Świąteczny Makowiec
Składniki: 12 porcji
Ciasto:1/3 szklanki cukru1/2 szklanki mleka1/3 kostki masła30 g drożdży2 żółtka300 g mąki krupczatkiMasa makowa:250 g maku180 g cukru60 g masła 2 żółtka1 białko1/3 łyżeczki proszku do pieczeniakilka kropli olejku migdałowego i pomarańczowegobakalie ok. 100 g(rodzynki i skórka pomarańczowa)Kruszonka:2 łyżki cukruszczypta proszkużółtko mąka tortowa50 g masła
Opis przygotowania: 1,5-2 h
Mleko z cukrem podgrzać. Odlać ¼ szklanki, dodać drożdże i 2 łyżeczki maki – zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać masło - zagotować. Do miski wsypać część mąki , wlać gorący roztwór. Zarabiać dodając po trochu resztę mąki, żółtka i wyrośnięty rozczyn. Zarabiać kopystką, a następnie wyrabiać ręką kilka minut. Ciasto musi być elastyczne i odstające od ręki. Pozostawić do wygarowania na ok. 30 min.Mak zalewamy wrzątkiem kilka godzin wcześniej. Następnie odsączamy i mielimy maszynką do mięsa z cukrem. Do tak przygotowanego maku dodajemy roztopione masło, żółtka, proszek, bakalie. Na końcu dodajemy ubite biało i delikatnie mieszamy.Wygarowane ciasto rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i nakładamy masę makową. Makowiec zwijamy wkładamy do foremki i ponownie zostawiamy do wygarowania w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę z podanych składników dodając odpowiednia ilość mąki.Gdy ciasto wygaruje smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180° przez ok. 45-55 min. Po wystudzeniu polukrować.
Pierniczki korzenne
Składniki: ok. 18 sztuk
300 g mąki100 g cukru pudru1 łyżka masła1 jajo1 łyżeczka sody1 łyżeczka przyprawy korzennej½ szklanki miodu naturalnego
Opis przygotowania: 30 min.
Miód rozgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać rozgrzany miód i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać, a następnie wyrabiać ręką kilka minut. Rozwałkowywać partiami podsypując mąką. Wykrawać pierniczki foremkami. Piec ok. 8-12 min. w temp. 180°. Po wystudzeniu polukrować. Pierniczki można przechowywać w
Piwny Piernik na Miodzie
Składniki: 15 porcji
500 g mąki250 g miodu3-4 jajka100 g masła200 g cukru2/3 szklanki mocnego jasnego piwa1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka przyprawy do pierenikówgarść bakaliitłuszcz i bukła tarta do formy.NA POLEWĘ:150 g gorzkiej czekolady3-4 łyżki mleka1 łyżka masłakilka kropli olejku waniliowego
Masło z 3 łyżkami cukru i jajkami utrzeć. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, resztę cukru, rozptopiony i schłodzony miód, przyprawę do pierników i piwo, cały czas mieszając. Wyrobić ciasto. Posiekane i oprószone mąką ziemniaczaną bakalie wsypać i całość dobrze wymieszać. Dwie formy keksowe wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wypełnić je ciastem i piec w temperaturze ok. 200 st. tak długo, aż zacznie odstawać od ścian keksówki. Ciasto ostudzić, owinąć w ściereczkę i odstawić na kilka dni (7-10). Składniki polewy podgrzać w rondelku. Dobrze wymieszać i polać ciasto.
Makowa Rolada z Orzechami
Składniki: 10 porcji
3/4 szklanki maku3/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczeniapolewa czekoladowaMASA ORZECHOWA:150 g zmielonych orzechów włoskich1/2 szklanki cukru4 kieliszki adwokata1 kostka masła śmietankowego2 żółtka
Mak wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i połową cukru. Białka ubić na pianę, dodać resztę cukru, wmieszać żółtka. Do powstałej masy powoli wsypywać mąkę z makiem. Całość dokładnie wymieszać. Szeroką blachę wyłożyc pergaminem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec 10 minut w temperaturze 200 st. Gorący placek wyłożyć na wilgotną ściereczkę i delikatnie wraz ze ściereczką zwinąć w rulon. Masło utrzeć z cukrem, orzechami i adwokatem na lekką masę. Dodać sparzone żółtka i wymieszać. Zawinięte ciasto odwinąć i posmarować masą orzechową. Zwinąć ponownie i odstawić do ostygnięcia. Udekorować polewą czekoladową.
Sernik Złota Rosa
Składniki: 16-20 porcji
CIASTO:150 g margaryny1 i 3/4 szklanki mąki krupczatkipłaska łyżeczka proszku do pieczenia3 żółtka1/4 szklanki cukruMASA SEROWA:1 kg zmielonego twarogu1 szklanka cukru3 jaja1 budyńskórka z 1/2 cytrynysok z całej cytryny1 budyń waniliowy2 szklanki mleka1/2 szklanki oliwy
Opis przygotowania: 150 min.
Wymieszać składniki na ciasto, zagnieść i ułożyć w foremce. Następnie po kolei wrzucać do miski składniki na masę serową i mieszać mikserem. Piec 45 minut w temp. 180C (jeśli jest możliwość od dołu). Ubić 3 białka z 1/2 szklanki cukru i rozsmarować na serniku. Piec kolejne 15 minut w temp. 150 st.C. Odstawić do wystygnięcia - w tym czasie powinna pojawić sie na powierzchni sernika "złota rosa".
Tarta jabłkowa
Składniki: 8
4 jabłka, sok z cytryny, łyżka cynamonu, Ciasto:1/2 kostki masła, 1 1/2 szklanki maki, 2 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli.
Opis przygotowania: 40
Wyrób ciasto z mąki. posiekanego masła, żółtek i cukru pudru. dodaj szczyptę soli. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Jabłka umyj, obierz i pokrój w talarki, oraz skrop je sokiem z cytryny. Formę wyłóż ciastem, ułóż jabłka i posyp cynamonem. Piecz 20-30 minut w piekarniku w temp. 180 stopni.
Krajanka orzechowa
Składniki: na około 12 porcji
-250 g mąki- 100g masła- opakownie cukru waniliowego- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 pojemnika 18% śmietany- jajko-szczypta soli- 1 kg mieszanych orzechów: nerkowca,włoskich,laskowych,ziemnych,brazylijskich i bakalii ( w orginalnym przepisie ich nie było ,ale Ja jak to Ja dodałam suszone morele i śliwki:p)- 300 g cukru najlepiej brązowego- 100 ml wody- 2 łyżki miodu
Opis przygotowania: około 2 h
1. Mąkę przesiej na stolnicę,wymieszaj z proszkiem do pieczenia,posiekaj z zimnym masłem.Szybko zagnieć z jajkiem,śmietaną,1/4 szklanki cukru i szczyptą soli.Zawiń w folię i włóż na ok. 20 minut do zamrażalnika.Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz na złoty kolor w temp. 200 st.C przez około 10 minut , następnie schłódź.2. Orzechy rozgnieć zawijając w ściereczkę i obijając je np. o kant blatu. Bakalie pokrój w kosteczkę. W rondlu zagotuj wodę z cukrem ,podgrzewaj aż cukier się skarmelizuje.Pod koniec dodaj miód ,bakalie i orzechy,wymeiszaj.3. Masę od razu przełóż na upieczone kruche ciasto,równomiernie rozłóż widelcem,odstaw do ostygnięcia.
piernik z marchewki
Składniki: 10
2 szklanki startej marchewki na tarce (bardzo drobno), 2 cynamony, 1 szklanka oleju. 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, rodzynki, 1 łyżeczka sody, szczypta soli
Opis przygotowania: 1,5 godz
Zetrzeć marchewkę bardzo drobno na tarce (na najdrobniejszych oczkach). wszystkie składniki zmiksować, na końcu dodając olej i marchewkę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C około 55-60 min.
Sernik bez pieczenia
Składniki: 6 porcji
1 kg twarogu (ja używam taki w wiaderku)1 szklanka cukru4 jajka3/4 kostki margaryny4 budynie waniliowe lub śmietankowe1/2 szklanki mlekacukier waniliowybakalie wg uznania (można bez)herbatniki do wyłożenia blachy (np "be-be")
Opis przygotowania: 30 min
Margaryne rozpuścić w garnku, dodać ser, cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Jajka rozbełtać i dodać do garnka. Zagotować. Budynie rozpuścić w mleku. Wlać do garnka i chwilę gotować aż porządnie zgęstnieje. Cały czas mieszać. Na koniec dodać bakalie i dobrze wymieszać.Herbatniki wyłożyć na blachę, a następnie wylać masę serową. I na wierzch znowu wyłożyć herbatniki. Polać polewą albo galaretką. Po przestygnięciu włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.
Jabłecznik z bananami
Składniki: ok 8 -10 porcji
CIASTO:1 i 1/4 szklanki mąki szklanka cukru200 g masła lub margaryny4 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE: 4 jablka2 banany100 g rodzynek2-3 łyżki wiórków kokosowychtluszcz i bułka tarta do formy
Opis przygotowania: ok. 40 min
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel i, nie przerywając ubijania, dodawać po łyżce mąki. Masło roztopić na parze, a gdy przestygnie, powoli wlewać je do ciasta caly czas ucierając. Obrane jabłka i banany pokroić w plasterki. Do wysmarowanej masłem i wysypaną bulką tartą tortownicy z kominkiem (ja piekę w zwyklej bez kominka) wlac ciasto. Na cieście ułozyć jabłka, a na nich banany, posypać rodzynkami i połową wiórków. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać resztą wiórków. Piec ok. 30-40 min w temperaturze 200 C.
Ciastka francuskie
Składniki: 4 porcje
1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego1 żółtko
Opis przygotowania: 30 minut
Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika wcześniej, by się rozmroziło. Pokroić na kwadraty (koła, trójkąty i co tam przyjdzie do głowy). Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Wstawić do gorącego piekarnika. Piec od 15 do 30 minut, zależnie od wielkości ciasteczek. Wyjmować, gdy będą z wierzchu złote.
Piernik "Pogrobowiec"
Składniki: cztery porcje
0,5 kg miodu0,3 dag masła½ kg mąki tortowej2 łyżeczki sody2 łyżki utartej gałki muszkatołowej 1 łyżka zmielonych goździków1 łyżka mielonego ziela angielskiego1 łyżka mielonego cynamonu2 cukry waniliowe1/2 łyżeczki pieprzu mielonego¼ szklanki mleka1 łyżeczka soli1 łyżka kakao
Opis przygotowania: ponad miesiąc
Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem). Uformować kulę. Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan. Piec 10 dni przed podawaniem. Blachę (foremkę) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto. Piec ok. 1 godziny. Ostudzić. Zawinąć w folię i zostawić. Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować. Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych (przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ).
Florentynki
Składniki:
1 łyżka drobno posiekanych, suszonych wiśni1 łyżka drobno posiekanych, suszonych moreli1 łyżka drobno posiekanych, kandyzowanych skórek pomarańczy2 łyżki drobno posiekanych rodzynków2 łyżki drobno posiekanych migdałów4 łyżki drobno posiekanych orzechów, np. pekan150 g masła7 łyżek cukru2-3 łyżki śmietany, min. 30% (najlepiej kremówki)
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. W misce wymieszać bakalie i orzechy. Roztopić masło, dosypać cukier. Gotować na małym ogniu mieszając, aż powstanie gładka masa. Doprowadzić ją do wrzenia. Wylać na bakalie i wymieszać. Dodać śmietanę, zamieszać. Postawić na 5 minut do ostygnięcia. Jeśli masło zetnie się na wierzchu, wymieszać. Nakładać łyżeczką do herbaty na ogrzaną blachę pozostawiając 5 cm odległości między porcjami. Lekko docisnąć, piec prze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i gdy ciasteczka są gorące, nadawać kształt foremką do ciasta o średnicy 7,5 cm. Zanurzać foremkę w zimnej wodzie, żeby nie przyklejała się do ciasteczek. Wstawić do piekarnika na 3 minuty. W razie potrzeby jeszcze raz nadać im kształt i wystudzić.
Łatwe ciasteczka
CIASTO:1 i 1/2 szklanka mąki1 kostka masła1 serek homogenizowany (najlepiej waniliowy)NADZIENIE:1 i 1/2 jabłka1 czubata łyżeczka cynamonu1 czubata łyżka cukru
Opis przygotowania: 60 minut
Pokroić jabłka w kostkę, wrzucić do miseczki, zasypć cynamonem i cukrem. Odstawić. Wszystkie składniki na ciasto zagniaść. Rozwałkować (grubość ok. 0,5 cm) i pokroić na kwadraciki. Do środka kwadracików włożyć jabłka z cynamonem i cukrem, zamknąć kwadraciki w wybrany sposób, poukładać na blaszce, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st na ok. 30 minut.
Jabłecznik
4 szklanki mąki3 szklanki cukru1 kostka masła + masło do wysmarowania blachy3 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajka1/2 szklanki kwaśnej - gęstej śmietanycukier waniliowybułka tarta1 litr musu jabłkowego2 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania: 1 godzina
Zagnieść ciasto z mąki, 1 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, jajek, śmietany, cukru waniliowego. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto na blachę. Ciasto posypać bułką tartą - grubo, by wsiąkał w nie sok z musu. Wyłożyć mus zmieszany z 1 szklanką cukru i cynamonem. Z 1 szklanki cukru i 1/2 kostki masła zrobić kruszonkę. Posypać mus. Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 - 60 minut.
Sernik z brzoskwiniami z serków waniliowych
Składniki: duża blacha
CIASTO: niepełne 2 szklanki mąki tortowej3/4 szkl. cukru pudru1/2 ostki margaryny1 łyżeczka proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego1 jajkoszczypta soli1-2 łyżki śmietany gęstej kwaśniejSER: 4 serki waniliowe3 żółtka2 opakowania cukru waniliowego3/4 szkl. cukru pudru2 budynie śmietankoweKOKOSOWA TARTA NA WIERZCH20 dag. wiórków kokosowych10 dag. cukru pudru1/2 kostki masła śmietankowego
Opis przygotowania: około 2 godz.
Na sam początek zrobić tartę kokosową. Masło śmietankowe nie za twarde ugnieść z wiórkami i cukrem pudrem. Uformować z tego kulkę, włożyć w torebkę foliową i położyć na 1 godz. w zamrażarce.Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Kleiste ciasto układać na blasze. Na ciasto układać odsączone brzoskwinie pokrojone w kostkę.Ser: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowymi, dodać budynie i na końcu ubitą pianę z białek. Serem zalać ciasto i brzoskwinie. Wyjąć z zamrażarki tartę kokosową i zetrzeć ją na tarce na ser. Włożyć do piekarnika na 50- 60min.
Makówki
Składniki: 6 osób
400 g makumiódchleb tostowykokospłatki migdałowerodzynkiorzechyolejek migdałowy
Mak wydmuchać z plew,sparzyć chwilę gotując- zemleć.Do z mielonego maku wlać wodę, żeby nie było zbyt gęste i gotować mieszając około godziny. Pod koniec gotowania (15 przed końcem) dodać kokos i płatki migdałowe. Potem orzechy, rodzynki i olejek migdałowy. Na koniec gotowania dodać pół małego słoiczka miodu i lekko osolić.Chleb tostowy pszenny pokroić każdą kromkę na malutkie trójkąciki. Układać do większej miseczki warstwę chleba, warstwę masy makowej i tak na przemian. Ostatnią warstwą musi być masa i udekorować posypując kokosem,połówkami orzecha i płatkami migdałów. Mak musi być nie za gęsty bo wsiąka później w chlebek.
Wianuszki bożonarodzeniowe
Składniki: ...
marzena_kaszowska