Składniki:2 bulwy kopru włoskiego2 pomidory średniej wielkościsos:4 łyżki oliwysok z połowy cytrynyszczypta cukrusólświeżo zmielony pieprzkilka gałązek koperku do dekoracji Sposób przygotowania: Koper włoski kroję na bardzo cienkie kawałki, odrzucając jego głąb - zwykle jest bardzo twardy.Sos przygotowuję poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników.Sosem zalewam pokrojony koper i odstawiam na 10 minut.Pomidory myję, wykrawam szypułki, kroję na ćwiartki, usuwam nasiona i sok.Pomidory dodaję do kopru, mieszam delikatnie i dekoruję kilkoma gałązkami koperku.
Składniki:czerwona paprykażółta paprykazielona paprykadługi, wężowy ogórekpół garści ziarenek słonecznikasos:2 łyżki ciemnego sosu sojowego2 łyżki oliwypół łyżeczki ostrego sosu chillisok z połowy cytrynyświeżo zmielony pieprz0,5 cm świeżego korzenia imbiru obranego i startegokilka gałązek koperku do dekoracji Sposób przygotowania: Warzywa myję, kroję na cienkie i długie kawałki (ogórka nie obieram).Sos przygotowuję poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników.Sosem zalewam warzywa i odstawiam na 10 minut.W tym czasie na gorącej patelni prażę ziarenka słonecznika.Surówkę mieszam i wrzucam na nią słonecznik. Dekoruję koperkiem.
Składniki:25 dag bakłażana,pół selera,1 duża cebula,szklanka obranych włoskich orzechów,cytryna,2-3 łyżki oliwy,sól i pieprz,natka z pietruszki
Wykonanie:Oczyścić bakłażana, obrać ze skórki, pokroić w plastry, ugotować w osolonej i zakwaszonej cytryną wodzie. Odcedzić i ostudzić. Rozdrobnić orzechy. Seler obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos: do szklanki wlać oliwę, trochę wody i wcisnąć sok z całej cytryny, wymieszać. Przygotowane warzywa włożyć do salaterki, przyprawić i polać przygotowanym sosem. Salaterkę dekorować połówkami orzechów i natką pietruszki.
Składniki:2 średnie pory (części jasne),1 łyżka utartego surowego kalafiora,1 łyżka soku z pigwy lub z cytryny,2 łyżki jogurtu naturalnego,sól, cukier.
Wykonanie:Pory oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać w cienkie talarki, wymieszać z kalafiorem. Przyprawić sokiem z pigwy lub z cytryny, jogurtem, solą i cukrem.
CHIŃSKA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY
Kapustę poszatkować na szatkownicy. Posolić, dodać cukier, skropić octem i dobrze wymieszać. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko posypać curry i skropić sosem chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do przegryzienia.
Surówka jest pyszna, a jeszcze lepsza następnego dnia. Polecam do wszelkiego rodzaju dań chińskich, a szczególnie do sajgonek.
adorare