POTRAWY Z KURCZAKA.doc

(481 KB) Pobierz
POTRAWY Z KURCZAKA

POTRAWY Z KURCZAKA

 

Bryłki vindaloo z kurczaka

Składniki:

·         900 g filetów z udek kurczaka

·         sól i pieprz

·         1 łyżka soku z cytryny

·         2 łyżki pasty curry vindaloo

·         1 szklanka mąki

·         2 rozkłócone jajka

·         1 1/2 szklanki tartej bułki

·         oliwa z pestek winogron w sprayu

Sposób przygotowania:

·         1 Podzielić każdy filet na 4 kawałki.

·         Włożyć do miski, posolić i popieprzyć, zalać sokiem z cytryny.

·         Dokładnie wymieszać, aby całość pokryć zalewą.

·         Każdy kawałek dokładnie natrzeć pastą curry.

·         Przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

·         2 Panierować filety w mące, jajku i bułce tartej, tak jak sznycle.

·         Oliwą w sprayu lekko natłuścić dużą patelnię i położyć na niej bryłki mięsa.

·         Lekko spryskać oliwę.

·         Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-18 minut.

Chrupiące nóżki

 

Składniki:

·         900 g nóżek z kurczaka

·         2 łyżki pasty curry

·         2 szklanki chipsów kukurydzianych przyprawionych octem lub ziemniaczanych

·         ugotowany ryż lub sałatka

·         łagodny sos chutney

Sposób przygotowania:

·         1 Wymyć i osuszyć nóżki.

·         Natrzeć pastą curry.

·         2 Pokruszyć chipsy i obtoczyć w nich nóżki.

·         Umieścić mięso na ruszcie, a pod nim płytką blaszkę do pieczenia.

·         Piec w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut.

·         3 Podawać gorące z ugotowanym ryżem i odrobiną sosu chutney.

·         Można też serwować na zimno z sałatką.

 

 

 

Kurczak w glazurze morelowej z pikantnym nadzieniem

 



 

 

Składniki:

·         1 1/3 kg kurczaka

·         1 łyżka sosu sojowego

·         1/2 cytryny

Sos morelowy

·         1/2 szklanki dżemu morelowego

·         1 łyżka sosu sojowego

·         1 łyżka soku z cytryny

·         2 łyżki octu

·         1 łyżka wody

Łatwe nadzienie

·         3� posiekane plasterki bekonu

·         1 drobno posiekana duża cebula

·         1 1/2 szklanki opłukanego ryżu dlugoziarnistego

·         3 szklanki wrzątku

·         2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół

·         2 łyżki posiekanej pietruszki

·         1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

·         1 Połączyć wszystkie składniki sosu i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając.

·         2 Przygotować kurczaka do pieczenia.

·         Wymieszać sos morelowy z sosem sojowym i posmarować kurczaka na zewnątrz oraz wewnątrz, do środka włożyć połówkę cytryny.

·         Położyć kurczaka na ruszcie piersiami do dołu.

·         Do naczynia wlać filiżankę wody.

·         Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.

·         Wierzch nasmarować sosem, odwrócić i ponownie nasmarować sosem.

·         Piec przez następne 40�0 minut.

·         Sprawdzić, czy mięso jest dopieczone w środku.

·         3 W trakcie pieczenia przygotować nadzienie.

·         Wszystkie składniki włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika poniżej kurczaka.

·         Piec przez 40 minut, następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem przez 10 minut.

·         Kiedy kurczak będzie gotowy, owinąć go folią i tak zostawić.

·         Z blachy pod rusztem zebrać zastygły tłuszcz, po czym wlać 1 filiżankę wody, aby rozpuścić zastygły sos z pieczeni.

·         Przelać sos do niewielkiego rondla, dodać 1 łyżkę mąki wymieszanej z wodą.

·         Mieszając, doprowadzić do wrzenia.

·         4 Kurczaka poporcjować.

·         Podawać z nadzieniem, sosem pieczeniowym i dodatkami warzywnymi.

 

 

Kurczak w liściach winorośli

 

 

 

Składniki:

·         2 młode średniej wielkości przepołowione kurczęta

·         3 łyżki płynnego miodu

·         3 łyżki oliwy z oliwek

·         3 łyżki soku z pomarańczy

·         2 łyżeczki trawki cytrynowej drobno posiekanej

·         1/2 szklanki białego wina

·         8�0 liści winorośli

Sposób przygotowania:

·         1 Kurczęta umyć, osuszyć.

·         Wymieszać miód, sok, oliwę, tymianek i wino.

·         Kurczęta włożyć do naczynia i zalać połową marynaty.

·         Przykryć i wstawić do lodówki na noc, 1� razy odwrócić na drogą stronę.

·         2 Nagrzać piekarnik.

·         3 Kurczaki zawinąć w liście winorośli, spiąć szpikulcami.

·         Piec w brytfance 25�0 minut.

·         Wyjąć liście i piec same kurczaki jeszcze 10 minut (aż będą dopieczone i zrumienione).

·         4 Usunąć szpikulce.

·         Ułożyć kurczaki na liściach winorośli.

·         5 Na patelni podgrzać pozostałą marynatę i polać nią kurczaki przed podaniem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurczak z serem ricotta, rukolą i czerwoną pieczoną papryką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

·         200 g świeżego sera ricotta

·         1 szklanka drobno posiekanej rukoli

·         l/4 szklanki orzechów piniowych, prażonych

·         1/2 pieczonej, drobno pokrojonej czerwonej papryki

·         sól i świeżo zmielony pieprz

·         4 piersi kurczaka ze skórą, każda o wadze 170-200 g

·         4 łyżki masła

·         1 szklanka bulionu z kurczaka

Sposób przygotowania:

·         1 Nagrzać piekarnik.

·         2 W małej misce wymieszać na gładką masę rukolę, ser ricotta, orzeszki pinii, paprykę, sól i pieprz.

·         3 Rozprowadzić 1-2 łyżeczki masy pod skórą piersi kurczaka.

·         Lekko natłuścić naczynie do pieczenia.

·         Włożyć mięso, oprószyć solą i pieprzem, na każdej piersi ułożyć 1 łyżeczkę masła.

·         Mięso podlać bulionem.

·         Piec 25-30 minut.

·         4 Podawać z sosem z pieczen

Kurczak zapiekany w parmezanie

Składniki:

·         30 g pokruszonego białego pieczywa bez skórki (1 kromka białego chleba)

·         85 g drobno startego parmezanu

·         2 drobno posiekane dymki

·         drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny

·         55 g stopionego masła

·         sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

·         4 filety z piersi kurczaka bez skóry

·         2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

Sposób przygotowania:

·         1 Nagrzać piekarnik.

·         W malej misce wymieszać pokruszone pieczywo, parmezan, dymkę, skórkę cytryny, masło i przyprawy.

·         Nałożyć równą warstwę na każdy filet, przyciskając widelcem, aby dokładnie pokryć masą mięso.

·         2 Filety ułożyć w płytkim naczyniu żaroodpornym i piec przez 20 minut.

·         Po wyjęciu z piekarnika trzymać w cieple.

·         Sok z cytryny i pietruszkę wymieszać z sosem pozostałym w naczyniu i polać nim kurczaka.

·         Od razu podawać.

Lasagne z kurczakiem

Składniki:

·         455 g filetów z udek kurczaka

·         sól i pieprz

·         1 1/2 szklanki sosu pomidorowego

·         225 g gotowych płatów lasagne

·         85 g pokrojonych w plasterki pieczarek

Polewa

·         225 g sera ricotta

·         200 ml naturalnego jogurtu

·         2 łyżki startego sera romano lub parmezanu

·         szczypta gałki muszkatołowej

·         2 lekko rozkłócone jajka

Sposób przygotowania:

·         1 Zawinąć filety w folię i dokładnie pobić tłuczkiem.

·         Przyprawić solą i pieprzem.

·         2 Natłuścić olejem formę do lasagne lub naczynie żaroodporne.

·         Na dno wlać cienką warstwę sosu.

·         W naczyniu z wodą namoczyć 3� płaty lasagne, ułożyć na dnie formy.

·         Obficie polać sosem.

·         ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin