podzial_traw.doc

(40 KB) Pobierz
Podział traw wg

Praca pochodzi z serwisu www.e-sciagi.pl

Podział traw wg.wrażliwości na koszenie:

Największa: t.wysokie-mozga trzcinowata,rajgras wyniosły,

wiechlina

Średnia:

stokłosa bezostna

kostrzewa łąkowa

kupkówka

mała:

trawy niskie

Łąki dwukośne- 1pokos to 60% plonu rocznego

Łąki trzykośne-

1 pokos to 40-45%,2pokos to 30-35%,3pokos 20-30%,na łąkach czterokośnych jest jeszcze bardziej równomierny.

W pierwszym pokosie jest największy rozwój i przyrost masy.

Terminy użytkowania

-na kiszonki-w pocz.kłoszenia

-na nasiona-po kłoszeniu

Zaleca się zmiany terminu 1 pokosu w kolejnych latach

Mozga trzc.dobrze plonuje w dalszych pokosach

Na termin pokosu mają wpływ:

-warunki siedliskowe

-pogoda

-skład gatunkowy

-nawożenie

dla łąk dwukośnych:

1pokos-faza kwitnienia dominujących gat.

2pokos-po 10-12 tyg.

Dla łąk trzykośnych

1pokos-faza kłoszenia dominujących gat.następne pokosy po 6-8tyg.

Dla łąk czterokośnych

1pokos początek kłoszenia domin.traw,następne co 4-5 tygodni

wysokość koszenia:

decyduje o produkcyjności i trwałości użytku

niskie koszenie

więcej zielonki ale pozbawiamy ją liści,zalecana wys-5-6 cm

za wysokie

strata zielonki wypadanie traw niskich.Gdy jest dostateczna ilość wilgoci to można kosić nisko pon.5-6cm również gdy jest przewaga traw niskich

maszyny do koszenia

kosiarki nożycowe i rotacyjne

przyczyny różnic m-dzy plonem biologicznym a zootechnicznym

-zbyt póżne koszenie

-wysokie koszenie

-roznoszenie przez wiatr,kruszenie

-więdnięcie

-złe war.

atmosferyczne

Zapobieganie stratom

Suszenie siana na rusztowniach,dosuszanie w stodołach

Wilgotność materiału skoszonego max.18%-najlepsze na siano

Wilgotność>30% to 30%straty,może dojść do samozapłonu(temp.>70C

Rodzaje suszenia siana

-na pokosach

-na rusztowaniach(ter.górskie)

-zimnym powietrzem

-goracym powietrzem

czas suszenia 1pokosu-4dni,dalsze-6-12dni

zalety kiszenia zielonek

racjonalne rozłożenie użytkowania łąk przez wcześniejsze rozpoczęcie zbiorów,małe straty skł.pokarmowych,nie zależy od pogody,wartościowa i smakowita pasza,może być dłużej przechowywana i nie zajmuje miejsca

ujemne strony kiszonek

spiętrzenie przewozów,nie jest tak wszechstronna jak siano,zbyt duża ilość ma ujemne skutki-mleko nie nadaje się do wyrobu serów twardych

podział kiszonek

-z roślin świeżych-trudnokiszące(80-95%wody)

-z przewiędniętych-65-75%wody-najw.zastosowanie w Polsce

-z podsuszonych-(sianokiszonki)-50-60%wody

straty skł.przy suszeniu

-w polu-3-7%

-przy fermentacji-4%

-w wypływającym soku-5-7%

-wskutek wtórnej fermentacji i pleśnienia-0-25%

pastwiska-rodzaje:

-trwałe-ruń naturalna,wieloletnie,czasem odnawiane przez podsiew

-zmienne użytkowanie-1pokos na siano następne spasane

-przemienne-2-6letnie na ogół włączone w płodozmian przeminenny

-polowe-1-2roczne na gruntach ornych

biologiczne zalety żywienia pastwiskowego:

-swoboda i ruch

-zwiększenie apetytu i trawienia

-wychów młodzieży

-świeże powietrze,słońce

-pobudzenie syst.nerwowego

-wzrost il.erytrocytów

-hartowanie zwierząt

-mięso zwierząt ma lepszą wartość,jest mniej otłuszczone

-trawa taka ma najlepszy skład

korzyści gospodarcze:

najtańsza forma żywienia,nie ma kosztów zbiorów,transportu,konsekwencji i przechowywania,mniejsza liczba pracowników,na pastwisku nie zachodzi wyleganie roślin,nawożenie nie koliduje z innymi pracami,niższy koszt produkcji jednostki owsianej,tereny dobrze zadarnione,pobierają skł.mineralne z pobliskich gruntów ornych,rola przeciwerozyjna.

Systemy użytkwania pastwisk:

-bezplanowy-częsty,zwierzęta poruszają się po całym terenie,selektywne spasanie-ogołacanie roślin z zielonych pędów(ograniczony odrost-zmniejszony przyrost,skracanie syst.korzeni),wypadają trawy wysokie,mała wydajność,ciągłe deptanie i zanieczyszczanie runi,zwierzęta nie zaspokajają potrzeb.

-planowy:

-wypas strzeżony-w górach,pastwisk podzielone optycznie na 3-4części.wydajność pastwiska wzrasta o 20-30%

-wypas na uwięzi-intensywny,żywienie indywidualne,wysoka wydajność pastwiska i zwierząt,nie można nawozić ani wykaszać niedojadów,zwierzę nie ma osłony przed deszczem i słońcem,okręcają łańcuch wokół palika.wydajność-6-6tys jednostek z ha.

-wypas kwaterowy-podzielone na kwatery spasane po kolei,pasza musi być dobrej wartości i o dobrym plonie,spasana w dojrzałości pastwiskowej,na zakończenie nawozimy i kosimy niedojady.

-wypas dawkowany-przydzielenie zwierzętom obszaru na pół lub czły dzień,ograniczany ogrodzeniem elektrycznym,najczęsciej przydzielane dla całego stada-zmniejsza się udeptywanie i przygryzanie

-użytkowanie zmienne:kośno-pastwiskowe

zapbiega degradacji pastwiska,każda kwatera raz w roku koszona,a łąki 2 razy wypasane.

Cel-ciągłość wyżywienia bez potrzeby dożywiania zielonkami z gruntów ornych

-użytkowanie kośno-paszowe:wykaszanie runi i dawanie zwierzętom już skoszonej-b.pracochłonny,gł. jeżeli trawy są za wysokie.

Systemy wypasu

-wolny i ekstensywny wypas owiec

-wypas strzeżony mieszany owce+kozy

-wypas wolny-stadniny koni

-wypas mieszany-owce+bydło-jest w nich wyzysk dwóch pastwisk:

tereny nizinne to pastwiska intensywnie nawożone azotem,górskie-ekstensywne.Gdy jest zapotrzebowanie na paszę zwierzęta przenosi się na lepsze łąki a pózniej syst.ekstensywny-górski.

-wypas ciągły-ogrodzenie,pozostały teren przeznaczamy dla zwierząt bez podziału na kwatery.wśród pasących się zwierząt rozsiewa się nawozy azotowe często,w małych dawkach.

Dominuje tu życica trwała która nie gromadzi azotu;śmiałek darniowy-pozostawanie niedojadów bo niechętnie zjadany-trzeba nisko wykaszać.

Dla koni i owiec nie stosujemy ogrodzeń z drutu kolczastego a szerokość drogi i bramki powinna być taka sama

Gęsi-najlepiej wykorzystują pastwisko,potem owce i kozy,bydło

(bydło zje trawę wyrośniętą na odchodach koni a na odwrót-nie)

wypas kwaterowy

gdy dużo niedojadów to miejsce selektywnego wypasania.

Dojrzałość pastwiskowa-kwitnienie mniszka.

Kryteria rozpoczynania wypasu:

-wys.głównej masy roślin-Polska-15-20cm,na zachodzie 8cm

-plon w s.m. nie powinien przekraczać 1800-1200kg,przy wyższym koszenie na siano i zielonkę,przy niższym zbyt szybko wypasane

-kwitnienie mniszka

-większość traw w pełni krzewienia

Problemy na pastwisku:

-wymywanie azotanów

-duży udział motylkowych-wzdęcia,problemy z rują(zwłaszcza konicz.czerwona)

toping-przycinanie samych czubków traw

pastwiska torfowe-na wiosnę wałujemy

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin