PRZEPISY NA SZYNKI
Uwaga: Wszystkie przepisy dotyczą szynkowaru o pojemności wsadu mięsnego 1, 2kg. W przypadku posiadania innego szynkowaru należy zmniejszyć lub zwiększyć czas parzenia
SPIS TREŚCI
Szynka z szynkowaru dla początkujących
Szynka z łopatki
Szynka błyskawiczna
Szynka aromatyczna
Szynka z mięsa od szynki i karczku
Szyneczka z indyka (kurczaka) dla milusieńkich
Szynka konserwowa ekstra
Szynka z karkówki i boczku wędzonego
Wołowina z szynkowaru
Szynka z mięsa szynkowego (łopatki) z podudziem indyczym
Szybka drobiowo-mięsna
Szynka drobiowa z dodatkiem mięsa gulaszowego
Szynka drobiowa
Szynka drobiowa z kurczaka i indyka
Szynka z drobiu dla diabetyków
Szynka z dziczyzny
Składniki:
· 1, 2 kg łopatki wieprzowej,
· 22-25 g peklosoli (mięsko będzie po peklowaniu różowe),
· płaska łyżeczka cukru,
· 1 łyżka żelatyny,
· szczypta pieprzu,
· 70 ml wody.
Sposób przygotowania:
1. Świeże mięso kroimy w kawałki nie większe niż 4x4 cm kawałki.
2. Żelatynę, cukier i sól rozpuszczamy w 70 ml wody i otrzymanym roztworem zalewamy mięso.
3. Mieszamy delikatnie i pozostawiamy na około 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu. Po tym czasie bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy bądź lekko zbijamy poprzez szmatkę lub folię tłuczkiem do mięsa.
4. Wkładamy mięso do woreczka, który umieściliśmy wcześniej w szynkowarze (można to robić na zewnątrz szynkowaru). Robimy to bardzo starannie, warstwami wkładając mięso, każdą warstwę mocna ubijamy, uważając, aby nie pozostawiać powietrza (niestaranne i zbyt słabe ubicie powoduje rozwarstwianie się produktu).
5. Po wypełnieniu szynkowar wsadem mięsnym związujemy go i wkładamy do lodówki na dwie doby (można na dłużej).
6. Po tym okresie przygotowujemy pojemnik do gotowania o takiej wielkości, aby można było prawie cały szynkowar zanurzyć we wodzie. Nie grozi nam tu wypłynięcie tworzącego się rosołu podczas parzenia, ponieważ woreczek jest szczelnie zamknięty.
7. Wodę zagotowujemy i wstawiamy do niej schłodzony szynkowar (obniży nam znacznie temperaturę wody) i na dużym gazie staramy się jak najszybciej doprowadzić wodę do temperatury około 82-85 stopni.
8. Parzymy przez około 2 godziny. Czas parzenia liczymy od momentu, kiedy temperatura wody osiągnie przewidzianą w przepisie.
9. Za krótkie parzenie lub w niższa temperatura powodują, że szynka jest twarda.
10. Zbyt długie parzenie sprawi, że szynka będzie mało soczysta i krucha.
11. Poziom wody w garnku musi być trochę wyższy lub równy niż wsadu mięsnego w szynkowarze.
12. Po parzeniu wyjmujemy schładzamy w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki na noc lub 10-12 godzin.
http://mistrzkuchni.pl/
· 1, 20 kg mięsa z łopatki,
· 22-25 g peklosoli,
· 70 ml wody,
· 1 ząbek czosnku,
· odrobinka gałki muszkatołowej,
· szczypta kolendry,
· mała płaska łyżeczka cukru pudru.
Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”
http://www.palcelizac.pl/
· 1, 2 kg mięsa wieprzowego,
· 70ml wody,
· 1 mała płaska łyżeczka cukru.
http://www.pychotka.pl/
· 1, 2 kg mięsa od szynki lub 0, 4 kg wołowego 0, 8 kg wieprzowego lub mięso z drobiu lub cielęcina,
· 1 płaska łyżeczka cukru,
· pieprz do smaku
· szczypta goździka,
· szczypta ziela angielskiego,
· szczypta gałki muszkatołowej, (jak kto lubi),
· szczypta majeranku (jak kto lubi),
· 1 przeciśnięty ząbek czosnku.
http://www.abcgospodyni.pl/
· 0, 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki,
· 0, 7 kg karczku,
· 100 g skórek (drobiowych, ze słoniny itp. z wcześniej przygotowywanych i przechowywanych w zamrażalniku),
· 22-25 peklosoli,
· 1 przeciśnięty ząbek czosnku,
· 1 łyżeczka majeranku (jak kto lubi),
· płaska łyżeczka cukru
· szczypta gałki muszkatołowej (jak kto lubi),
· 50 ml wody.
1. Mięso pokroić na drobne kawałki, zapeklować na sucho, włożyć do lodówki na 2 dni.
2. Następnie z karczku powycinać to co tłuste.
3. Zmielić karczek wraz z uprzednio wyciągniętymi z zamrażarki rozmrożonymi skórkami na sitku 3mm.
4. Wszystko wymieszać dodając przyprawy oraz wodę.
http://smaker.pl/
Szyneczka z drobiu dla malucha
· 1, 2 kg piersi z kurczaka lub indyka,
· 2 płaskie łyżeczki żelatyny,
· 1 łyżkę soli,
· odrobina pieprzu i papryki słodkiej,
· 1 płaska łyżeczka cukru pudru,
· 100 ml zimnej wody.
1. Mięso pokroić w kostkę 2x2cm.
2. Dodać sól, pieprz i paprykę słodką.
3. Wymieszać i włożyć do lodówki.
4. Po 24godzinach do 100 ml zimnej wody wsypać 2 płaskie łyżeczki żelatyny, zostawić na 20 min.
5. Po 20 min dodać 1 płaską łyżeczkę cukru pudru, wymieszać.
6. Wlać wszystko do mięska i dokładnie wyrobić aż będzie kleiste.
7. Do szynkowara włożyć woreczek foliowy, mięsko układać warstwami i dokładnie ubijać.
8. Zakładamy sprężynę i zostawiamy na 3-4godziny.
9. Szynkowar wstawiamy do wody o temperaturze 80º C na około 2godziny.
10. Po tym czasie zdjąć sprężynę, schłodzić w zimnej wodzie i wstawić na noc do lodówki.
http://kuchnia.o2.pl
· 1, 2kg łopatki (od szynki) wieprzowej,
· 22-23 g peklosoli
· dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku,
· szczypta majeranku i gałki muszkatołowej,
· pieprz do smaku,
· 1 łyżeczka żelatyny,
· 1 łyżeczka cukru pudru,
1. Natrzeć peklosolą mięso pokrojone w kawałki około 4 cm x 4 cm i włożyć do lodówki na 2 dni.
2. Po wyjęciu z lodówki wykonaj zalewę z pozostałych przypraw.
3. Zalewę dolej do mięsa i starannie wyrób, tak żeby się kleiło.
4. Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
· 80 dag karkówki,
· 40 dag boczku surowego-wędzonego,
· 22-25g peklosoli,
· szczypta pieprzu czarnego,
· 1 liść laurowy,
· gałązka (4cm) świeżego rozmarynu,
· 1 spory ząbek czosnku,
· płaska łyżeczka żelatyny.
1. Karkówkę tniemy na 3cm kawałki i lekko ubijamy tłuczkiem.
2. Boczek mielimy na sitku nr 3.
3. Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy tj. pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn.
4. Całość ugniatamy (masujemy) minimum 15 minut.
5. Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godzin.
6. Po 12 godzinach ugniatamy około 10minut.
7. Po 24godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy,
8. Wkładamy całość do woreczka umieszczonego w szynkowarze i bardzo dokładnie ubijamy. Skręcamy woreczek, zakręcamy sznurkiem.
9. Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących”.
http://www.uwielbiam.pl/
· 1, 2 kawałka krzyżowej wołowiny,
· 20-22 g peklosoli,
· ząbek czosnku,
· pól płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki lub pól płaskiej łyżeczki estragonu lub pół płaskiej łyżeczki gorczycy – wybór należy do ciebie.
· wie szczypty papryki ostrej.
· ...
raimund4658