Krem z pomidorow .doc

(1 KB) Pobierz

Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.

700 g dojrzalych pomidorow,

2 zabki czosnku,

1 mala cebula,

2 lyzki przecieru pomidorowego,

2 lyzki masla,

50 ml smietany,

2 plaskie lyzki ugotowanego ryzu,

1 lyzka drobno pokrojonego koperku,

1 l wywaru bezmięsnego

sol, pieprz, cukier.

Groszek ptysiowy:

100 g maki,

125 ml wody,

50 g masla,

1 jajo,

1 zoltko,

1 lyzka masla do smarowania blachy,

4 lyzki bitej smietany do przybrania.

 

1. Przygotowac groszek ptysiowy: zagotowac wode z maslem i odrobina soli. Zdjac

z ognia, wsypac make, dokladnie wymieszac, by nie bylo grudek. Ponownie postawic na ogniu, lekko podgrzac, mieszac tak dlugo, az ciasto bedzie odstawalo od scianek garnka. Do przestudzonego ciasta dodac jajo i zoltko. Dobrze

wyrobic. Na blache wysmarowana tluszczem wyciskac szpryca male kulki z ciasta. Piec w goracym piekarniku na jasnozloty kolor ok. 10 min. Groszek ostudzic w otwartym piekarniku.

2. Jarzyny dokladnie oplukac, cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Pomidory

pokroic w cwiartki.

3. W garnku rozgrzac maslo i podsmazyc cebule z czosnkiem. Dodac pokrojone pomidory, wlac kilka lyzek wody, dusic pod przykryciem na malym ogniu 30 min.

Mieszac i uwazac, by sie nie przypalily. Rozgotowane pomidory przetrzec

przez sito, wlozyc z powrotem do garnka, wlac wywar, dodac przecier, sol,

pieprz i cukier. Gotowac jeszcze 10 min.

4. Ugotowany ryz przetrzec przez sito. Wymieszac z 4 lyzkami zupy, smietana i

pokrojonym koperkiem. Dodac do zupy, wymieszac, podgrzac, ale nie gotowac.

5. Przed podaniem do kazdej porcji wlozyc groszek ptysiowy i lyzke bitej smietany.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin