Zupa brokułowa
Zupę brokułową robię na wiele sposobów. Dziś, wersja ,,aksamitna’’. Najpierw ugotuję pokrojone w kawałki warzywa w osolonej wodzie z łyżką masła. Po kwadransie dorzucę umyte i pokrojone brokuły. Gdy zmiękną, wszystko przetrę przez sito i znów połączę z wywarem. Śmietankę wymieszam z żółtkami, dodam kilka łyżek z zupy i mieszając połączę z wywarem. Teraz dodaję soli i cukru do smaku, a na koniec wrzucam pokrojoną zieleninę. Tę zupę - krem podaję w filiżankach, z grzankami.
Zupa brokułowa (na 4 osoby)2 ładne brokuły, marchew, pietruszka, po pół selera i pora, łyżka masła, szklanka śmietanki, 2 żółtka, sól i cukier do smaku, zielenina.
Babcia Monika z Jeżyc - Gazeta Poznańska
adamkowalski7