Bretońska fasolka trochę inaczej :
Składniki
· 4 spore ziemniaki
· 1 średnia marchewka
· 1 cebula
· 1 łyżka masła
· 10 dag cienko pokrojonej wędzonki ( typu wędzonka krotoszyńska )
· 10 dag cienko pokrojonego pieczonego mięsa
· 3 łyżki sosu od pieczonego mięsa
· koncentratu pomidorowego
· sól
· pieprz mielony
· 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
· tymianek
· majeranek
· liść laurowy
· ząbek czosnku
· 1 puszka drobnej fasolki w sosie własnym – 40 dag
· 2 szklanki wody
· 2 łyżeczki mąki
Trochę improwizacji na temat polskiej wersji bretońskiej fasolki .
Etapy przygotowania
Ziemniaki i marchew obrać i pokroić ( ziemniaki w kostkę , marchew w plasterki ) , zalać wodą , lekko osolić i ugotować do miękkości przy odkrytej pokrywce. Cebulkę drobno usiekać i zrumienić na maśle . Wędzonkę pokroić w paseczki i zarumienić na suchej patelni. Fasolkę odcedzić z zalewy.Gdy marchewka i ziemniaki są już miękkie dołożyć do garnka w którym się gotują ( bez odlewania wody ) fasolę , wędzonkę , mięso, sos od mięsa , cebulę , liść laurowy , ząbek czosnku .Gotować 15 minut na małym gazie . Włożyć przecier pomidorowy .Doprawić tymiankiem, pieprzem , majerankiem .Zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) i zagęścić sos . Zagotować .Podawać jako danie jednogarnkowe .
constans13