Zupa dyniowa.doc

(2 KB) Pobierz

Składniki

 

•  1,5 kg dyni

 

•  1 biała cebula

 

•  3 marchewki

 

•  4 ziemniaki

 

•  mleko

 

•  sól, pieprz bialy, sproszkowany imbir

 

Etapy przygotowania

 

1. Dynię obrać, usunąć pestki i miękki miąższ. pokroić w kawałki

 

2. Warzywa obrać, umyć i pokroić na male kawałki

 

3. W garnku zagotować wodę, odrobinę ją posolić wsypać łyżeczkę cukru. Do wrzącej wody wrzucić dynię i warzywa. Gotować około 20 minut lub do miękkości

 

4. Otrzymaną zupę zmiksować. Dolać mleka do osiągnięcia żądanej gęstości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem.

 

5. Jeśli chcemy uzyskać zupę o lekko słodkiej nucie dodać mniej soli i pieprzu, zrezygnować z cebuli. Przy doprawianiu dodać cukru

 

6. Zupę podawać samą jako zupę krem lub z lanymi kluskami albo zacierkami.

 

7. Aby uatrakcyjnić naszą zupę można ją podać w niecodzienny sposób. Należy w tym celu kupić małą dynie (około 3 kg). Umyć, ostrym nożem wyciąć wierzch z ogonkiem tak aby uzuskać pokrywkę.

 

Wydrążyć pestki i miękki miąższ. Wlać około 300 ml wody. Dynię zakryć uzyskana z odciętego wierzchu pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 - 200 st C. Piec około 40 - 60 minut.

 

W międzyczasie sprawdiz ć ostrożnie miękkość miąższu. Jeślijest już miękki przerwać pieczenie. Ostrożnie wydrążyć miąższ tak aby zostawić około 1 cm ściankę, Dzięki czemu później do tak uzyskanego garnka będziemy mogli przelac naszą zupę i podac ja na stół.

 

Uzyskany miąższ dodać do ugotowanych warzyw i postapić jak w standardowym przepisie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin