Sernik z pierniczkami.docx

(25 KB) Pobierz

Sernik z pierniczkami

 

Składniki

·         2 kg sera

·         10 jajek

·         1 budyń waniliowy

·         2 czubate łyżki grysiku

·         0,5 kg pierników na wage lub dwa opakowania pierników alpejskich( po 250gram)

·         kostka masła

·         olejek rumowy(3-4 krople)

·         cukier waniliowy

·         0,5 kg cukru kryształu

·         2 paczki herbatników

·         http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=31985


Ser zmielić.

·         Żóltka odzielić od białek.

·         Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym .

·         Do utartej masy dodać zmielony ser, kostkę masła, budyń oraz olejek.

·         Wszystko dokładnie utrzeć ze sobą tak aby powstała jednolita masa serowa( ja  ten sernik przygotowuje w malakserze).

·         Do gotowej masy serowej dodajemy pianę ubitą z 10 białek i grysik, wszystko dokładnie miszamy.

·         Na brytwankę 25/40 dajemy papier do pieczenia, wysypujemy ją zmielonymi herbatnikami. Wykładamy połowę masy serowej, na tym układamy pierniczki i przylewamy drugą połową masy serowej.

·         Ciasto pieczemy około 60-70 minut w temp 180 st.

·         Gotowy sernik można przylać polewą czekoladową( według uznania)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin