PRZEPISY NA SZYNKI.doc

(94 KB) Pobierz

PRZEPISY NA SZYNKI

Uwaga: Wszystkie przepisy dotyczą szynkowaru o pojemności wsadu mięsnego 1, 2kg. W przypadku posiadania innego szynkowaru należy zmniejszyć lub zwiększyć czas parzenia

 

SPIS TREŚCI

Szynka z szynkowaru dla początkujących

Szynka z łopatki

Szynka błyskawiczna

Szynka aromatyczna

Szynka z mięsa od szynki i karczku

Szyneczka z indyka (kurczaka) dla milusieńkich

Szynka konserwowa ekstra

Szynka z karkówki i boczku wędzonego

Wołowina z szynkowaru

Szynka z mięsa szynkowego (łopatki) z podudziem indyczym

Szybka drobiowo-mięsna

Szynka drobiowa z dodatkiem mięsa gulaszowego

Szynka drobiowa

Szynka drobiowa z kurczaka i indyka

Szynka z drobiu dla diabetyków

Szynka z dziczyzny

 

 

Szynka z szynkowaru dla początkujących

Składniki:

·         1, 2 kg łopatki wieprzowej,

·         22-25 g peklosoli (mięsko będzie po peklowaniu różowe),

·         płaska łyżeczka cukru,

·         1 łyżka żelatyny,

·         szczypta pieprzu,

·         70 ml wody.

Sposób przygotowania:

1.       Świeże mięso kroimy w kawałki nie większe niż 4x4 cm kawałki.

2.       Żelatynę, cukier i sól rozpuszczamy w 70 ml wody i otrzymanym roztworem zalewamy mięso.

3.       Mieszamy delikatnie i pozostawiamy na około 20-30 minut w ciepłym pomieszczeniu. Po tym czasie bardzo dokładnie mieszamy i ugniatamy bądź lekko zbijamy poprzez szmatkę lub folię tłuczkiem do mięsa.

4.       Wkładamy mięso do woreczka, który umieściliśmy wcześniej w szynkowarze (można to robić na zewnątrz szynkowaru). Robimy to bardzo starannie, warstwami wkładając mięso, każdą warstwę mocna ubijamy, uważając, aby nie pozostawiać powietrza (niestaranne i zbyt słabe ubicie powoduje rozwarstwianie się produktu).

5.       Po wypełnieniu szynkowar wsadem mięsnym związujemy go i wkładamy do lodówki na dwie doby (można na dłużej).

6.       Po tym okresie przygotowujemy pojemnik do gotowania o takiej wielkości, aby można było prawie cały szynkowar zanurzyć we wodzie. Nie grozi nam tu wypłynięcie tworzącego się rosołu podczas parzenia, ponieważ woreczek jest szczelnie zamknięty.

7.       Wodę zagotowujemy i wstawiamy do niej schłodzony szynkowar (obniży nam znacznie temperaturę wody) i na dużym gazie staramy się jak najszybciej doprowadzić wodę do temperatury około 82-85 stopni.

8.       Parzymy przez około 2 godziny. Czas parzenia liczymy od momentu, kiedy temperatura wody osiągnie przewidzianą w przepisie.

9.       Za krótkie parzenie lub w niższa temperatura powodują, że szynka jest twarda.

10.   Zbyt długie parzenie sprawi, że szynka będzie mało soczysta i krucha.

11.   Poziom wody w garnku musi być trochę wyższy lub równy niż wsadu mięsnego w szynkowarze.

12.   Po parzeniu wyjmujemy schładzamy w zimnej wodzie i wstawiamy do lodówki na noc lub 10-12 godzin.

http://mistrzkuchni.pl/

 

 

Szynka z łopatki

Składniki:

·         1, 20 kg mięsa z łopatki,

·         22-25 g peklosoli,

·         70 ml wody,

·         1 ząbek czosnku,

·         odrobinka gałki muszkatołowej,

·         szczypta pieprzu,

·         szczypta kolendry,

·         mała płaska łyżeczka cukru pudru.

Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

http://www.palcelizac.pl/

 

Szynka błyskawiczna

Składniki:

·         1, 2 kg mięsa wieprzowego,

·         22-25 g peklosoli,

·         70ml wody,

·         1 mała płaska łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

http://www.pychotka.pl/

 

Szynka aromatyczna

Składniki:

·         1, 2 kg mięsa od szynki lub 0, 4 kg wołowego 0, 8 kg wieprzowego lub mięso z drobiu lub cielęcina,

·         22-25 g peklosoli,

·         1 płaska łyżeczka cukru,

·         pieprz do smaku

·         szczypta goździka,

·         szczypta ziela angielskiego,

·         szczypta gałki muszkatołowej, (jak kto lubi),

·         szczypta majeranku (jak kto lubi),

·         1 przeciśnięty ząbek czosnku.

Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

http://www.abcgospodyni.pl/

 

Szynka z mięsa od szynki i karczku

Składniki:

·         0, 4 kg mięsa wieprzowego od szynki lub łopatki,

·         0, 7 kg karczku,

·         100 g skórek (drobiowych, ze słoniny itp. z wcześniej przygotowywanych i przechowywanych w zamrażalniku),

·         22-25 peklosoli,

·         szczypta pieprzu,

·         1 przeciśnięty ząbek czosnku,

·         1 łyżeczka majeranku (jak kto lubi),

·         płaska łyżeczka cukru

·         szczypta gałki muszkatołowej (jak kto lubi),

·         50 ml wody.

Sposób przygotowania:

1.       Mięso pokroić na drobne kawałki, zapeklować na sucho, włożyć do lodówki na 2 dni.

2.       Następnie z karczku powycinać to co tłuste.

3.       Zmielić karczek wraz z uprzednio wyciągniętymi z zamrażarki rozmrożonymi skórkami na sitku 3mm.

4.       Wszystko wymieszać dodając przyprawy oraz wodę.

Sposób przygotowania: Jak „Szynka dla początkujących”

http://smaker.pl/

 

Szyneczka z drobiu dla malucha

Składniki:

·         1, 2 kg piersi z kurczaka lub indyka,

·         2 płaskie łyżeczki żelatyny,

·         1 łyżkę soli,

·         odrobina pieprzu i papryki słodkiej,

·         1 płaska łyżeczka cukru pudru,

·         100 ml zimnej wody.

Sposób przygotowania:

1.       Mięso pokroić w kostkę 2x2cm.

2.       Dodać sól, pieprz i paprykę słodką.

3.       Wymieszać i włożyć do lodówki.

4.       Po 24godzinach do 100 ml zimnej wody wsypać 2 płaskie łyżeczki żelatyny, zostawić na 20 min.

5.       Po 20 min dodać 1 płaską łyżeczkę cukru pudru, wymieszać.

6.       Wlać wszystko do mięska i dokładnie wyrobić aż będzie kleiste.

7.       Do szynkowara włożyć woreczek foliowy, mięsko układać warstwami i dokładnie ubijać.

8.       Zakładamy sprężynę i zostawiamy na 3-4godziny.

9.       Szynkowar wstawiamy do wody o temperaturze 80º C na około 2godziny.

10.   Po tym czasie zdjąć sprężynę, schłodzić w zimnej wodzie i wstawić na noc do lodówki.

http://kuchnia.o2.pl

 

Szynka konserwowa ekstra

Składniki:

·         1, 2kg łopatki (od szynki) wieprzowej,

·         22-23 g peklosoli

·         dwa przepuszczone przez praskę ząbki czosnku,

·         szczypta majeranku i gałki muszkatołowej,

·         pieprz do smaku,

·         1 łyżeczka żelatyny,

·         1 łyżeczka cukru pudru,

·         70 ml wody.

Sposób przygotowania:

1.       Natrzeć peklosolą mięso pokrojone w kawałki około 4 cm x 4 cm i włożyć do lodówki na 2 dni.

2.       Po wyjęciu z lodówki wykonaj zalewę z pozostałych przypraw.

3.       Zalewę dolej do mięsa i starannie wyrób, tak żeby się kleiło.

4.       Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących.

http://mistrzkuchni.pl/

 

Szynka z karkówki i boczku wędzonego

Składniki:

·         80 dag karkówki,

·         40 dag boczku surowego-wędzonego,

·         22-25g peklosoli,

·         szczypta pieprzu czarnego,

·         szczypta ziela angielskiego,

·         1 liść laurowy,

·         gałązka (4cm) świeżego rozmarynu,

·         1 spory ząbek czosnku,

·         70 ml wody,

·         płaska łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:

1.       Karkówkę tniemy na 3cm kawałki i lekko ubijamy tłuczkiem.

2.       Boczek mielimy na sitku nr 3.

3.       Oba składniki wkładamy do miski i dodajemy peklosól i przyprawy tj. pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn.

4.       Całość ugniatamy (masujemy) minimum 15 minut.

5.       Przykrywamy miskę i wkładamy całość do lodówki na 24godzin.

6.       Po 12 godzinach ugniatamy około 10minut.

7.       Po 24godzinach dodajemy do mięsa wodę, płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy ząbek czosnku i ponownie masujemy,

8.       Wkładamy całość do woreczka umieszczonego w szynkowarze i bardzo dokładnie ubijamy. Skręcamy woreczek, zakręcamy sznurkiem.

9.       Dalej robić jak „Szynkę dla początkujących.

http://www.uwielbiam.pl/

 

Wołowina z szynkowaru

Składniki:

·         1, 2 kawałka krzyżowej wołowiny,

·         20-22 g peklosoli,

·         ząbek czosnku,

·         pól płaskiej łyżeczki słodkiej czerwonej papryki lub pól płaskiej łyżeczki estragonu lub pół płaskiej łyżeczki gorczycy – wybór należy do ciebie.

·         wie szczypty papryki ostrej.

·  ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin