Sernik z pierniczkami
Składniki
· 2 kg sera
· 10 jajek
· 1 budyń waniliowy
· 2 czubate łyżki grysiku
· 0,5 kg pierników na wage lub dwa opakowania pierników alpejskich( po 250gram)
· kostka masła
· olejek rumowy(3-4 krople)
· cukier waniliowy
· 0,5 kg cukru kryształu
· 2 paczki herbatników
· Ser zmielić.
· Żóltka odzielić od białek.
· Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .
· Do utartej masy dodać zmielony ser, kostkę masła, budyń oraz olejek.
· Wszystko dokładnie utrzeć ze sobą tak aby powstała jednolita masa serowa( ja ten sernik przygotowuje w malakserze).
· Do gotowej masy serowej dodajemy pianę ubitą z 10 białek i grysik, wszystko dokładnie miszamy.
· Na brytwankę 25/40 dajemy papier do pieczenia, wysypujemy ją zmielonymi herbatnikami. Wykładamy połowę masy serowej, na tym układamy pierniczki i przylewamy drugą połową masy serowej.
· Ciasto pieczemy około 60-70 minut w temp 180 st.
· Gotowy sernik można przylać polewą czekoladową( według uznania)
mjankowska72