POTRAWY WIELKANOCNE.doc

(144 KB) Pobierz
POTRAWY WIELKANOCNE

POTRAWY WIELKANOCNE

 

Sos wielkanocny do wędlin

Składniki:

·         kwaśna, gęsta dobra śmietana

·         majonez

·         jajka na twardo

·         szczypiorek

·         marynowane ogórki

·         kiszone ogórki,

·         marynowane malutkie cebulki

·         marynowane grzybki (koniecznie)

·         chrzan

·         kapary

·         sól, cukier

·         troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, ja robię 2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2-3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Nie daje musztardy, myślę, że zmieni smak niekorzystnie. Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe)+ inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak.

 

 

 

 

 

 

 

Jajka z farszem pikantnym

Składniki:

·         4 jajka

·         2 łyżki masła

·         1 łyżka śmietany

·         natka

·         rzeżucha

·         tarta bułka

·         1/2 niewielkiego ogórka kiszonego

·         3-4 rzodkiewki

·         1 łyżeczka musztardy

·         sól

·         pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki. Ze skorupek wyjąć białka i żółtka. Pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek, rzeżuchę ogórek i rzodkiewki drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Masą napełnić skorupki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Jajka obsypać tartą bułką i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło.

Wielkanocny schab w ziolach

Składniki:

·         1.2 kg schabu

·         2 ząbki czosnku

·         2 łyżki musztardy

·         1 łyżka tymianku

·         1 łyżka

·         majeranku

·         1 łyżka oregano

·         1 łyżka oleju

·         pieprz

Sposób przygotowania:

Oczyszczony schab natrzeć Vegetą Mix i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Zioła połączyć z musztardą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną pastą posmarować mięso i ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Piec około 1 i 1/2 godziny w piekamiku w temperaturze 180 st C polewając od czasu do czasu wytwarzającym się sosem. Schab w ziołach smakuje wysmienicie podawany na gorąco z pastą warzywną AJVAR.

 

 

Wielkanocna kaczka w sosie ananasowym

Składniki:

·         1 kaczka

·         35 dag mielonej cielęciny

·         2 tosty

·         1/4 szklanki mleka

·         1 cebula

·         1 jajko

·         1 puszka ananasa

·         4 łyżki oleju

·         1 pęczek dymki

·         1 szklanka bulionu drobiowego

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3 łyżki sosu sojowego

·         1 łyżka soku z cytryny

·         1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Sposób przygotowania:

Do zalanych mlekiem tostów dodać posiekana cebulę, mięso i jajko. Wszystko razem wymieszać. Tak przygotowany farsz przyprawić Vegetą Mix srodziemnomorskq pikantną oraz skorką cytryny. Nadziać nim kaczkę, a następnie ją zszyć. Rozgrzać olej w brytfannie i włożyć do niej kaczkę. Piec 2 i 1/2 godziny w temperaturze 180şt. C. Na 20 minut przed końcem pieczenia dodać pokrojone kawałki ananasa oraz wlać sok z cytryny, bulion drobiowy PODRAVKA i sos sojowy, Upieczoną kaczkę wyjąć z brytfanny, sos przetrzeć, dodać dymkę i zagęścić mąką ziemniaczaną.

Wielkanocny łosoś w grzybach

Składniki:

·         1 szklanka białego wytrawnego wina

·         wyciśnięty sok z 1 cytryny

·         oliwa z oliwek

·         10 dag suszonych grzybów

·         1 cebula

·         4 ząbki czosnku

·         kopeck

Sposób przygotowania:

Sprawionego i pokrojonego w dzwonka łososia włożyc do naczynia. Zalać marynatą sporządzoną z wina, soku z cytryny, oliwy z oliwek i Vegety Mix do ryb odstawić w chłodne miejsce na 3 godziny. Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Odcedzic, pokroić w wąskie paseczki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, koperek i odrobinę białego wina. Wszystko razem smażyć około 15 minut. Usmażoną rybę wyjąć z marynaty, smażyć z obu stron około 15 minut. Usmażoną rybę ułożyć na talerzu i na wierzchu przybrać grzybami. Podawać z gotowanymi brokułami.

Sałatka z marynatami

Składniki:

·         Mała kapusta pekińska

·         1 słoika marynowanych patisonów miniaturowych

·         4 gruszki marynowane

·         15 dag rokpola

·         3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

·         sok z cytryny

·         5 łyżek oliwy z oliwek

·         sól

·         pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę pokroić w wąskie paski. Patisony w plasterki. Gruszki i rokpol pokroić w kostkę. Składniki delikatnie wymieszać. Posypać orzechami włoskimi i polać oliwą z oliwek wymieszaną z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem.

Sałatka jajeczno kukurydziana

Składniki:

·         1 puszka kukurydzy

·         4 jajka

·         1-2 łyżki majonezu, 1 łyżeczki musztardy

·         sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kukurydzę odsączyć. Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać. Wymieszać z kukurydzą, majonezem i musztardą. Posolić i popieprzyć do smaku. Można też dodać posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki.

Jaja wielkanocne z szynką

Składniki:

·         6-8 jajek

·         20 dag szynki

·         7 dag parmezanu

·         ok 50 ml śmietany

·         sypka przyprawa warzywna

·         majonez

·         zielona sałata

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotowac na twardo, obrać, przekroić w poprzek na pół i wyjąć z nich zółtka 2. Szynkę, ser i żółtka zmielić lub drobniutko posiekać w kosteczkę 3.Dodać śmietanę, przyprawić 1 łyżeczką przyprawy warzywnej i dokładnie wymieszać 4.Białka napełnić farszem 5. Ułożyć na lisciach sałaty Powierzchnię jajek można pokryć majonezem i posypać posiekanym szczypiorkiem

Jajka w sosie musztardowym ozdobione groszkiem

Składniki:

·         kostka 350 g masła

·         3 żółtka

·         6-8 jajek ugotowanych na twardo

·         150 g zielonego groszku z puszki

·         4 plastry bekonu

·         1 pęczek szczypiorku

·         1/2 litra mleka

·         1 łyżka soku z cytryny

·         sól,pieprz

·         3 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:

1. Masło należy roztopić w rondelku na wolnym ogniu. 2. Żółtka wlewamy do metalowej miski i ubijamy wodzie na puszystą masę. 3. Bardzo powoli dodajemy masło i cały czas mieszamy. Żółtka nie mogą się ściąć. 4. Całość doprawiamy sokiem z cytryny i przyprawami. 5. Gotujemy mleko i powoli łączymy z sosem. 6. Podgrzewamy ok. 1-2 minuty. i mieszamy z musztardą. 7. Dodajemy groszek i podgrzewamy jeszcze ok. 5 min. 8. Doprawiamy solą i pieprzem. 9 .Plastry bekonu kroimy na kawałki i wytapiamy na suchej patelni, aby były chrupiące. 10. Opłukamy szczypiorek drobniuko siekamy. 11. Obieramy jaja ze skorupek, kroimy w połówki i wkładamy do sosu. 12. Dodajemy chrupiący bekon. 13. Posypujemy szczypiorkiem. Podawać z ziemniakami z wody.

Jaja całe faszerowane

Składniki:

·         6 jaj

·         majonez

·         szczypiorek

·         sok z cytryny

·         ogórek

·         pół papryki

·         pomidor

·         puszka tuńczyka w sosie własnym

·         łyżka kaparów

·         twaróg

·         kawałek pora

·         sól

·         cukier i pieprz

Sposób przygotowania:

1.      Jaja gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorópki 2. Ustawiając jaja w kieliszkach do jajek ścinamy ich czubki i łyżeczką wydrążamy żółtka 3. Białka wypełniamy wybranym przez nas farszem :) Farsz majonezowy: Wymieszać 2 żółtka z 3 łyżkami majonezu, dodać posiekany szczypiorek. Farsz z tuńczyka: Wymieszać 2 żółtka z 3 łyżkami majonezu, dodać tuńczyka z puszki i posiekany szczypiorek. Farsz z papryką: Bardzo drobno posiekać pół czerwonej papryki, pomidora i kawałek pora. Skropić sokiem z połowy cytryny, dodać szczyptę cukru, soli i pieprzu. Farsz z kaparami: 3 żółtka wymieszać z 2 łyżkami twarożku naturalnego i 2 łyżkami majonezu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Posiekać kapary.

Wielkanocna sałatka z jajek

Składniki:

·         6 jajek

·         15 dag majonezu

·         cebula

·         8 dag zielonego groszku z puszki

·         2 pomidory

·         pęczek szczypiorku

·         papryki konserwowe

·         sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka gotować 10 min. od momentu zagotowania. Ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. 2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 4. Papryki odcedzić, pokroić w kawałki. 5. Szczypiorek opłukać, posiekać. 6. Zielony groszek odcedzić z wody. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez i szczypiorek. Delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.

Jaja z pieczarkami

Składniki:

·         4 jajka na twardo

·         10 pieczarek

·         1/2 cebuli

·         2 łyżki posiekanej natki

·         2 łyżki majonezu

·         łyżka oleju

·         sól

·         pieprz

·         tymianek

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki i cebulę obrać, posiekać. 2. Olej rozgrzać na patelni, włożyć grzyby, oprószyć szczyptą tymianku i przesmażyć. 3. Dodać cebulę, zeszklić. 4. Całość ostudzić. 5. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtko. 6. Pieczarki i cebulę zmiksować z żółtkami. 7. Dodać majonez i natkę, wymieszać. Przyprawić do smaku. 8. Pastą napełnić połówki jajek.

Roladki z szynki z kremem chrzanowym

Składniki:

·         10 plastrów gotowanej szynki wędzonej

·         6 ł...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin