Sosy.odt

(11 KB) Pobierz

SOS CEBULOWY


2 cebule,
2 łyżki mąki razowej,
1 łyżka mąki pszennej,
2 szklanki wody,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
kminek (zmielony),
bazylia,
zmielony estragon,
sól


Cebulę obrać i drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju na zlotobrązowy kolor. Dodać mąkę i prażyć, aż się zarumieni. Dolać wody, przyprawić i gotować przez 20 minut. Na koniec dodać olej.


SOS DAKTYLOWY


2 pomarańcze,
10 dag suszonych daktyli,
2 łyżki słodu jęczmiennego,
łyżeczka gorczycy,
woda,
cynamon,
sok z cytryny


Pomarańcze obrać ze skórki, dodać pokrojone daktyle, słód, sok z cytryny. Całość zmiksować, a następnie gotować około 40 minut.


SOS PAPRYKOWY


3 papryki,
2 szklanki wody,
1/3 szklanki oliwy,
1/3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
papryka słodka,
2 łyżki soku cytrynowego,
imbir, sól

Podane w przepisie składniki zmiksować w blenderze i gotować przez 5 minut.

 

 

 

 

 

 


SOS POMIDOROWY "ITALIANO"


4 szklanki pokrojonych pomidorów,
1 szklanka pasty pomidorowej,
3/4 szklanki zielonej papryki,
1 szklanka cebuli,
2 szklanki startej marchwi,
3 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki oregano,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
chili,
sól

Cebulę, czosnek, marchew i zieloną paprykę udusić na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości wody, dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godziną.
 



SOS POMIDOROWO-WARZYWNY


opakowanie mrożonki "Paprykarz",
1/2 l soku pomidorowego,
1 mały koncentrat pomidorowy (200 g),
1 łyżka bazylii,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
szczypta cynamonu,
1/2 szklanki wody,
oliwa z oliwek

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać papryki, smażyć przez parę sekund, wrzucić mrożone warzywa i smażyć je 3 minuty na oleju z przyprawami. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem 10-15 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę, aby warzywa się nie przypaliły. Ugotowane warzywa zalać sokiem i przecierem pomidorow i dokładnie wymieszać następnie miksując.


SOS SAŁATKOWY PODSTAWOWY


1/2 cytryny,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
świeży tymianek lub oregano,
pieprz, sól

Z wyciśniętego czosnku, soku z cytryny i oliwy przyrządzamy sos winegret. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odcięte z łodyżek listki tymianku lub oregano. Całość mieszamy dokładnie.


SOS SELEROWY


1 cebula,
1 seler,
1 ząbek czosnku,
bulion warzywny,
przyprawy,
10 dag mielonych migdałów,
olej słonecznikowy,
woda

Cebulę, seler i czosnek obrać, drobno posiekać. Dusić 15 minut. Dodać bulion warzywny, przyprawy i dusić kolejne 10 minut. Dodać zmielone migdały, wymieszać.


SOS SŁODKO-KWAŚNY


1/2 szklanki octu,
4 łyżki sukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki keczupu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka oleju,
1 roztarty ząbek czosnku,
1 łyzka mąki ziemniaczanej

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyżkami wody. Olej rozgrzać na patelni, dodać czosnek i mieszając smażyć 10 sekund. Wlać pozostałe składniki i mieszając doprowadzić do zagotowania. Podawać na gorąco np. do ugotowanych płatów sojowych lub makaronu.
 



SOS SŁONECZNIKOWY


1/2 szklanki ziaren słonecznika,
1 szklanka soku pomidorowego,
1/2 łyżki soli,
1/4 szklanki zmielonej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka soku z cytryny


Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Podawać z sałatą.

 

 

 

 

 

 


SOS WINEGRET ZIOŁOWY


1/2 cytryny,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
świeży tymianek lub oregano

Z wyciśniętego czosnku, soku z cytryny i oliwy przyrządzić sos winegret. Doprawić przyprawami (tymianek lub oregano drobno posiekać) i dokładnie wymieszać.


SOS Z BROKUŁÓW


25 dag brokułów,
3 łyżki nasion słonecznika,
1 łyżka soku z cytryny,
sos sojowy,
szczypta pieprzu,
sól

Brokuły umyć, pokroić, wrzucić na wrząca, osobną wodę i gotować przez 10 minut. Osączyć i ostudzić. Dodać słonecznik, sok z cytryny, pieprz i sól po czym wszystko zmiksować na jednolitą masę. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wody lub wywaru z gotowania brokułów. Doprawić do smaku sosem sojowym. Przed podaniem można podgrzać, nie doprowadzając jednak do wrzenia.


SOS Z GRZYBÓW I SŁONECZNIKA


3 pokrojone cebule,
150 g pokrojonych grzybów,
1 łyżka oleju,
3/4 łyżeczki soli
Podsmażyć te składniki do zmiękczenia. W tym czasie przygotować w blenderze:
1,5 szkl. wody,
1/4-1/2 szkl. słonecznika,
1 łyżkę mąki ziemniaczanej


Zmiksować razem aż do konsystencji mleka. Jeśli ciągle występują kawałeczki słonecznika, to nie stanowi to żadnego problemu. Dodawać do podsmażonych wcześniej składników (cebuli, grzybów). Zagotować i podawać z ryżem, kaszą.
 


ŚMIETANA KOKOSOWO-RYŻOWA


1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
15 dag wiórków kokosowych,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
1 szklanka wody,
1 łyżka słodu klonowego lub innego

Podane w przepisie składniki dokładnie zmiksować w blenderze.

SOS Z GRZYBÓW SUSZONYCH


50 g suszonych grzybów,
2 łyżki mąki,
40 g masła,
sól,
1 cebula

Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie. Po upływie kilku godzin ugotować je w tej samej wodzie i odcedzić. Wywar zachować. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, aż będzie szklista, oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wywar z grzybów i gotować 1O minut. Po 5 minutach dodać drobno posiekane lub przepuszczone przez maszynkę grzyby, posolić sos i gotować dalsze 5 minut.


ŚMIETANA SOJOWA


250 ml oliwy,
6 łyżek wody,
2 płaskie łyżki mąki sojowej,
1 łyżka soku cytrynowego,
1/2 łyżeczki ekstraktu drożdżowego

Mąkę sojową rozprowadzić z wodą na gładką masę. Dolewać powoli po jednej kropli oliwy i soku z cytryny. Postawić na małym ogniu i ucierać tak długo, aż masa zgęstnieje nie dopuszczając jednocześnie do wrzenia. Doprawić ekstraktem drożdżowym.


ŚMIETANA MIGDAŁOWA


1,5 szklanki wody,
1 szklanka migdałów bez skórki,
1/2 laski wanilii,
4 łyżki słodu jęczmiennego lub innego,
3 łyżki oleju z winogron (lub innego wysokiej jakości),
szczypta soli

Podane w przepisie składniki umieścić w blenderze i zmiksować w celu uzyskania płynu o konsystencji i smaku śmietany. Używać jako zamiennik tradycyjnej śmietany, albo jako dodatek do deserów.


SOS POMIDOROWY


10 pomidorów, 3 ząbki czosnku, strączek ostrej papryki, 2 łyżki oliwy, przyprawy: pieprz ziołowy, bazylia, oregano


Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć mieszając. Po kilku minutach dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku i drobno pokrojony strączek chili. Smażyć tak długo, aż woda wyparuje i powstanie gęsta masa. Pod koniec dodać pieprz ziołowy, sól i przyprawy.

 





 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin