ZUPA Z DYNI W DYNI
Ta oryginalnie podana zupa z dyni nadaje się na wegetariańskie jesienne przyjęcia. Wybierz dynię bez plam i skaz na skórce. Zwróć uwagę, aby postawiona stała prosto i nie przechylała się lub przewracała.
1 dynia (ok. 2,5 kg)4 łyżki ryżu1 litr mleka2 łyżki masła1/2 pęczka natki pietruszki40 g tartego parmezanu1 cytryna3 gałązki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego7 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
Dynię dokładnie wyszoruj pod gorącą wodą. Zetnij od góry na wysokości 3-4 cm - będzie to pokrywka tej oryginalnej wazy. Łyżką wybierz ze środka pestki i włóknisty miąższ. Miękkie masło utrzyj z 1/2 łyżeczki soli i pieprzem na gładką masę i wysmaruj nią wnętrze dyni.Zagotuj mleko i wlej do dyni. Dodaj umyty ryż, tymianek, posiekaną natkę i cieniutko obraną skórkę z uprzednio sparzonej cytryny. Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na dwie i pół godziny.Po tym czasie wyjmij skórkę cytrynową i gałązki tymianku, dodaj utartego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Metalową łyżką wyskrob miękki ugotowany miąższ ze ścianek. Rozdrobnij i dodaj do zupy.Wymieszaj dokładnie i podawaj gorącą z grzankami i ziołowym masłem.
WYBCZ