Sałatka z wątróbek i roszponki.rtf

(7 KB) Pobierz
Sa³atka z w¹tróbek i roszponki

Sałatka z wątróbek i roszponki

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag wątróbek kurzych lub indyczych

20 dag roszponki i kilka liści sałaty karbowanej

20 dag strączków groszku cukrowego lub fasolki szparagowej

spory ogórek sałatkowy

2-3 dymki

2 łki sezamu

łka mąki

olej do smażenia

4 łki minigrzanek

sos:

3-4 łki Majonezu sałatkowego WINIARY

pojemniczek gęstego jogurtu naturalnego

2 łki musztardy

łka miodu wielokwiatowego

pieprz

l

 

Roszponkę umyj i starannie osącz, sałatę porwij (nie krój!) na kawałki. Strączki groszku lub fasolkę ugotuj tak, by pozostały jędrne. Fasolkę szparagową pokrój na kawałki, ogórek - w półplasterki, a dymkę - w piórka. Sadniki sosu starannie wymieszaj i dopraw (powinien być wyrazisty w smaku i słodkawy).

 

Teraz musisz przygotowaćtróbkę. Opłucz ją, osusz, obtocz w mące wymieszanej z sezamem i usmaż na rumiano na rozgrzanym oleju (po 3 minuty z każdej strony).

 

Przygotowane uprzednio warzywa wymieszaj i rozłóż na talerze, zostawiając w środku trochę miejsca. Nałóż w nie po porcji sosu, a na nim ułóż gorątróbkę. Posyp sałatkę minigrzankami. Podawaj z pieczywem razowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin