Odżywianie a ciąża.pdf

(227 KB) Pobierz
Microsoft Word - bæklingur - Matur og meðganga- pólska.doc
Odżywianie się a ciąża
Rady dla kobiet planujących ciążę
Dobre przygotowanie
- najlepiej jak najwcześniej
Kobiety mogą przygotować się do zajścia w ciążę poprzez:
- zdrowe odżywianie się
- przyjmowanie kwasu foliowego conajmiej miesiąc przed zajściem w ciążę
- utrzymywanie regularnej wagi ciała
- zrezygnowanie z palenia tytoniu
- codzienny ruch na świeżym powietrzu
oraz dostosować się do porad zawartych w broszurce.
Dla przyszłych rodziców
Ciąża jest czasem zmian w życiu każdej kobiety. Codzienne sprawy nie dotyczą już tylko nas ale również
drugiego życia (bądź też kilku). Dobre odżywianie się podczas ciąży jest bardzo ważne dla rozwju dziecka w
łonie matki a także w późniejszym jego dorastaniu. Nie ma to jednak większego znaczenia dla zdrowia i
samopoczucia kobiety. Okres ciąży daje całej rodzinie szansę na zmianę stylu życia oraz nawyków
żywieniowych. W tejże broszurce zawarte są podstawowe informacje i porady A więcej informacji można
uzyskać na stronach internetowych podanych na ostatniej stronie broszurki.
Odżywianie podczas ciąży
- zwyczajne, dobre jedzenie
Kobiety nie muszą odżywiać się w specjalny sposób podczas ciąży. Zwyczajne jedzenie, zróżnicowane i
zdrowe, w pełni wystarczalne dla matki i dziecka z drobnymi wyjątkami.
Kobiety ciężarne powinny na przykład brać witaminę B i kwas foliowy w tabletkach oraz zaleca się im
spożywanie pokarmów zawierających kwas foliowy aby zmiejszyć ryzyko uszkodzenia płodu. Większość
kobiet powinno też przyjmować witaminę D, która występuje w tranie (płyn i tabletki) oraz w multiwitaminach.
Należy zawsze prawidłowo przygotowywać pożywienie a niektórych rzeczy, jak surowa ryba czy też surowe
mięso, powinno się wystrzegać w tym czasie. Prawidłowe odżywianie ma duże znaczenie dla samopoczucia i
zdrowia przyszłej mamy oraz nie powoduje nienaturalnego zwiększenia masy ciała. Pomimo, że potrzebna
jest siła i energia, kobiety w ciąży nie powinny jeść więcej niż normalnie ponieważ nie są tak aktywne, jak
przed zajściem w ciążę.
Przyrost wagi podczas ciąży
- jest zupełnie naturalne i niezbednie przybieranie na wadze podczas ciąży
Prawidłowy przyrost masy ciała podczas ciąży liczymy od średniej wagi przed zajściem w ciążę. Dowodzą
tego badania na temet zdrowia matki i dziecka. Kobietom z niedowagą radzi się przytyć zanim zajdą w ciążę.
Jednak wszystkie kobiety powinny choć trochę przytyć podczas ciąży, nie jest to absolutnie czas na
odchudzanie. Dieta może uszkodzić wzrost i rozwój dziecka. Większe czy mniejsze przybieranie na wadze,
reguła dowodzi, że jest to zupełnie normalne.
*Indeks masy ciała (BMI) = waga (kg)/(wzrost (m) x wzrost (m)).
Przykład: U kobiety o wzroście 1,70 m i wadze 67 kg przed ciążą indeks masy ciała wynosi 23,2 kg/m 2 więc
normalnym dla niej przyrostem wagi będzie 12-18 kg.Jednakże kobiety o niskim wzroście bądź nadwadze nie
powinny raczej przekraczać dolnej granicy przyrostu wagi. Przy ciążach mnogich jest normalnym większy przyrost
wagi niż w ciąży pojedynczej.
Przyrost wagi (kg) podczas ciąży
Kobiety o średniej wadze ciała bądź też trochę poniżej (BMI < 25*) 12 - 18 kg
Kobiety powyżej średniej wagi ciała (BMI > 25*) 7 - 12 kg
Jeśli zdrowie dopisuje, prowadzony jest zdrowy tryb życia a jedzenie jest zróżnicowane i w
odpowiednich dawkach, bez względu na przyrost czy spadek, nie powinnyśmy martwić się o naszą
wage.
1
PÓLSKA
138216773.012.png 138216773.013.png 138216773.014.png
Trzeba dać sobie czas na posiłki,
najlepiej 3-5 razy dziennie
Wiele kobiet je o niestałych porach i w wielkim pośpiechu, Czasem nawet rezygnuje z posiłków. Najlepszym
wyjściem zarówno dla przyszłej mamy jak i jej dziecka jest zarezerwowanie czasu na śniadanie, obiad i
kolację a oprócz tego powinna ona pamiętać o 2-3 przekąskach pomiędzy posiłkami. W ten sposób można
być pewnym, że dostarczamy wszystkich składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju dziecka.
Zróżnicowanie w diecie jest bardzo ważne podczas ciąży. Niezdrowe odżywianie się jest gwarancją
niedostarczenia organizmowi potrzebnych składników mineralnych. Zróżnicowanie w diecie i zdrowie
zapewnić sobie można poprzez codzienne spożywanie:
wszelkiego rodzaju warzywa i owoce podczas każdego
posiłku oraz jako przekąski
bogate w błonnik płatki śniadaniowe, owsianka
bądź też pełnoziarniste pieczywo
świeże ryby i mięso, jaja lub fasola czy soczewica
odtłuszczone produkty mleczne
woda do picia
We wczesnym okresie ciąży kobiety często mają nudności i cierpią na brak apetytu bądź też mają
ochote na konkretne potrawy Jeśli kobieta nie schudnie zbyt dużo w początkowym okresie ciąży oraz
odżywia się zdrowo, nie musi się obawiać
Ważne jest aby dać sobie wystarczająco dużo czasu na każdy posiłek oraz aby odżywiać się właściwie.
Dobrze aby codziennie w ciepłych posiłkach znajdowała się ryba, mięso lub warzywa strączkowe. Dobrze jest
używać olej do posiłków i sałatek. Kobiety odżywiające się fast-foodami i słodyczami oraz pijące dużo napojów
gazowanych mogą znacznie przybierać na wadze i jednocześnie nie otrzymywać wystarczającej ilości witamin
i związków mineralnych wraz z pożywieniem. Tak więc powinno się ograniczyć spożywanie takich posiłków do
minimum. Nie trzeba jednak całkowicie z nich zrezygnować jeśli nasza dieta jest wystarczająco zróżnicowana.
W rybie i owocach morza jest wiele związkow mineralnych, jakie nie występują w innych potrawacht. Są to na
przykład kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne w tworzeniu się centralnego układu nerwowego dziecka.
Dlatego wszystkim przyszły mamom, jak i innym kobietom, Radzi sie spożywanie ryby i owoców morza
conajmiej dwa razy w tygodniu. Najpopularniejsze gatunki ryb występujące na Islandii, to: Łupacz (ýsa), dorsz
(þorskur), flądra (smálúða), zębacz (steinbítur), Pstrąg (silungur) i łosoś (lax). Przyszłe mamy powinny jak
najczęściej Mieć je w swojej diecie.
Surowa ryba bez względu na gatunek, również ryba suszona, nie powinny być spożywane podczas ciąży ze
względu na bakterie ( Listeria monocytogenes ), które mogą się w niej znajdować (zobacz tabelkę). Trzeba
również pamiętać, iż w produktach pochodzenia rybnego znajdują się również produkty szkodliwe dla naszego
organizmu, (na przykład metale ciężkie czy też związki, których organizm nie może strawić, jak PCB), dlatego
kobiety ciężarne, karmiące piersią czy planujące zajście w ciążę. Związek PCB może gromadzić się na
przykład w wątrobie i tłuszczu niektórych gatunków morskich. Związek ten nie znajduje się w tranie, gdyż
został on oczyszczony z PCB. Kolejnym szkodliwym związkiem jest tak zwany quicksilver, który może mieć
negatywny wpływ na rozwój pychiczny płodu i noworodka. Najwyższe jego stężenie znajduje się u dużych ryb
drapieżnych, jajach ptaków morskich oraz w mięsie niktórych waleni.
2
PÓLSKA
138216773.015.png 138216773.001.png 138216773.002.png
Ryba jest najzdrowszym posiłkiem podczas ciąży
- lecz nie powinna być ona spożywana na surowo
Czego unikać podczas ciąży
Surowy łosoś
Ryby wędzone na zimno
Ryby suszone
Sushi z rybą
Marynowane mięso wieloryba
Wątróbki dorszowe
Marynowane mięso z rekina
Miecznik
Duże flłdry (>1.8 m lub 60 kg)
Mięso z mewy
Mewie jaja
Nie powinno spożywać się niżej podanych produktów
częściej niż raz w tygodniu
Sek z tuńczyka
Mięso z kaszalota
Nie powinno spożywać się niżej podanych produktów
częściej niż dwa razy w tygodniu
Tuńczyk z puszki
Jaja ptaków morskich
Mięso z płetwala
Kwas foliowy
- niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu
Wszystkim kobietom zachodzącym w ciążę zaleca się łykanie 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie
oprócz regularnych, bogatych w kwas foliowy posiłków. Badania dowiodły iż kwas foliowy zapobiega
niedorozwojom centralnego układu nerwowego. Owoce, warzywa oraz bogate w witaminy płatki śniadaniowe
są przykładem na najbogatsze w kwas foliowy pożywienie. Ważnym jest aby rozpocząć przyjmowanie kwasu
foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę, jednak nie należy mieć obaw jeśli już jesteśmy w ciąży, po prostu
łykać kwas foliowy i zdrowo się odżywiać. Poleca się przyjmowanie tabletek z kwasem foliowym przynajmiej
do 12 tygodnia ciąży.
Zdrowie to warzywa i owoce
Warzywa i owoce oprócz wysokiej zawartości kwasu foliowego mają również wiele innych zalet. Zawierają
wiele witamin, związków mineralnych oraz składników ułatwiających trawienie. Dlatego dobrze jest aby
przyszłe mamy jadły pięć razy dziennie, to jest pięć racji owoców i warzyw na dzień. Warzywa i owoce mogą
być przyjmowane w dowolnej postaci: świeże, suszone lub mrożone i przyrządzane na różne sposoby.
Pokarmy bokate w kwas foliowe
Bogate w witaminy płatki śniadaniowe (sprawdź opakowanie), płatki owsiane i niełuskany ryż. Brokuły,
kalafior, Kapusta pekińska, brukselka, papryka czerwona, szparagi szpinak oraz zielona sałata avocado,
ziemniaki, kapusta włoska i czerwona, pomidory, zielona papryka cebula, por, marchewka. Orzechy,
migdały, warzywa strączkowe, Jak na przykład soja, biała fasola oraz gotowany groszek. Banany,
pomarańcze, czerwona porzeczka, truskawki, sok pomarańczowy i śliwkowy.
żelazo
- zapotrzebowanie wzrasta podczas ciąży
Podczas ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta dużo bardziej niż na jakiekolwiek inne składniki odżywcze.
Dzieje się tak dlatego, że wzrasta ilość krwi w organizmie aby doprowadzić wystarczającą ilość tlenu do płodu,
żelazo jest niezbędnym pierwiastkiem dla powstania krwi. W większości przypadków wystarczy jedynie
odżywiać się
3
PÓLSKA
138216773.003.png 138216773.004.png 138216773.005.png
Pożywieniem zawierającym dużo żelaza (zob. Tabelka). Dobrze jest wiedzieć, iż witamina C, zawarta n.p. w
owocach, sokach owocowych oraz warzywach, pomaga w lepszym przyswajaniu żelaza). Przyswajanie żelaza
pogarsza się jeśli wraz z posiłkiem spożywamy herbatę, kawę, kakao lub też mleko. Podczas wizyt u położnej
przyszłe mamy są zawsze dokładnie Badane na zawartość żelaza we krwi i jeśli jest to niezbędne, doradza im
się dodatkowe dawki żelaza w postaci tabletek.
Pokarmy bogate w żelazo
Mięso, fasola oraz soczewica
Suszone owoce,
zielone warzywa,
bogate w żelazo płatki śniadaniowe
niełuskane zboża, jadalne pestki
oraz ciemne ziarniste pieczywo.
Wapń oraz witamina D
- dla mocnych kości
Zapotrzebowanie na wapń również wzrasta podczas ciąży. Układ kostny dziecka wykształca się i duże ilości
wapnia przekazywane są na ten cel z organizmu matki.
Najłatwiej jest uzupełniać ten niedobór poprzez wypijanie dwóch do trzech szklanek mleka. Kobiety nie pijące
mleka krowiego moga go zastąpić mlekiem sojowym wybogaconym w wapń. Najlepiej wybierać produkty o
niskiej zawartości tłuszczu gdyż mleko zawiera ciężkie tłuszcze nienasycone. Ser może zastąpić mleko gdyż
zaledwie 25 gram zawiera tyle wapnia, ile jedna szklanka mleka. Zauważcie, że w większości tabletek
multiwitaminowych ne ma wcale wapnia. Dzieje się tak dlatego, że zapotrzebowanie na wapń u kobiety
ciężarnej wynosi 1000 mg dziennie, co równa się trzem tabletkom wapnia. Witamina D jest potrzebna w
organizmie po to, Aby łatwiej nam było przyswoić wapń. Niewiele pokarmów zawiera witaminę D, jedynie tran
Oraz tłuste ryby, takie jak łosoś czy śledź.
Dlatego kobiety ciężarne powinny przyjmować łyżeczkę tranu (5 ml) dziennie bądź też tabletki witaminowe
zawierające również witaminę D.
Czy trzeba dodatkowo przyjmować multiwitaminy?
Kobiety, które odżywiają się w różnorodny i zdrowy sposób nie potrzebuja dodatkowych witamin aczkolwiek
powinny one przyjmować witaminę D oraz żelazo w późniejszyk okresie ciąży. Jeśli jednak nasze posiłki nie
są wystarczająco zróżnicowane, powinnyśmy pomyśleć o dodatkowym przyjmowaniu witamin. Może to być
zwykła tabletka multiwitaminowa bądź też witaminy dla kobiet ciężarnych. Nie zaleca się przyjmowania
dawek większych niż jest zalecane w ulotce a kobiety dodatkowo przyjmujące tran powinny wybierać
multiwitaminy bez witaminy A. Dzieje się tak dlatego, gdyż nadmiar witaminy A może poważnie uszkodzić
płód. Tran z mintaja wogóle nie powinien być przyjmowany podczas ciąży ze względu na duża dawkę
witaminy A w nim zawartej.
Wątroba, zarówno ze zwierząt domowych jak i dzikich oraz wszelkiego rodzaju wyroby z wątróbki, jak
pasztety czy pate nie powinny być spożywane podczas ciąży ze względu na wysoki poziom witaminy A
w nich zawartej.
Kawa, herbata, coca cola, pepsi oraz napoje energetyzujące
- najlepiej ograniczyć
W kawie, herbacie(zarówno czarnej jak i zielonej), napojach energetyzujących, coca coli oraz pepsi znajduje
się kofeina, która zwiększa prawdopodobieństwo utraty płodu jeśli spożywana jest w dużych ilościach.
Najlepiej jest nieprzekraczać jednej do dwóch filiżanek kawy oraz trzech do czterech filiżanek herbaty
dziennie. W napojach takich jak coca cola zawartość kofeiny jest oczywiście mniejsza niż w kawie czy
herbacie, jednak należy zachować umiar w ich spożywaniu.
Alkohol i papierosy
-powinno się całkowicie ich wystrzegać
Alkohol i tytoń moga uszkodzić układ kostny płodu. Natomiast najnowsze badania wykazały, że najlepszym
wyjściem jest całkowite zaniechanie picia alkoholu oraz palenia tytoniu podczas ciąży.
4
PÓLSKA
138216773.006.png 138216773.007.png 138216773.008.png
Metaboliki oraz naturalne środki dietetyczne
- należy uważać na nie podczas ciąży
Nie zaleca się używania matabolików i środków dietetycznych podczas ciąży gdyż ich działanie na płód nie
jest w pełni znane. Oto przykłady niektórych z nich: tabletki wspomagające spalanie tłuszczu, kreatyna,
żeńszeń, ginko biloba, CLA oraz wiele innych. Najlepiej najpierw skonsultować się z lekarzem, dietetykiem
bądź położną w jaki sposób wolano dawkować dany środek.
Lekarstwa
- tylko przy konsultacji z lekarzem
Nie powinno się zażywać lekarstw bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem, połżną bądź farmaceutą, aby
upewnić się czy dany lek nie zaszkodzi dziecku Zawsze informujmy, że spodziewamy się dziecka.
Higiena podczas ciąży
- bardzo ważna podczas ciąży
Higiena w kuchni, wokół pożywienia oraz wszystkiego co ma z nim związek jest bardzo ważna a jej
przestrzeganie powinno się wzmocnić szczegąlnie podczas ciąży ponieważ bakterie i pasożyty mogą być
bardzo groźne nie tylko dla przyszłej mamy ale także i dla nienardzonego dziecka.
O czm należy pamiętać:
Jak najczęściej i dokładnie myć ręce.
Dobrze podgrzewać miso i ryby (ponad 75°C).
Zawsze przechowywać produkty spożywcze w lodówce ( po ich ostygnięciu).
Nie jeść surowych ryby, mięsa, jaj oraz niepasteryzowanego mleka.
Jeśli nie wiemy czy produkt jest surowy (na przykład wędzony lub marynowany), lepiej jest go nie spożywać.
Unikać starego jedzenia, na przykład gotowanego lub smażonego mięsa.
Oddzielnie przechowywać gotowane i świeże produkty aby uniknąć przenoszenia bakterii. Zawsze należy
myć deskę do krojenia oraz wszystkie przybory kuchenne (nie wolno kroić tym samym nożem świeżego
kurczaka a potem warzyw).
Szawsze obmywać warzywa i owoce przed spożyciem.
Wszystkich domowników nauczyć powyższych zasad.
Pożywienie na wycieczce za granicę
- higiena jest kluczem
Przed udaniem się za granicę ciężarne kobiety oraz matki karmiące zaleca się Zapoznanie z zasadami
higieny żywienia w danym kraju, przede wszystkim jeśli chodzi o ryby i owoce morza. Nie zaleca się
spożywania serów żółtych bądź pleśniowych za granicą. Do ich spożądzania używa się zazwyczaj mleka
niepasteryzowanego a poza tym są one doskonałym środowiskiem dla rozwoju bakterii. Nie powinno się jeść
paté bądź pasztetowej. Absolutnie powinno unikać się produktów surowych, jak ryby, mięsa czy też jaja.
Zęby
- dobry stan uzębienia jest niezmiernie ważny podczas ciąży
Normalnym u kobiet ciężarnych jest pojawianie się ubytków na zębach spowodowane zmianami
hormonalnymi.
Powinno się regularnie myć zęby miękką szczoteczką i pastą z fluorem. Dobrze jest też używać nici
dentystycznych. Nawyki żywieniowe zmieniają się podczas ciąży. Nudności mogą często prowadzić do
podjadania, najczęściej słodyczy. To wzmaga prawdopodobieństwo uszkodzenia zębów.Dlatego niezmiernie
ważnym jest częstrze niż zazwyczaj mycie zębów. Można także płukać jamę ustną płynem do płukania z
fluorem i/lub żuć gumy bezcukrowe na 10 minut po spożyciu pożywienia. Chore zęby mogą być przyczyną
roznoszenia różnych chorób. Najszybsza droga zakażenia jest przede wszystkim między matką a dzieckiem
po porodzie. Higiena jamy ustnej ma duży wpływ na zdrowe uzębienie dziecka w przyszłości.
5
PÓLSKA
138216773.009.png 138216773.010.png 138216773.011.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin