fasolka po bretońsku inaczej.docx

(13 KB) Pobierz

Bretońska fasolka trochę inaczej :

Składniki

·         4 spore ziemniaki

·         1 średnia marchewka

·         1 cebula

·         1 łyżka masła

·         10 dag cienko pokrojonej wędzonki ( typu wędzonka krotoszyńska )

·         10 dag cienko pokrojonego pieczonego mięsa

·         3 łyżki sosu od pieczonego mięsa

·         koncentratu pomidorowego

·         sól

·         pieprz mielony

·         4 łyżki pokrojonej natki pietruszki

·         tymianek

·         majeranek

·         liść laurowy

·         ząbek czosnku

·         1 puszka drobnej fasolki w sosie własnym – 40 dag

·         2 szklanki wody

·         2 łyżeczki mąki

Trochę improwizacji na temat polskiej wersji bretońskiej fasolki .

Etapy przygotowania

 Ziemniaki i marchew obrać i pokroić ( ziemniaki w kostkę , marchew w plasterki ) , zalać wodą , lekko osolić i ugotować do miękkości przy odkrytej pokrywce. Cebulkę drobno usiekać i zrumienić na maśle . Wędzonkę pokroić w paseczki i zarumienić na suchej patelni. Fasolkę odcedzić z zalewy.
Gdy marchewka i ziemniaki są już miękkie dołożyć do garnka w którym się gotują ( bez odlewania wody ) fasolę , wędzonkę , mięso, sos od mięsa , cebulę , liść laurowy , ząbek czosnku .Gotować 15 minut na małym gazie . Włożyć przecier pomidorowy .Doprawić tymiankiem, pieprzem , majerankiem .Zrobić rumianą zasmażkę z mąki ( na suchej patelni ) i zagęścić sos . Zagotować .
Podawać jako danie jednogarnkowe .

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin