CIASTECZKA PÓŁFRANCUSKIE.txt

(0 KB) Pobierz
CIASTECZKA PÓŁFRANCUSKIE

SKŁADNIKI:
*  250g masła mietankowego
*  3 szklanki mški
*  1 jajko +1 żółtko
*  30g drożdży
*  4 łyżki  mietany
*  olejek migdałowy
*  1 szklanka cukru
*  2 łyżki mielonych orzechów

PRZYGOTOWANIE:

Żółtko odzielić od białka  i razem z drugim żółtkiem,  pokruszonymi drożdżami, mietanš i pokrojonymi w kostkę małem dodać do mški przesianej na stolnicę. Całoć posiekać nożem, aż powstanie ciasto. Następnie wyrobić na gładkš masę, uformować kulę, zawinšć w folie i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i za pomocš foremek wycinać ciasteczka. Smarować je z jednej strony roztrzepanym białkiem i olejkiem. Posypać cukrem i orzechami. Ułorzyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin