Delikatny torcik biszkoptowo-truskawkowy
Składniki na 10 porcji:
biszkopt:
4 jaja
szklanka cukru pudru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
pół kg truskawek
1 l jogurtu naturalnego
2 serki homogenizowane o smaku waniliowym
2 opakowania Cukru wanilinowego WINIARY
8 łyżeczek Żelatyny WINIARY
opakowanie Galaretki truskawkowej WINIARY
Zrób biszkopt: jajka rozbij, żółtka oddziel od białek, zmiksuj je z cukrem pudrem i 2 łyżkami wrzątku. Wsyp mąkę, wymieszaj ją z masą. Teraz ubij sztywną pianę z białek, po czym delikatnie połącz ją z ciastem.
Przygotuj średniej wielkości tortownicę: natłuść ją i oprósz bułką tartą lub mąką. Wlej ciasto, piecz je około 20 minut w temperaturze 180°C.
Kiedy ciasto będzie się piekło, zrób masę: serki zmiksuj z jogurtem, cukrem pudrem oraz wanilinowym. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj.
Truskawki opłucz, osusz i odszypułkuj. 10 truskawek pokrój w ćwiartki i wymieszaj z masą. Masę wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt, delikatnie ją wygładź. Torcik wstaw do lodówki na 3 godziny.
Galaretkę truskawkową rozpuść w 300 ml gorącej wody, po czym ostudź. Resztę truskawek ułóż na torciku i zalej tężejącą galaretką.
renatka83