Zupa grzybowa.doc

(0 KB) Pobierz

5 dag suszonych grzybów, najlepiej borowików,

1 duża porcja włoszczyzny

1 łyżka masła,

10 ziaren czarnego pieprzu,

6 ziaren ziela angielskiego,

2 listki laurowe,

1-2 łyżesĽki świeżego soku z cytryny, sól

Grzyby starannie umyć, zalać zimną wod? i gotować na małym ogniu 30-40 minut do miękkości. Następnie wyjąć je z wywaru, ostudzić i pokroić w cienkie paseczki. WłoszcĽyznę obrać, umyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na maśle, zalać 2 litrami wody, dodać listki, pieprĽ i ziele. Gotować ok. 30 minut, a potem przecedzić, poł?czyć z wywarem z grzybów, i pokrojonymi borowikami oraz doprawić sokiem z cytryny i solą. Podawać z pasztecikami lub grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin