CIASTECZKA PÓŁFRANCUSKIE SKŁADNIKI: * 250g masła mietankowego * 3 szklanki mški * 1 jajko +1 żółtko * 30g drożdży * 4 łyżki mietany * olejek migdałowy * 1 szklanka cukru * 2 łyżki mielonych orzechów PRZYGOTOWANIE: Żółtko odzielić od białka i razem z drugim żółtkiem, pokruszonymi drożdżami, mietanš i pokrojonymi w kostkę małem dodać do mški przesianej na stolnicę. Całoć posiekać nożem, aż powstanie ciasto. Następnie wyrobić na gładkš masę, uformować kulę, zawinšć w folie i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować i za pomocš foremek wycinać ciasteczka. Smarować je z jednej strony roztrzepanym białkiem i olejkiem. Posypać cukrem i orzechami. Ułorzyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Kibol