Dopplera w położnictwie. Badacze wzięli pod uwagę grupę 381 zdrowych dzieci, których matki brały udział w dużym projekcie dot. odżywiania się przed oraz w czasie ciąży. Ich ustalenia opublikowano w styczniowym numerze "American Journal Circulation Research". Wg sugestii naukowców, dzieci szczupłych matek z niewielkimi zapasami tłuszczu oraz matek z niezbalansowaną dietą mają w końcówce ciąży silniejszy przepływ wątrobowy, mniej krwi kierowane jest też poza ten organ. Taka zmiana w zaopatrzeniu w krew może z kolei wywoływać niewielkie zmiany w rozwoju wątroby oraz modyfikować jej zdolność radzenia sobie na dalszych etapach życia z bogatą w tłuszcze dietą zachodniego świata. To natomiast predysponuje do chorób serca oraz cukrzycy. Warto więc zauważyć, iż badacze sądzą, że wzbogacenie diety przed zajściem w ciążę może mieć trwający całe życie dziecka wpływ na jego zdrowie.
Dzieci matek biorących udział we wspomnianym projekcie dot. odżywiania przed i w czasie trwania ciąży (Southampton Women’s Survey) są kontrolowane pod względem rozwoju i wzrostu przez lata przedszkolne. W ten sposób badacze mają nadzieję sprawdzić, czy adaptacje organizmu w zakresie przepływu krwi w łonie matki mają, czy nie mają długofalowych implikacji.
Zgodnie z wynikami Southampton Women’s Survey, rozwój dziecka (jego warunki) niemal od najwcześniejszych dni wpływa na kondycję zdrowotną dorosłego organizmu. Dotyczy to zwłaszcza ryzyka zachorowania nie tylko na choroby serca i cukrzycę, ale też na osteoporozę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin