RÓZNE PRZEPISY.doc

(19 KB) Pobierz

KURCZAK W WINIE Z PAPRYKĄ

Na 2 porcje

Składniki:

-          2 udka kurczaka

-          2 cebule

-          mała żółta i czerwona papryka

-          2-3 ząbki czosnku

-          3 łyżki oleju

-          szklanka wytrawnego białego wina

-          ½ szklanki bulionu drobiowego

-          łyżka słodkiej  mielonej papryki

-          sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Kurczaka opłukać, natrzeć solą, pieprzem i mieloną papryką. Cebule obrać, pokroić w cienkie krążki. Papryki oczyścić, opłukać, pokroić w wąskie paseczki. Czosnek obrać, drobno posiekać.

2.Na głębokiej patelni rozgrzać olej, obsmażyć udka z obu stron. Dołożyć cebulę, paprykę i czosnek, krótko przesmażyć (ok. 5 min )

3.Wlać wino i bulion, dusić na małym ogniu 15-20 minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Patelnię przykryć, wyłączyć ogień, zostawić jeszcze na 10 min. Podawać ze świeżą bagietą.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin