Sernik z bezami
Składniki
· herbatniki szkolne (3-4 paczki)
· 1,5 kg. zmielonego sera białego
· 1,5 szklanki cukru pudru
· 6 jajek
· 25 dag masła
· sok z cytryny
· cukier waniliowy
· 1 budyń śmietankowy
Krem
· 0,5 l.mleka
· 3/4 szklanki cukru pudru
· 2 budynie śmietankowe
· 3 żółtka
· 1,5 kostki masła
Dodatki
· 20-25 dag bez
· polewa czekoladowa
·
· Wykonanie
· Masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo, cały czas ucierając,dodawać po jednym żółtku,następnie dodawać ser i sok z cytryny,cukier waniliowy i budyń. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć herbatnikami, wyłożyć masę serową i piec w temperaturze 175 stopni około 1 godziny.
· Wykonanie kremu
· Żółtka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać budyń i całość zalać letnim mlekiem, mieszając ugotować, a następnie wystudzić. Masło utrzeć na gładko, ucierając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu,na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Na wystudzony sernik wyłożyć krem i poukładać na nim bezy. Gotowe ciasto udekorować polewą czekoladową.
mjankowska72