2008-11-04
Francuskie trójkąty z prażonymi jabłkami
Kolejny przepis, który jest dowodem na to, jak znakomitym wynalazkiem jest gotowe ciasto francuskie, dzięki któremu w pół godziny można przygotować pyszny i aromatyczny deser.Zachwycałam się już tym ciastem podczas pisania o Kwadratach ze śliwkami, nie będę się więc powtarzać.Polecam Wam trójkąty z prażonymi jabłkami, którego nie powstydziłaby się żadna, najwspanialsza Babcia. Włoska, francuska, polska... Każda mogłaby zaserwować je jako swój popisowy deser.Francuskie trójkąty z prażonymi jabłkami1 opakowanie (ok. 300 g) ciasta francuskiego2 duże jabłka (np szara reneta)1 łyżka masła1 łyżeczka suszonej skórki cytrynowej (lub świeżej)2 łyżki cukru (najlepiej brązowego)1 żółtko - do posmarowania trójkątówciasto francuskie pokroić na kwadraty.Jabłka obrać, pokroić i włożyć do garnka z masłem i skórką cytrynową. Prażyć 5-7 minut. zestawić z ognia i ostudzić.Na każdy kwadrat nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, posypać lekko cukrem i złoźyć w poprzek tak, by powstał trójkąt.Dokładnie zlepić brzegi, ułożyć na blaszce do pieczenia.W każdym ciastku zrobić patyczkiem dziurkę, by podczas pieczenia mogła ulatywać para.Wierzch ciastek posmarować żółtkiem, posypać cukrem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok. 15-20 minut.Smacznego!
You might also like:
grzesiek0023