BożoNarodzeniowe ciasta i ciasteczka.doc

(210 KB) Pobierz
Świąteczny Makowiec

Świąteczny Makowiec

Składniki: 12 porcji

Ciasto:
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/3 kostki masła
30 g drożdży
2 żółtka
300 g mąki krupczatki

Masa makowa:
250 g maku
180 g cukru
60 g masła
2 żółtka
1 białko
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego i pomarańczowego
bakalie ok. 100 g(rodzynki i skórka pomarańczowa)

Kruszonka:
2 łyżki cukru
szczypta proszku
żółtko
mąka tortowa
50 g masła

Opis przygotowania: 1,5-2 h

Mleko z cukrem podgrzać. Odlać ¼ szklanki, dodać drożdże i 2 łyżeczki maki – zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Do pozostałego mleka dodać masło - zagotować. Do miski wsypać część mąki , wlać gorący roztwór. Zarabiać dodając po trochu resztę mąki, żółtka i wyrośnięty rozczyn. Zarabiać kopystką, a następnie wyrabiać ręką kilka minut. Ciasto musi być elastyczne i odstające od ręki. Pozostawić do wygarowania na ok. 30 min.
Mak zalewamy wrzątkiem kilka godzin wcześniej. Następnie odsączamy i mielimy maszynką do mięsa z cukrem. Do tak przygotowanego maku dodajemy roztopione masło, żółtka, proszek, bakalie. Na końcu dodajemy ubite biało i delikatnie mieszamy.
Wygarowane ciasto rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i nakładamy masę makową. Makowiec zwijamy wkładamy do foremki i ponownie zostawiamy do wygarowania w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę z podanych składników dodając odpowiednia ilość mąki.
Gdy ciasto wygaruje smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180° przez ok. 45-55 min. Po wystudzeniu polukrować.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierniczki korzenne

 

Składniki: ok. 18 sztuk

300 g mąki
100 g cukru pudru
1 łyżka masła
1 jajo
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy korzennej
½ szklanki miodu naturalnego

Opis przygotowania: 30 min.

Miód rozgrzać. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać rozgrzany miód i wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Wymieszać, a następnie wyrabiać ręką kilka minut. Rozwałkowywać partiami podsypując mąką. Wykrawać pierniczki foremkami. Piec ok. 8-12 min. w temp. 180°.
Po wystudzeniu polukrować. Pierniczki można przechowywać w

 

Piwny Piernik na Miodzie

 

Składniki: 15 porcji

500 g mąki
250 g miodu
3-4 jajka
100 g masła
200 g cukru
2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka przyprawy do piereników
garść bakalii
tłuszcz i bukła tarta do formy.

NA POLEWĘ:
150 g gorzkiej czekolady
3-4 łyżki mleka
1 łyżka masła
kilka kropli olejku waniliowego

Opis przygotowania: 30 min.

Masło z 3 łyżkami cukru i jajkami utrzeć. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, resztę cukru, rozptopiony i schłodzony miód, przyprawę do pierników i piwo, cały czas mieszając. Wyrobić ciasto. Posiekane i oprószone mąką ziemniaczaną bakalie wsypać i całość dobrze wymieszać. Dwie formy keksowe wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wypełnić je ciastem i piec w temperaturze ok. 200 st. tak długo, aż zacznie odstawać od ścian keksówki. Ciasto ostudzić, owinąć w ściereczkę i odstawić na kilka dni (7-10). Składniki polewy podgrzać w rondelku. Dobrze wymieszać i polać ciasto.

 

 

 

Makowa Rolada z Orzechami

Składniki: 10 porcji

3/4 szklanki maku
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa

MASA ORZECHOWA:
150 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki cukru
4 kieliszki adwokata
1 kostka masła śmietankowego
2 żółtka

Opis przygotowania: 30 min.

Mak wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i połową cukru. Białka ubić na pianę, dodać resztę cukru, wmieszać żółtka. Do powstałej masy powoli wsypywać mąkę z makiem. Całość dokładnie wymieszać. Szeroką blachę wyłożyc pergaminem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec 10 minut w temperaturze 200 st. Gorący placek wyłożyć na wilgotną ściereczkę i delikatnie wraz ze ściereczką zwinąć w rulon. Masło utrzeć z cukrem, orzechami i adwokatem na lekką masę. Dodać sparzone żółtka i wymieszać. Zawinięte ciasto odwinąć i posmarować masą orzechową. Zwinąć ponownie i odstawić do ostygnięcia. Udekorować polewą czekoladową.

 

Sernik Złota Rosa

Składniki: 16-20 porcji

CIASTO:
150 g margaryny
1 i 3/4 szklanki mąki krupczatki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
1/4 szklanki cukru

MASA SEROWA:
1 kg zmielonego twarogu
1 szklanka cukru
3 jaja
1 budyń
skórka z 1/2 cytryny
sok z całej cytryny
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy

Opis przygotowania: 150 min.

Wymieszać składniki na ciasto, zagnieść i ułożyć w foremce. Następnie po kolei wrzucać do miski składniki na masę serową i mieszać mikserem. Piec 45 minut w temp. 180C (jeśli jest możliwość od dołu). Ubić 3 białka z 1/2 szklanki cukru i rozsmarować na serniku. Piec kolejne 15 minut w temp. 150 st.C. Odstawić do wystygnięcia - w tym czasie powinna pojawić sie na powierzchni sernika "złota rosa".

 

Tarta jabłkowa

Składniki: 8

4 jabłka, sok z cytryny, łyżka cynamonu, Ciasto:1/2 kostki masła, 1 1/2 szklanki maki, 2 żółtka, 3 łyżki cukru pudru, szczypta soli.

Opis przygotowania: 40

Wyrób ciasto z mąki. posiekanego masła, żółtek i cukru pudru. dodaj szczyptę soli. Ciasto wstaw do lodówki na 30 minut. Jabłka umyj, obierz i pokrój w talarki, oraz skrop je sokiem z cytryny. Formę wyłóż ciastem, ułóż jabłka i posyp cynamonem. Piecz 20-30 minut w piekarniku w temp. 180 stopni.

 

Krajanka orzechowa

Składniki: na około 12 porcji

-250 g mąki
- 100g masła
- opakownie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 pojemnika 18% śmietany
- jajko
-szczypta soli
- 1 kg mieszanych orzechów: nerkowca,włoskich,laskowych,ziemnych,brazylijskich i bakalii ( w orginalnym przepisie ich nie było ,ale Ja jak to Ja dodałam suszone morele i śliwki:p)
- 300 g cukru najlepiej brązowego
- 100 ml wody
- 2 łyżki miodu

Opis przygotowania: około 2 h

1.      Mąkę przesiej na stolnicę,wymieszaj z proszkiem do pieczenia,posiekaj z zimnym masłem.Szybko zagnieć z jajkiem,śmietaną,1/4 szklanki cukru i szczyptą soli.Zawiń w folię i włóż na ok. 20 minut do zamrażalnika.Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do blaszki posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz na złoty kolor w temp. 200 st.C przez około 10 minut , następnie schłódź.

2. Orzechy rozgnieć zawijając w ściereczkę i obijając je np. o kant blatu. Bakalie pokrój w kosteczkę. W rondlu zagotuj wodę z cukrem ,podgrzewaj aż cukier się skarmelizuje.Pod koniec dodaj miód ,bakalie i orzechy,wymeiszaj.

3. Masę od razu przełóż na upieczone kruche ciasto,równomiernie rozłóż widelcem,odstaw do ostygnięcia.

 

 

 

 

 

 

 

piernik z marchewki

 

Składniki: 10

2 szklanki startej marchewki na tarce (bardzo drobno), 2 cynamony, 1 szklanka oleju. 4 jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, rodzynki, 1 łyżeczka sody, szczypta soli

Opis przygotowania: 1,5 godz

Zetrzeć marchewkę bardzo drobno na tarce (na najdrobniejszych oczkach). wszystkie składniki zmiksować, na końcu dodając olej i marchewkę. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C około 55-60 min.

 

Sernik bez pieczenia

Składniki: 6 porcji

1 kg twarogu (ja używam taki w wiaderku)
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 kostki margaryny
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1/2 szklanki mleka
cukier waniliowy
bakalie wg uznania (można bez)
herbatniki do wyłożenia blachy (np "be-be")

Opis przygotowania: 30 min

Margaryne rozpuścić w garnku, dodać ser, cukier i cukier waniliowy. Zagotować. Jajka rozbełtać i dodać do garnka. Zagotować. Budynie rozpuścić w mleku. Wlać do garnka i chwilę gotować aż porządnie zgęstnieje. Cały czas mieszać. Na koniec dodać bakalie i dobrze wymieszać.

Herbatniki wyłożyć na blachę, a następnie wylać masę serową. I na wierzch znowu wyłożyć herbatniki. Polać polewą albo galaretką. Po przestygnięciu włożyć do lodówki. Podawać schłodzone.

 

Jabłecznik z bananami

Składniki: ok 8 -10 porcji

CIASTO:
1 i 1/4 szklanki mąki
szklanka cukru
200 g masła lub margaryny
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

NADZIENIE:
4 jablka
2 banany
100 g rodzynek
2-3 łyżki wiórków kokosowych
tluszcz i bułka tarta do formy

Opis przygotowania: ok. 40 min

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na kogel-mogel i, nie przerywając ubijania, dodawać po łyżce mąki. Masło roztopić na parze, a gdy przestygnie, powoli wlewać je do ciasta caly czas ucierając. Obrane jabłka i banany pokroić w plasterki.
Do wysmarowanej masłem i wysypaną bulką tartą tortownicy z kominkiem (ja piekę w zwyklej bez kominka) wlac ciasto. Na cieście ułozyć jabłka, a na nich banany, posypać rodzynkami i połową wiórków. Przykryć pozostałym ciastem. Wierzch posypać resztą wiórków. Piec ok. 30-40 min w temperaturze 200 C.

 

Ciastka francuskie

Składniki: 4 porcje

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
1 żółtko

Opis przygotowania: 30 minut

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażalnika wcześniej, by się rozmroziło. Pokroić na kwadraty (koła, trójkąty i co tam przyjdzie do głowy). Ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. Posmarować żółtkiem (najlepiej za pomocą pędzelka). Wstawić do gorącego piekarnika. Piec od 15 do 30 minut, zależnie od wielkości ciasteczek. Wyjmować, gdy będą z wierzchu złote.

 

Piernik "Pogrobowiec"

Składniki: cztery porcje

0,5 kg miodu
0,3 dag masła
½ kg mąki tortowej
2 łyżeczki sody
2 łyżki utartej gałki muszkatołowej
1 łyżka zmielonych goździków
1 łyżka mielonego ziela angielskiego
1 łyżka mielonego cynamonu
2 cukry waniliowe
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
¼ szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżka kakao

Opis przygotowania: ponad miesiąc

Zagnieść ciasto (nie później niż miesiąc przed pieczeniem). Uformować kulę. Trzymać w kamiennym garnku zawinięte w celofan. Piec 10 dni przed podawaniem. Blachę (foremkę) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto. Piec ok. 1 godziny. Ostudzić. Zawinąć w folię i zostawić. Przeddzień podawania można polać polewą czekoladową lub polukrować. Można też przełożyć 1 lub 2 warstwami powideł śliwkowych (przekroić piernik na 3 warstwy i posmarować powidłami spód i środkową warstwę – złożyć i dopiero lukrować ).

 

 

 

 

 

 

 

Florentynki

Składniki:

1 łyżka drobno posiekanych, suszonych wiśni
1 łyżka drobno posiekanych, suszonych moreli
1 łyżka drobno posiekanych, kandyzowanych skórek pomarańczy
2 łyżki drobno posiekanych rodzynków
2 łyżki drobno posiekanych migdałów
4 łyżki drobno posiekanych orzechów, np. pekan
150 g masła
7 łyżek cukru
2-3 łyżki śmietany, min. 30% (najlepiej kremówki)

Opis przygotowania: 30 min.

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. W misce wymieszać bakalie i orzechy. Roztopić masło, dosypać cukier. Gotować na małym ogniu mieszając, aż powstanie gładka masa. Doprowadzić ją do wrzenia. Wylać na bakalie i wymieszać. Dodać śmietanę, zamieszać. Postawić na 5 minut do ostygnięcia. Jeśli masło zetnie się na wierzchu, wymieszać. Nakładać łyżeczką do herbaty na ogrzaną blachę pozostawiając 5 cm odległości między porcjami. Lekko docisnąć, piec prze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i gdy ciasteczka są gorące, nadawać kształt foremką do ciasta o średnicy 7,5 cm. Zanurzać foremkę w zimnej wodzie, żeby nie przyklejała się do ciasteczek. Wstawić do piekarnika na 3 minuty. W razie potrzeby jeszcze raz nadać im kształt i wystudzić.

 

Łatwe ciasteczka

Składniki:

CIASTO:
1 i 1/2 szklanka mąki
1 kostka masła
1 serek homogenizowany (najlepiej waniliowy)

NADZIENIE:
1 i 1/2 jabłka
1 czubata łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżka cukru

Opis przygotowania: 60 minut

Pokroić jabłka w kostkę, wrzucić do miseczki, zasypć cynamonem i cukrem. Odstawić. Wszystkie składniki na ciasto zagniaść. Rozwałkować (grubość ok. 0,5 cm) i pokroić na kwadraciki. Do środka kwadracików włożyć jabłka z cynamonem i cukrem, zamknąć kwadraciki w wybrany sposób, poukładać na blaszce, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st
na ok. 30 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jabłecznik

Składniki:

4 szklanki mąki
3 szklanki cukru
1 kostka masła + masło do wysmarowania blachy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1/2 szklanki kwaśnej - gęstej śmietany
cukier waniliowy
bułka tarta
1 litr musu jabłkowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu

Opis przygotowania: 1 godzina

Zagnieść ciasto z mąki, 1 szklanki cukru, 1/2 kostki masła, 3 łyżeczek proszku do pieczenia, jajek, śmietany, cukru waniliowego. Blachę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Włożyć ciasto na blachę. Ciasto posypać bułką tartą - grubo, by wsiąkał w nie sok z musu. Wyłożyć mus zmieszany z 1 szklanką cukru i cynamonem. Z 1 szklanki cukru i 1/2 kostki masła zrobić kruszonkę. Posypać mus. Piec w wygrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 - 60 minut.

 

Sernik z brzoskwiniami z serków waniliowych

Składniki: duża blacha

CIASTO:
niepełne 2 szklanki mąki tortowej
3/4 szkl. cukru pudru
1/2 ostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
1-2 łyżki śmietany gęstej kwaśniej

SER:
4 serki waniliowe
3 żółtka
2 opakowania cukru waniliowego
3/4 szkl. cukru pudru
2 budynie śmietankowe
KOKOSOWA TARTA NA WIERZCH
20 dag. wiórków kokosowych
10 dag. cukru pudru
1/2 kostki masła śmietankowego

Opis przygotowania: około 2 godz.

Na sam początek zrobić tartę kokosową. Masło śmietankowe nie za twarde ugnieść z wiórkami i cukrem pudrem. Uformować z tego kulkę, włożyć w torebkę foliową i położyć na 1 godz. w zamrażarce.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Kleiste ciasto układać na blasze. Na ciasto układać odsączone brzoskwinie pokrojone w kostkę.
Ser: żółtka utrzeć z cukrem pudrem i waniliowymi, dodać budynie i na końcu ubitą pianę z białek. Serem zalać ciasto i brzoskwinie. Wyjąć z zamrażarki tartę kokosową i zetrzeć ją na tarce na ser. Włożyć do piekarnika na 50- 60min.

 

Makówki

Składniki: 6 osób

400 g maku
miód
chleb tostowy
kokos
płatki migdałowe
rodzynki
orzechy
olejek migdałowy

Opis przygotowania: 60 minut

Mak wydmuchać z plew,sparzyć chwilę gotując- zemleć.Do z mielonego maku wlać wodę, żeby nie było zbyt gęste i gotować mieszając około godziny. Pod koniec gotowania (15 przed końcem) dodać kokos i płatki migdałowe. Potem orzechy, rodzynki i olejek migdałowy. Na koniec gotowania dodać pół małego słoiczka miodu i lekko osolić.

Chleb tostowy pszenny pokroić każdą kromkę na malutkie trójkąciki. Układać do większej miseczki warstwę chleba, warstwę masy makowej i tak na przemian. Ostatnią warstwą musi być masa i udekorować posypując kokosem,połówkami orzecha i płatkami migdałów. Mak musi być nie za gęsty bo wsiąka później w chlebek.

 

Wianuszki bożonarodzeniowe

Składniki: ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin