Doktor Michael Montignac stwierdził, że powodem tycia nie są zbyt kaloryczne posiłki, ale ich złe komponowanie. Ułożył więc tabelę produktów, w której określił tzw. indeks glikemiczny (IG). Jest on tym wyższy, im bardziej podniósł się poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Podzielił również węglowodany na dobre (o niskim poziomie IG, poniżej 60) i złe (IG 60-100). Aby zastosować dietę Montignaca, trzeba wybierać produkty z niskim IG. Zasady diety:Jedz przynajmniej 3 posiłki dziennie o stałych porach. Nie łącz produktów z grupy pierwszej (białka) z grupą drugą (węglowodany) i trzecią (rośliny strączkowe). Wszystko możesz łączyć z grupą czwartą (warzywa). Na śniadanie wybieraj produkty bogate w węglowodany, ale z niewielką ilością białka, obiad komponuj z potraw bogatych w tłuszcz i białko. Dzień zakończ lekką węglowodanowo-białkową lub białkowo-tłuszczową kolacją. Te zalecenia dotyczą I etapu diety Montignaca. W II etapie diety możesz pozwolić sobie na kieliszek wina czy grzankę, ale ogranicz spożycie tłuszczów. Przerwy między posiłkami nie mogą być krótsze niż 3 godziny (po posiłku z tłuszczem - 4 godziny). Możesz pić wodę mineralną, bezkofeinową kawę, świeżo wyciskane soki warzywne. Pij między posiłkami, nigdy w trakcie ani przed nimi. To dieta dla każdego, kto jest zdyscyplinowany. Przynosi dobre rezultaty, pod warunkiem że nie robi się od niej odstępstw. Największą wadą tej diety jest konieczność częstego odwiedzania sklepów ze zdrową żywnością. Produkty wskazaneIG poniżej 20bakłażany, cebula, cukinia, czosnek, orzeszki ziemne, papryka, pomidory, seler naciowy i korzeniowy, soja, warzywa zielone IG 20-29czekolada (min. 70 proc. kakao), czereśnie, fasola gotowana, grejpfruty, fruktoza, groch gotowany, jabłka suszone, jogurt 0 proc. tłuszczu, kasza jęczmienna, marchew surowa, marmolada bez cukru, mleko świeże, soczewica czerwona, suszone śliwki IG 30-39brzoskwinie z puszki, ciecierzyca, dziki ryż, fasolka szparagowa, figi, gruszki, jogurt naturalny, makaron sojowy, mleko odtłuszczone i zsiadłe, ryby, soczewica zielona gotowana, sok pomidorowy, spaghetti razowe, śliwki, twaróg IG 40-50brzoskwinie, chleb gryczany, otrębowy, żytni pełnoziarnisty, czekolada biała, groszek świeży, mięso chude, mleko sojowe, makaron rurki, ryżowy, z pełnego ziarna, płatki zbożowe bez cukru, pomarańcze, pumpernikiel, ryż basmati, brązowy, sery żółte chude, soki owocowe świeże, truskawki, winogrona Produkty niewskazaneIG 50-69ananas, banany, bezy, biszkopt, buraki, chleb razowy, kasza manna, gryczana, kiwi, konfitury, dżemy, słodzone, kukurydza, kuskus, lody, mango, melon, miód, mleko skondensowane słodzone, morele świeże, pączki, rodzynki, rzepa, spaghetti długo gotowane, wafle ryżowe, ziemniaki w mundurkach IG 70-89arbuz, batony czekoladowe, bób gotowany, chleb biały, coca-cola, cukier, herbatniki, marchew gotowana, naleśniki, pierogi, popcorn, ryż krótko gotowany, ziemniaki gotowane IG 90-100bagietka, bułeczki drożdżowe, chipsy, daktyle suszone, frytki, glukoza, mączka ryżowa, piwo, ziemniaki pieczone Grupy produktówBiałkowemięso, drób, chude mleko, jaja, chude jogurty, chude sery, ryby, owoce morza Węglowodanowepieczywo pełnoziarniste, ryż, kasze, makarony, ziemniaki, marchew, buraki, kukurydza, alkohol Rośliny strączkowesoczewica, fasola, groch, bób, soja Warzywakapusta, kalafior, cykoria, papryka, por, kabaczki, ogórki, groszek zielony Owocecytrusy, jabłka, śliwki, gruszki, brzoskwinie, truskawki, kiwi Nasionaorzechy, migdały, pestki Tłuszczeoleje, masło, margaryna, czekolada
· Rygorystycznie wyeliminuj z diety cukier
· Nigdy nie łącz w jednym posiłku produktów o wysokim indeksie glikemicznym z tłuszczami
· Unikaj jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych: pełnego mleka, czekolady, awokado, wątróbki, orzechów laskowych, herbatników
· Jedz chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie
· Wyeliminuj z diety ziemniaki i biały ryż
· Jeśli makaron, to tylko z pszenicy durum, razowy i koniecznie krótko gotowany
· Owoce jedz oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką
· Alkohol pij w minimalnych ilościach
· Unikaj mocnej kawy i herbaty
· Jedz co najmniej trzy razy dziennie, nie omijaj posiłków
· W czasie posiłku nie pij wody, nie pij też bezpośrednio przed posiłkiem
· Nie spiesz się, przeżuwaj dokładnie każdy kęs
· Przygotowuj soki ze świeżych owoców w domu, bezpośrednio przed spożycie
· Całkowicie wyeliminuj słodzone napoje gazowane
· Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekaj trzy godziny, zanim zjesz coś zawierającego tłuszcze
· Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekaj cztery godziny, zanim zjesz coś zawierającego węglowodany
· Jedz warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp.
· Między posiłkami pij wodę mineralną niegazowaną od 1,5 do 2 litrów dziennie
· Korzystaj z obfitości świeżych ziół: koper, natka, szczypiorek, bazylia pobudzają trawienie, wzmacniają smak potraw
CO KUPIĆ?
· W metodzie Montignac kupujemy dużo warzyw tj. pomidory, sałata, surowa marchew,
seler naciowy, cukinia, ogórki. Grzyby np. pieczarki jemy jako ziemniaki, gdyż nie
jadamy ziemniaków, kukurydzy i buraków.Owoce jemy nie jak do tej pory po posiłku, spożywamy je na 1/2 godziny przed.
· Wyjątek stanowią: jagody, truskawki, jeżyny.
· Z tymi owocami możemy zjeść jogurt 0% tłuszczu, bez zawartości cukru.Nie kupujemy ciasta i ciasteczek. Dozwolona jest w niewielkich ilościach czekolada gorzka o zawartości kakao ponad 70%.Jeśli chodzi o gotowe produkty musimy dokładnie czytać etykiety.
· Wiadomo, że produkty zawierające tłuszcz + węglowodany są niedozwolone, do nich też należy: cukier, rafinowane
· skrobie i karmel (najczęściej dodawany do chleba).
· Zakupy które przydadzą się nam w diecie:-warzywa:cebula, czosnek, kapusty, seler, pietruszka, marchew, rzodkiewka, szpinak, sałata szczypiorek, papryka, grzyby ,
· rośliny strączkowe, soczewica ,przyprawy Warzywa jemy z produktami węglowodanowymi i tłuszczowymi . -owoce cytrusowe i krajowe:jagody ,jabłka, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, rabarbar oraz dżemy-bez cukru (z fruktozą ) -węglowodany:chleb z pełnego przemiału, makaron z pszenicy durum, makaron z pełnego przemiału, ryż niełuskany.
· Tych produktów nie łączymy z tłuszczem. -tłuszcze:oliwa z oliwek, tuńczykw puszce, łosoś, oliwki, szwajcarski ser tarty, -nabiał:jajka, chudy ser i jogurt, śmietana kwaśna i słodka, ser żółty półtłusty, parmezan, majonez (własnej roboty) -mięso:boczek, mięso wędzone, kurczak, salami, twarde kiełbasy, surowa szynka.
chomchrzan