Babka muślinowa.rtf

(7 KB) Pobierz
Babka muœlinowa

Babka muślinowa

 

Składniki:

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (10 dag)

3/4 szklanki cukru (15 dag)

5 jaj

pół cytryny

1/4 szklanki cukru pudru (5 dag)

pół łeczki proszku do pieczenia

3 łki rodzynek

szczypta soli

do przygotowania formy:

łka margaryny

łka bułki tartej

lukier:

półtorej szklanki cukru

pół łeczki białego octu winnego

łka rumu

 

Oddziel żółtka od białek. Cytrynę wyszoruj, osusz, otrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Żółtka zmiksuj z cukrem, dodając pod koniec miksowania sok i skórkę z cytryny. Mą wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą i (ciągle mieszając) porcjami dodawaj do masy żółtkowej.

 

Rodzynki umyj, osusz, włóż do ciasta i starannie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania cukier puder, i delikatnie wymieszaj z ciastem.

 

Formę wysmaruj margaryną, wysyp buł tartą i napełnij ciastem do 2/3 wysokości. Piecz babkę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175°C.

 

Przygotuj lukier: cukier rozpuść w połowie szklanki gorącej wody, wlej ocet i zagotuj. Następnie garnek z syropem wstaw do naczynia z zimną wodą i jeszcze ciepły syrop ucieraj dotąd, aż zbieleje. Pod koniec ucierania wlej rum.

 

Ostudzoną babkę pokryj lukrem i odstaw, aby lukier zastygł.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin