skrypt.pdf

(309 KB) Pobierz
Anita kornicka
WYBRANE ELEMENTY BIOTECHNOLOGII ANTYBIOTYKÓW
Termin „ antybiotyk ” został wprowadzony po raz pierwszy w 1942 roku przez
Waksmana dla określenia substancji wytwarzanych przez drobnoustroje i posiadających
zdolność zabijania lub hamowania wzrostu bakterii. W chwili obecnej definicja ta obejmuje
zarówno związki pochodzenia naturalnego, jak i otrzymane w wyniku chemicznej lub
mikrobiologicznej modyfikacji struktur produktów naturalnych. Znane są również antybiotyki
wytwarzane wyłącznie syntetycznie, np. chloramfenikol, cykloseryna, karbapeny. Stąd też
dawne pojęcie antybiotyków jako substancji naturalnych, produktów wtórnego metabolizmu
mikroorganizmów, o aktywności bakteriobójczej lub bakteriostatycznej uległo zmianie, tym
bardziej, iż w kolejnych latach poznano nowe kierunki ich działania, np.
przeciwnowotworowe.
Antybiotyki należą do grupy leków charakteryzującej się różnorodnością budowy
chemicznej, co utrudnia ich klasyfikację. Uwzględniając jednakże ich wspólne cechy
strukturalne możemy wyodrębnić następujące grupy antybiotyków:
1.
antybiotyki β-laktamowe (penicyliny, cefalosporyny, monobaktamy, karbapeny,
nokardycyny);
2. antybiotyki aminoglikozydowe (streptomycyna, kanamycyna, gentamycyna,
paromomycyna, neomycyna, framycetyna, tobramycyna, sisomycyna, amikacyna,
netromycyna);
3.
antybiotyki tetracyklinowe (tetracyklina, chlorotetracyklina, oksytetracyklina,
demeklocyklina, metacyklina, doksycyklina);
4.
antybiotyki makrolidowe (erytromycyna, karbamycyna, spiramycyna,
leukomycyna, rosaramycyna, awermektyna, azitromycyna);
5.
ryfamycyny (ryfamycyna B i SV, ryfamid);
6.
antybiotyki monoaminokwasowe (chloramfenikol, cykloseryna, tiamfenikol),
7.
antybiotyki polipeptydowe (polimyksyny, kapreomycyna, wiomycyna,
tyrocydyna, gramicydyna, mikamycyna);
8.
makrolidy polienowe (nystatyna, amfoterycyna B, fumagilina)
9. antybiotyki linkozamidowe (linkomycyna, klindomycyna);
10. antybiotyki glikopeptydowe (wankomycyna, teikoplanina);
11. antybiotyki lipopeptydowe (ramoplanina);
12. antybiotyki o różnej budowie (spektynomycyna, kwas fusydowy, gryzeofulwina,
fosfomycyna).
Ze względu na aktywność biologiczną, antybiotyki możemy podzielić na:
1.
przeciwbakteryjne, np. penicyliny, cefalosporyny;
2.
przeciwgrzybicze, np. gryzeofulwina;
3.
przeciwwirusowe, np. aktynomycyna D;
4.
przeciwnowotworowe, np. zorubicyna;
5.
immunosupresyjne, np. takrolimus;
6.
przeciwpierwotniakowe, np. paromomycyna;
7.
insektycydowe, np . tetranaktyna;
8.
przeciwrobacze, np. awermektyna;
9.
herbicydowe, np. bialafos;
Mechanizm ich działania związany jest z oddziaływaniem na struktury i procesy życiowe
komórek patogennych poprzez:
1. hamowanie syntezyściany komórkowej, np. penicyliny, cefalosporyny;
2. zakłócenie funkcjonowania błony komórkowej, np. polimyksyny, tyrotrycyna,
makrolidy polienowe;
3. hamowanie syntezy kwasów nukleinowych, np. aklarubicyna, daktynomycyna;
4. zakłócenie syntezy białek, np. makrolidy, aminoglikozydy, tetracykliny;
5. hamowanie procesów bioenergetycznych, np. oligomycyna, antymycyna.
Wyróżniamy także antybiotyki o szerokim i wąskim spektrum działania
przeciwbakteryjnego. W lecznictwie szerokie zastosowanie znalazły antybiotyki
przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe, a ich skuteczności zależy
od selektywnego działania toksycznego w stosunku do komórek patogennych.
Pozyskiwanie szczepów produkujących antybiotyki
Strukturę wybranych antybiotyków potwierdzono poprzez ich syntezę totalną (amfote-
rycyna B, nystatyna A). Jednakże w przypadku syntezy chemicznej tej klasy związków, ze
względu na złożoność budowy ich cząsteczek pozostaje ona metodą otrzymywania dla
niektórych tylko antybiotyków. Natomiast metodami z wyboru dla otrzymywania większości
z nich w skali przemysłowej są procesy biosyntetyczne.
Zasadniczym elementem procesów biotechnologicznych jest pozyskiwanie
odpowiednich szczepów drobnoustrojów wytwarzających antybiotyki, bowiem w obrębie
tego samego gatunku drobnoustroju istnieją szczepy o różnej aktywności antybiotycznej np.
wśród gatunku Streptomyces griseus znaleziono mutanty nie wytwarzające streptomycyny.
Mogą to być drobnoustroje pochodzące z kolekcji firm biotechnologicznych, placówek
naukowych, jak również nowe szczepy izolowane ze środowiska naturalnego (gleba, woda,
nawóz) za pomocą programów i metod skriningowych (przesiewowych), czyli
kompleksowego postępowania, którego celem jest wykrycie i izolowanie spośród dużej liczby
tylko tych drobnoustrojów lub ich metabolitów, które są przedmiotem badań oraz ocenę ich
aktywności antybiotycznej.
Etapy izolowania szczepów produkcyjnych
I. Aby wyizolować właściwe szczepy przygotowuje się rozcieńczone zawiesiny
badanej populacji w roztworze soli fizjologicznej lub roztworze Ringera, po czym wykonuje
się ich posiew na odpowiednio przygotowane podłoża, najczęściej agarowe, na płytkach
Petriego.
Stymulację wzrostu drobnoustrojów, które są przedmiotem badań dokonuje się przez:
1. temperaturę, np. ogrzanie próbki do temperatury około 100 o C (1-2 min) umożliwia
selekcję mikroorganizmów przetrwalnikujących;
2. pH, np. zwiększenie wzrostu promieniowców przy równoczesnej redukcji grzybów;
organizmów kwasolubnych, można uzyskać przez zmieszanie próbki ziemi z kredą i
inkubowanie jej w temperaturze 26 o C przez 7-9 dni;
3. natlenienie;
4. wprowadzenie do pożywek związków chemicznych, np. selektywne namnażanie
promieniowców przy zahamowanym wzroście grzybów i bakterii jednokomórkowych
uzyskuje się w obecności nowobiocyny, penicyliny G lub propionianu sodowego.
II . Kolejnym etapem w procesie pozyskiwania szczepów przydatnych do biosyntezy
są testy selekcyjne, których celem jest wstępna ocena aktywności antybiotycznej wyrosłych
kolonii i wyizolowanie form korzystnych. W testach tych wykorzystuje się zjawisko dyfuzji
antybiotyku w podłożu agarowym i ocenia się wielkość stref zahamowania wzrostu
drobnoustrojów wzorcowych. Wielkość tych stref zależy od stężenia antybiotyku
produkowanego przez kolonie testowane oraz od wrażliwości szczepu wzorcowego na dany
antybiotyk.
Powszechnie stosowane są:
a) metoda podwójnej hodowli na płytkach Petriego;
b) metoda krążków lub słupków agarowych,
które mogą być połączone z użyciem indykatora barwnego (chromogen) i w takim przypadku
obserwuje się strefy zmian zabarwienia podłoża wokół kolonii testowanych. Przykładowo,
metoda krążków agarowych posłużyła do wykrycia inhibitorów β-laktamaz - enzymów
unieczynniających penicyliny i cefalosporyny – np. kwas klawulanowy. Rolę chromogenu
spełniła nitrocefina – półsyntetyczna cefalosporyna o żółtej barwie, która w wyniku
enzymatycznej hydrolizy pierścienia β-laktamowego zmienia barwę na czerwoną.
O
O
R 1 CHN
S
β− laktamaza
R 1 CHN
S
N
R 3
HOOC
HN
R 3
O
COOR 2
COOR 2
cefalosporyny
O
CHCH 2 OH
N
O
COOH
kwas klawulanowy
III . Po wyizolowaniu odpowiedniego szczepu, przystępuje się do prac nad
podniesieniem jego aktywności antybiotycznej, tzw. „uszlachetnianie”, czyli wyhodowaniem
mutantów charakteryzujących się korzystnymi cechami produkcyjnymi. Zwiększenie
aktywności antybiotycznej szczepu można osiągnąć przez:
1. prowadzenie hodowli drobnoustrojów w różnych warunkach środowiska, tj. w
różnych temperaturach i przy różnym pH, na pożywkach różniących się składem i
stężeniem poszczególnych składników;
2. indukowanie mutacji szczepów czynnikami fizycznymi (promieniowanie UV, X lub γ,
ultradźwięki) oraz chemicznycmi (diazometan, etylenoimina, N -metylo- N ′-nitro- N -
165252061.001.png
nitrozoguanidyna, kwas azotawy, związki alkilujące, hydantoina, kolchicyna), a
następnie selekcję mutantów;
3. rekombinacje DNA in vitro .
IV . Wyizolowany szczep produkcyjny jest następnie reprodukowany drogą hodowli
poprzez stopniowe powiększanie skali namnażania. Dzięki czemu stabilizuje się i utrwala
korzystne cechy dla danego procesu biotechnologicznego. Istotnym zagadnieniem jest
utrzymanie czystości mikrobiologicznej i genetycznej uzyskanych szczepów, co wymaga
przechowywania mikroorganizmów w warunkach zapewniających zachowanie nabytych
cech, tzn. w stanie anabiozy przez suszenie i zamrożenie lub pasażowanie.
1. W stanie zamrożenia przechowuje się drobnoustroje przez okres wielu lat w
temperaturze od –20 o C do –196 o C w zamrażarkach lub w ciekłym azocie. W celu
ochrony komórek przed zniszczeniem w trakcie zamrażania i odmrażania stosuje się
dodatek 10% glicerolu.
2. Suszenie szczepów produkcyjnych prowadzi się:
a) w temperaturze 24 o C (nie wyższej niż 40 o C) pod normalnym lub
zmniejszonym ciśnieniem w obecności środka wiążącego wodę, np. P 2 O 5 . Wysuszone
komórki, głównie szczepów wytwarzających przetrwalniki lub zarodniki, można
przechowywać w temperaturze pokojowej;
b) przez liofilizację, która umożliwia dobre zachowanie właściwości
fizjologicznych komórek, jednak może powodować ich dużą śmiertelność (temperatura,
podciśnienie).
3) Pasażowanie to proces polegający na okresowym przeszczepianiu kolonii na świeże
podłoża. Komórki drobnoustrojów przechowuje się w temperaturze +4 o C przez okres
kilku dni na podłożach stałych lub ciekłych.
łównymi producentami antybiotyków są promieniowce ( Actinomycetes ), przede
wszystkim rodzaj Streptomyces wytwarzający m.in. streptomycynę, tetracykliny,
erytromycynę, spiramycynę, antybiotyki przeciwgrzybicze o budowie makrolidów
polienowych np. nystatynę. Znane są także antybiotyki produkowane przez bakterie właściwe
( Eubacteriareles ), głównie rodzaj Bacillus , np. polimyksyny, gramicydyna. Z kolei grzyby
niedoskonałe ( Fungi imperfecti) produkują penicylinę (rodzaj Pennicillium ), cefalosporynę N,
B i C (rodzaj Cephalosporium ). Ponadto, antybiotyki wytwarzane są przez podstawczaki i
workowce a także porosty, glony oraz rośliny wyższe.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin